Recept: Macaroons ("Originalreceptet")Här kommer det så kallade "originalreceptet" på macaroons som finns ute på en massa bloggar och hemsidor. Jag gissar på att detta är det vanligaste receptet på macaroon's som man kan hitta på svenska sidor.
Eftersom detta recept från början var mätt i gram, så bestämde jag mig för att omvandla det till decilitermått så att alla som inte har våg hemma ändå kan göra detta receptet. Jag har provat att göra macaroon's enligt ett förenklat recept tidigare (finns också här på bloggen), men jag har insett att det förenklade receptet inte ger så fin fäg på macaoons'en. Det gör att macaroons'en blir lite grådassiga i färgen trots att man öst på med en massa färg.

Så, detta recept rekommenderar jag mycket varmt!Macaroon's
("Originalreceptet")
~ 25-35 stycken färdiga kakor

3½ dl finmalen mandel
3 dl florsocker
4 äggvitor
2¾ msk socker
[nästan] 2 dl socker (till sockerlag)
½ dl vatten (till sockerlag)


Gör såhär:
 
Sätt ugnen på 160 grader.
Om du har köpt mandel med skal, skålla och skala mandeln och låt den torka ordentligt innan du maler den. Mal mandeln, t ex i mandelkvarn (eller ännu hellre: i mixer). Blanda mandel, och siktat florsocker i en skål. Vispa två äggvitor hårt tills det blir ett mjukt, vitt skum. Tillsätt sockret och fortsätt vispa. Blanda socker och vatten till sockerlagen. Låt koka upp. Precis när det börjat koka, häll i detta i marängsmeten. (Gör detta moment snabbt, sockerlagen kallnar snabbt!).
Vispa marängen på medelhastighet (eller snäppet högre) i cirka 10-15 minuter, tills den blir glansig. Du vet att marängen verkligen är klar när du kan hålla skålen upp och ner utan att den rinner! Blanda i två äggvitor i mandel/florsockerblandningen. Blanda ordentligt, men försiktigt. Om du vill tillsätta färg till din macaroon's, så skall du göra det nu. Vänd i marängsmeten. Rör försiktigt, inte för hårt.  Fyll en sprits med rund tyll, och spritsa på bakplåtspapper och låt macaroon'sen vila cirka 20 minuter på plåten innan de skall in i ugnen. Grädda sedan macaroons'en i mitten utav ugnen, i cirka 8-12 minuter.
Ta bort macaoons'en direkt från bakplåtspappret och låt dem svalna. Fyll dem sedan med valfritt innehåll.

 Tips!
Originalrecept på macaroon's innehåller egentligen mandelmjöl istället för mald mandel. Det brukar finnas i orientaliska livsmedelsaffärer, men det gå dock lika bra med mald mandel.
Du kan byta ut florsockret mot chokladflorsocker, istället får du chokladamacaroons.

Hur vet man att ens macaroons är klara?
Öppna ugnsluckan när cirka 8-12 minuter har gått. Lossa försiktigt en macaroon. Kommer hela kakan med, eller fastnar "mittendelen" i bakplåtspappret? Fastnar kakan är den inte riktigt klar.
Tänk på att vara noga med tiden. Gräddas macaroons'en för länge blir de grå och trista i färgen.
Detta recept ger dock i regel en mycket fin färg på macaroons'en.

1 Hanna - Bakfnatt:

skriven

Vilka fina macaroons! Färgerna är fantastiskt fina tillsammans!

2 Tina N:

skriven

Nu när jag har fått en Kitchen Aid ska jag prova på att göra enligt detta receptet!Vad bra att du har översatt det till mått istället för vikt. Mycket lättare, även om man har en våg. :D

3 Tårtspecialisten - svar till Hanna (Bakfnatt):

skriven

Ja, visst blev det tjusigt? Turkosa macaroons, riktigt härlig färg!

4 Tårtspecialisten - svar till Tina N:

skriven

Ja, gör det! Jättesmidigt när man har en hushållsassistent. Tror att man blir trött i armarna om man inte har en assistent av något slag. ;}

5 Malin:

skriven

När man ska färga dom vilket färg använder man? Pulver eller gele? Och är det marängen eller mandelmjölet man färgar?

6 Cutecakes-Paulina:

skriven

Vilka supersnygga macaroons! Själv har jag misslyckats en hel del gånger med dessa, ska nog ta och prova ditt recept.

7 Lovisa:

skriven

Vilken underbar färg på macronsen !!

8 Sabina:

skriven

Wow dina är ju helt perfekta!!

9 Emma Henson:

skriven

Hej!

Har testat det förenklade receptet med lyckat resultat :) (gång nr2) och vill nu testa detta. Jag har ingen Kitschen Aid bara en elvisp och undrar därför om det är ok att man låter marrängen stå tills sockerlagen är färdig? Hur ska marängen vara när man tar i sockerlagen?Tack för att du delar med dig av dina recept!

10 Pia:

skriven

Skillnad mellan mandelmjöl och den malda mandeln, någon som vet?

11 Elin:

skriven

Såvitt jag vet så blir mald mandel till mandelmjöl, men man måste vara noga med att sikta den så det inte kommer med större bitar.

De flesta brukar nämna något med att äggvitorna ska stå i rumstemperatur över natten, någon som vet varför det ska vara så?

12 jonna:

skriven

Lyckas inte riktigt med just marängen. Det första äggvitan blir till ett bra skum men när man sedan har i sockerlagen (jag har i lite i taget, men ser ändå till att sockerlagen håller sig i samma temperatur ungefär, för har man i det på en gång så blir det ju bara rinnande smet) så blir den inte helt hundra procent. Kan inte vända upp o ner på bunken utan den rinner lite grann. Hur ska man göra?

13 Stina:

skriven

Vad har du i mellan macaroonsen ? :)

14 Anonym:

skriven

mandelmjöl!! :D

Kommentera här: