Recept: Macaroons

Här kommer ett relativt enkelt recept på Macaroons. Har du missat dessa goda, spröda kakor? Det är spröda mandelkakor som fortfarande är mjuka, lite kladdiga inuti. Två kakor "kopplas" samman med en valfri fyllning emellan, t ex smörkräm, ganachéer, eller någon slags mousse. Macaroons går att variera i det oändliga i både smak och utseende! Detta recept är mycket enklare än många andra varianter (där man man måste väga varje ingrediens). Decilitermått har de flesta hemma, så nu finns det ingen ursäkt längre att baka härliga, ljuvliga Macaroons!

Receptet hittade jag här {länk}.Macaroons
~ 25-35 stycken kakor

4 äggvitor
½ dl socker
150 g sötmandel (skållad, och färdigskalad)
4 dl florsocker

Gör såhär:
Sätt ugnen på 150 grader. Mal sötmandeln finkornigt (jag körde den i våran mixer i assistenten, på högsta speed). Sikta den luftig, eller "lufta" mandeln med en gaffel. Det förebygger att den malda sötmandeln klumpar ihop sig. Blanda sötmandeln med florsockret och "lufta" igen med en gaffel. Vispa äggvitorna hårt till ett vitt skum (tills det blir maräng, alltså) och tillsätt lite strösocker i taget. Vispa tills det blir en hård maräng. Marängen ska vara så hård att skålen skulle kunna hållas upp och ned över ditt huvud utan att du behöver ta en dusch efteråt ;}
Häll ner mandel- och florsockerblandningen försiktigt i marängen. Vispa försiktigt tills allt har blandat sig ordentligt, och det har blivit en jämn smet. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Fyll en spritspåse med macaroons-smeten och spritsa ut små, runda kakor i storlek utav en femkrona. Låt gärna plåten vila i 10-15 minuter innan kakorna läggs in i ugnen. Detta moment gör att den spritsade macaroons-smeten lägger sig fint och blir "stadigare" på plåten under gräddningstiden.
Grädda kakorna längst ner i ugnen i cirka 12-18 minuter. Kakorna är klara när de lätt går att lossa från bakplåtspappret, och när är hårda utanpå men fortfarande kladdiga inuti :}
Lossa genast kakorna från bakplåtspapper och ställ dem för att svalna.

När de har svalnat, spritsa en rundel med valfritt innehåll (t ex smörkräm, ganaché, fluff o sv) och sätt ihop två kakor med varandra. Voila! Du har gjort dina egna, lyxiga macaroons!

Tips!
Det går jättebra att köpa färdigskalad sötmandel - du slipper stök med att skålla och skala mandel. Du behöver bara mixa/mala sötmandeln när du kommer hem. Man kan såklart också använda vanlig, oskalad sötmandel. Men då får man räkna med att kakorna inte blir lite "vita" och klara i färgen.
Byt gärna ut sötmandeln mot andra nötter, t ex hasselnötter eller pistagenötter.
Tänk på att du också kan färga dina kakor med hushållsfärg, blir jätteläckert med pastellfärgade macaroons!
Om du tillsätter 2 dl chokladflor (halva mängden) istället för vanligt florsocker, vips har du fått lätt chokladsmakande macaroons! Mumsigt!


Här ovanför ses choklad-macaroons med vitchoklad fyllning.

1 Karin:

skriven

Jag måste pröva dessa godsaker någon dag, ska bara införskaffa mig en kvarn först... lerKram Karin

2 Daniella - BakeCake:

skriven

Åh så fina! Och helt underbara bilder! Ha en jätte skön vecka! Kram Daniella - BakeCake

3 Emilie- Mamma till Liam:

skriven

Är sugen på att prova detta, tvivlar starkt på att mina kommer bli så fina som dina blir, dina ser ju ut som köpekakor =)

När du skriver nederst i ugnen...vad menar du ? den nedersta nedersta där man har plåtarna ibland ? eller menar du i "vanliga" ugnen fast längst ner i den ?

MvH

4 Tårtspecialisten:

skriven

Emilie, jag tycker absolut att du ska prova :}

Gör ett försök i alla fall, det är faktiskt inte SÅ svårt att göra dessa fina kakor! Jag hade länge liksom dragit mig för att göra dessa (även fast jag velat), sen när jag märkte hur lätt det faktiskt är har jag nästan lust att göra dessa varje dag, hihi...Med nedersta delen, så menar jag den nedersta i "vanliga" ugnen, man kan säga på nedersta steget där det är MENINGEN att man ska grädda. Inte absolut längst ner, på ugnens sk "golv". På den nedersta rännan, eller hur man ska säga. Du förstår säkert, hoppas jag i af :}Kram!

5 lars klingstedt:

skriven

älskar allt som har med mat att göra. ni är ambitösa!

6 vicken:

skriven

har för mig att man vänder ner torra ingredienser när man väl slagit i luft i marängen, inte vispar ner den igen.

7 Stina & Ida:

skriven

Hesan!

Tycker tid dom skulle vara i ugnen är för länge

8 Linnea:

skriven

Hej! Jag älskar din blogg och undrar hur du gjort din design? Tacksam för svar! :)

Kommentera här: