Recept: Kaffekaka med kaffeglasyr


Här kommer recept på en mjuk kaka med smak utav kaffe. Den är verkligen jättegod. Själva kakan smakar bara lite kaffe, medans själva glasyren smakar mycket mer! Jag som inte är sådär jätte-jätteförtjust i kaffe (dricker bara kaffe med socker och en skvätt grädde - de få gånger jag dricker det alltså) tycker i alla fall att denna kakan är jättegod. Helt enkelt en god kaka för alla. I synnerhet kaffelovers. :}Kaffekaka med kaffeglasyr
~ 1 stor kaka

4 ägg
3 dl socker
150 g smör
4 msk grädde
3 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
4-6 msk starkt kaffe

Glasyr:
2-3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
4 msk smör
2-4 msk starkt kaffe

Gör kakan såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och poröst (luftigt). Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål, blanda gärna med gaffel. Häll ner mjölblandningen i äggsmeten och rör försiktigt tills allt har blandat sig ordentligt. Tillsätt smöret, och till sist grädden och kaffet.
Smörj och bröa en kakform i storleken 1½-2 liter. Häll i kaksmeten. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 1 timme.
Ta ut kakan från ugnen och låt den svalna ordentligt.

Gör glasyren såhär:
Smält smöret på lägsta värmen. När smöret preciiis har smält, tillsätt florsocker och vaniljsocker. Blanda ordentligt, gärna med en ballongvisp så slipper du klumpar (det vill du inte ha!). Tillsätt slutligen kaffet. Blanda ordentligt och häll sedan över kakan.

Tips!
Ställ in kakan i kylskåpet och låt den svalna ordentligt innan du äter. Det blir absolut godast! Nästan inga mjuka kakor är särskilt goda att äta när de är varma. När kakorna har kallnat kommer smaken fram ordentligt.

 

Tårt/kakfat privat. Jag fick det ju eftersom jag var en utav finalisterna i tävlingen "Nationaldagstårtan". :}

1 Anonym:

skriven

Oj, så gott det låter. Den ska jag prova att göra. Jag älskar kaffe. Ska ta espresso, så att det blir extra starkt. :)

2 Tårtspecialisten - svar till Anonym:

skriven

Det kan du säkert göra! God kaka, i alla fall. Man kan ta mer kaffe än vad som står i receptet om man som du, älskar kaffe! :}Kram!

Kommentera här: