Recept: Världens bästa tårtbotten!Här kommer ett recept på en ljus tårtbotten som jag alltid använder (om jag inte gör chokladtårtbotten, vill säga) när jag gör mina tårtor.
Receptet är helt perfekt för det ger höga, fina och jämna tårtbottnar. Inte nog med det så blir tårtbottnarna mycket saftiga också. När man bakar denna tårtbotten kan man välja om man vill ha fyra eller fem ägg i smeten. Jag väljer oftast fem. Att ha ett extra ägg i receptet ger en något högre tårtbotten. Och det är ju såna "små" saker som vi tårtnördar kollar lite extra på.

Inlägget uppdaterat augusti 2013

Jag måste säga att jag har nästan aldrig misslyckats med detta receptet (förutom då jag var nybörjare och började baka lite mer i 15-årsåldern) men efter att ha läst igenom de många kommentarerna senaste tiden så är det några som skriver att det är ett jättedåligt recept - o sv - så måste jag ge några tips på vad det är man gör för fel och VARFÖR man misslyckas med en tårtbotten:

1. Det är mycket viktigt att vispa ägg och socker LÄNGE innan man tillsätter de övriga ingredienserna. Ägg och socker skall verkligen bli en tjock - nästan vit - och fluffig smet. Vispar man inte äggsmeten tillräckligt länge så sjunker tårtbotten garanterat ihop efter att den är färdiggräddad, trots att den ser "bra" ut.

2. Öppna INTE ugnsluckan under gräddningstiden. Den varma luften i ugnen går ut och risken är då väldigt stor att också tårtbottnen (och egentligen vilken mjuk kaka som helst) sjunker ihop och det är i princip omöjligt att rädda en ihopsjunken tårtbotten.

3. Tänk också på att anpassa receptet - och gräddningstiden - för just din ugn, och den typ utav bakform du använder! För en del kanske det räcker med 25 minuter i gräddningstid, och för andra kanske 40 minuter. Alla ugnar är olika (och har därmed olika funktion).


 Ljus tårtbotten
~ 1 st

4-5 st ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2-3 tsk bakpulver

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och poröst (luftigt). Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål. Blanda gärna med gaffel för att vara säker på att allt blandas ordentligt. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten, men rör så lite som möjligt. Smörj och bröa (gärna med mannagryn) en rund bakform med diameter cirka 23 cm. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45-50 minuter. När tårtbottnen har svalnat, skär den i tre lager.

Tips!
Jag gör alltid tårtbottnar en dag innan. Dagen därpå är den väldigt "stabil" när man sedan ska dela den, plus att den smular mindre. Jag förvarar alltid tårtbottnar i rumstemperatur och täcker dem lite försiktigt med plast- eller grillfolie. Har man bråttom kan man lägga sin tårtbotten i frysen någon timme, det går jättebra det med.

Vill man ha en "Pepparkaksbotten" tillsätter man bara några teskedar pepparkakskrydda i smeten.


Tårta med tre lager tårtbotten, här ses den fylld. :}