Recept: Swiss Meringue Buttercream (Marängsmörkräm)Jag vet att det låter uttjatat, men här snackar vi en riktigt, riktigt god topping. Smörkrämernas allra egen "Rolls Royce". Smakar egentligen inte alls smörkräm, vilket kan vara bra eftersom det finns en del personer som ogillar smörkräm överhuvudtaget. Denna marängsmörkräm är otroligt god, mjuk och len i konsistensen. Helt följsam mot gommen, som att komma till himmelriket för smaklökarna 
Det som är också är bra är att denna marängsmörkräm blir så pass vit att den blir jättefin att färga med hushållsfärger - det krävs mindre mängd och färgerna blir riktigt ljusa och klara. Smaken är ganska neutral (well, det smakar lite maräng - men det är gott ju?) så det går mycket bra att smaksätta med olika essenser också. Jag har provat med bl a päronessens, och det smakade som päronglass. Rekommenderar verkligen denna variant, och låt er inte avskräckas utav "visp-momentet" som kan verka jobbigt men som i själva verket inte är så jobbigt som det låter. Detta receptet är lite utav mitt eget, då jag har gjort om det lite för en bättre konsistens och godare smak
Swiss Meringue Buttercream (Marängsmörkräm)
~ 12 spritsade, mellanstora cupcakes

2 äggvitor
1, 3/4 dl socker
saft från ½ citron
200 g smör
2-3 tsk vaniljsocker
2 dl florsocker

Gör såhär:
Ta ut smöret i rumstemperatur (detta gör att det blir mjukt och följsamt när du sedan skall vispa det). Häll upp varmt vatten till cirka hälften eller 3/4 i en kastrull och sätt på spisen på medelhög-hög värme. Blanda äggvitorna, sockret och saften från citronen i en rostfri skål och vispa kraftigt över vattenbad. Marängen ska tjockna och bli hård - så hård att skålen ska kunna hållas upp och ner utan att marängen rör sig ur fläcken! (Detta moment brukar ta cirka 5-6 minuter). Om man har en hushållstermometer ska temperaturen i marängen nå cirka 65 grader.
När detta moment är klart, ta bort skålen från vattenbadet och fortsätt vispa under hög hastighet tills marängen har kallnat. (Detta moment kan ta uppemot 8-10 minuter, så kör gärna i en hushållsassistent om du har en). Tillsät lite smör åt gången, då och då. När marängmsmörkrämen har svalnat och är slät, tillsätt vaniljsocker och florsocker. Vill du att marängsmörkrämen ska smaka sötare, tillsätt mer florsocker.

Tips!
När du ska vispa marängen över vattenbad, ta gärna en skål som är större än kastrullen. På så sätt kan "marängskålen" vila på kastrullen och du slipper hålla i den så mycket. Smaksätt gärna marängsmörkrämen med någon essens, det blir riktigt gott!
Det går också jättebra att använda marängsmörkrämen till att spackla tårtor med. Denna smörkräm kan man också frysa utan problem.
1 Jenny:

skriven

Hej. På många av bilderna ser det ut som om du har dubbla formar. Varför?

2 Tårtspecialisten:

skriven

Det blir snyggare på bild! En del bakformar har en tendens att "lysa igenom" vilket inte alltid gör sig så vackert.

3 Mattias, Bakemyday.se:

skriven

Så jäkla bra blogg. Jag får ju prestationsångest!

4 Elin:

skriven

Hejsan!

Jag sitter och planerar en födelsedagstårta till min bror och när jag såg den här marängsmörkrämen som man kunde göra med päronsmak så tänkte jag de var perfekt men vad kan man ha för fyllning i en ljustårtbotten? han tål inte choklad.

Väldigt inspirerande bakverk du gör!

5 Anonym:

skriven

ååååh va god!!!!! inte så där fet, utan en frisk skak av citron!!!! <3 jag gjorde dom där smarties muffinsarna till!!! citronerna har jag plockat från mina ksiners träd i spanien.... mmmm

6 Carolina:

skriven

Ska man vända ner florsocker och vanlij eller ska det hällas i under vispning? :)

7 Malin:

skriven

Hej!Vilken underbar blogg du har! Otrolig inspiration!Jag håller på och ska baka till ett dop i helgen och undrar:

Kan den här toppingen förvaras i kylskåp ett par dygn innan dekoreringen tror du?8 Annika:

skriven

Skall man röra ner florsocker och vanilj med assistenten eller med slickepott?
Kan man byta ut lite av florsockret mot kakao?

Det är ett superbra recept för övrigt.

9 Rebecca:

skriven

Hej! Mitt nya intresse är tårtor! Och försöker hitta så mycke info, tex kollar på youtube mm för att lära mig mer :) Visst kan man täcka en tårta med denna smörkrämen istället för grädde? Jag har liksom inte riktigt vågat prova då man är så "inkörd" med att det ska va grädde ;) Räcker receptet till en tårta? Rekommenderar du denna smörkräm ist för vanlig?

Kommentera här: