Recept: Världens godaste kanel/kardemummabullar!



Här kommer mitt recept som jag brukar följa när jag gör bullar, som är ett väldigt klassikt recept!
För några veckor sedan såg jag ett teveprogram där ett "bullproffs" (?) sa att man egentligen aldrig ska smälta smöret, utan låta det vara rumstempererat. Men så har jag aldrig gjort, och kommer nog aldrig att göra. Well, man ska ju aldrig säga aldrig...
Mitt recept känns alldeles för hederligt för att svikas för något nytt, obeprövat recept! När det gäller bullar är jag en riktig fegis, vill gärna ha mitt gamla vanliga recept. För jag vet ju att de blir bra, och kanske lite extra goda... ^_^

Välj om du vill göra kanel- eller kardemummabullar, eller mixa de båda kryddorna så får du kanel- och kardemummabullar. Som att slå två flugor i en smäll!



Kanel/kardemummabullar
~ 40-50 st
beroende på vilken storlek man skär dem i

50 g (1 paket) jäst för söta degar
150 g smör
4 dl mjölk
3 dl socker
1 tsk salt
2 ägg
18 dl vetemjöl

Fyllning:
200-250 g smör
2 dl socker
4-5 tsk finmalen kanel, eller kardemumma

1 ägg (till att pensla bullarna innan de skall in i ugnen)
pärlsocker (att strö över bullarna efter att du har penslat dem med ägg)

Gör såhär:
Smula jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull på högsta värmen. När smöret preciiis (!) har smält helt, häll i mjölken och rör om. Känn efter att vätskan är fingervarm (den brukar faktiskt vara det om man häller i mjölken precis när smöret har smält, och rört om). Häll cirka 1/3 utav vätskan i skålen med jästen. Rör om med en träslev tills jästen har löst upp sig ordentligt. Häll i resten utav vätskan. Tillsätt socker, salt samt ägg och rör om. Tillsätt 18 dl vetemjöl och knåda tills det har blivit en mjuk, smidig deg.
Obs! Tillsätt mer mjöl om degen är alldeles för lös. Men tillsätt bara lite åt gången, annars finns risken att degen blir för hård och inte jäser som den ska!
Placera bulldegen i en skål och täck över med en bakhanduk. Låt stå och jäsa i cirka 40-60 minuter, eller tills degen har jäst till sin dubbla storlek. 

Ta ut 200-250 g smör (välj själv) och låt den bli rumstempererad. Tillsätt socker, och valfri smaksättning. Ta en gaffel och blanda smörsmeten ordentligt.

När degen har jäst färdigt, ta upp degen och knåda den mjuk och smidig. Dela den i två delar, lägg den ena delen på ett bakbord och kavla ut den till en stor rektangel, cirka 40x60 cm. Bred ut halva fyllningen ("smörsmeten") över hela rektangeln. Rulla ihop den, försök att rulla ganska hårt så får du [förhoppningsvis] fantastiskt fina och välformade bullar! Skär rullen i cirka 2-3 cm tjocka skivor, eller efter egen smak. Gör samma sak med den andra delen utav degen.
Lägg bullarna på en smord plåt (eller bakplåtspapper) och täck över dem med en bakhandduk. Låt jäsa i cirka 30-40 minuter eller till dubbel storlek.
Vispa ett ägg lite försiktigt med en gaffel, pensla försiktigt lite ägg över varje bulle och strö över pärlsocker.

Grädda i mitten utav ugnen, 175-200 grader i cirka 10-12 minuter beroende på bullarnas storlek. De ska vara lite gyllenbruna.

 

Tips!
När degen jäser, ställ den gärna på ett ställe som är lite varmare än andra, varför inte över diskmaskinen? (Brukar vara varmt där när den är igång). Lite värme gör nämligen att degen jäser bättre.
Tänk på att inte ha fönster och dörrar öppna under tiden som degen jäser, det kan förstöra processen!

Tänk på att du kan smaksätta dina bullar med andra saker än kanel och kardemumma.
Vaniljsocker och kokos (brukar min mormor göra och det är jättegott!), eller Nutellakräm så får du Nutellabullar.
1 Petra:

skriven

Skulle inte du kunna tipsa på lite bakverk som man kan göra till julen? :)

2 Tårtspecialisten - svar till Petra:

skriven

Jooo! Gärna!



Vilken bra idé! Ska verkligen försöka att göra det inom närmsta månaden. Håll utkik, I will try my best! :-)



Kram!

3 Sofia:

skriven

När jag bakar kanelbullar och degen ska jäsa brukar jag ställa den vid utblåset ifrån ugnen. Fungerar hur bra som helst. =)

Kommentera här: