Ställ din fråga: Här kommer svaren (Del 3)

Tack för alla frågor som ni läsare ställt senaste dagarna!
Nu ska jag svara på dem allesammans.

Håll till godo.Fråga:
Vilka "onyttiga" bakverk är dom "nyttigaste"?

Svar:
Kul att du frågar det!
Helt ärligt talat, tror jag att ett nyttigt bakverk skulle vara en chokladmousse gjord på väldigt mörk choklad. De enda ingredienserna i en hemmagjord chokladmousse skulle i sådana fall vara grädde och chokladen. Grädde i sig är ju inte sådär förskräckligt onyttigt. Visst, det innehåller fett men knappt inget socker. Socker är värre än själva fettet, när det gäller nyttigheten.
Det man annars kan göra när man bakar är att sockra mindre, eller eventuellt byta ut sockret mot något nyttigare alternativ. Vet en del icke-diabetiker som använder diabetessocker. Det skall tydligen vara bra om man vill skippa sockret.

Fråga:
Vilket är ditt absoluta favoritbakverk, om du måste välja att äta bara EN utav resten av livet?

Svar:
Då svarar jag lätt kardemummabullar. Helst dem som min mamma gör. Jag tröttnar faktiskt aldrig på dem, de är saftiga (och förstås helt fantastiskt goda) och passar bra till alla tillfällen.

Fråga:
När du lägger på sugarpaste på en rund tårta, hur gör du så att det inte blir veck och så att hela tårtan blir rund och fin?

Svar:
Först och främst måste man kavla ut ett stycke sugarpaste (eller marsipan, det går ju också bra) som är en bit större än tårtan. Därefter jämnar jag ut sugarpasten med händerna, eller ännu hellre med en smoother (se bilden här nedanför). En smoother är ett perfekt verktyg för att få en helt fantastisk "finish" på tocket. Jag, personligen, tycker att tårtor gjorda utan smoother är buckliga och ganska fula (snarare apfula...).Fråga:
Har alltid undrat vilka tyllar du använder och vart du har köpt dom. Hittar bara jättesmå tyllar som inte ger fina "swirls" så att säga på cupcakes.

Svar:
Jag använder tyllar som är minst 1½ cm i diameter (men de får gärna vara uppemot 2 cm också). De flesta utav mina tyllar har jag köp på www.kakburken.se, men ibland händer det att de är slut på lagret där.

Fråga:
Vilka är det bästa knepen för att sockerpastan inte ska spricka när man täcker tårtan? Har haft problem på sistone med att sockerpastan spricker när jag ska täcka tårtan. Vilket är väldigt tråkigt!

Svar:
Det "bästa" knepet är nog att sockerpastan inte skall vara för torr. Använder du kanske florsocker när du kavlar ut din sockerpasta? Gör i sådana fall inte det! Det gör att sockerpastan blir torr väldigt snabbt, vilket lätt resulterar i sprickor. En annan orsak kanske kan vara att du "drar" ner sockerpastan medans du förfinar tårtans sidor under täckningen. Drar man i sockerpastan för mycket så spricker den, även fast den är elastisk så är den ju inte hur elastisk som helst. Om sockerpastan är för gammal, eller torr, kan man värma den i micron i 10-15 sekunder så blir den snabbt smidig igen och lätt att hantera.

Fråga:
Hej! Jag undrar vilken som är din favoritfrosting på cupcakes?

Svar:
Den allra godaste frostingen (frosting består ju huvudsakligen utav smör, florsocker och/eller färskost) jag vet är nog "White chocolate frosting". Receptet finner du i länken här nedanför.
[Recept på White chocolate frosting]

Fråga:
Min dotter fyller snart 1 år och detta ska vi såklart fira med stort kalas. Jag gillar att baka, men har inte bakat särskilt mycket tårtor. Känner att jag vill baka egna tårtor istället för att beställa till dotterns kalas. Vad föreslår du att jag ska baka? Vill gärna ha nåt som (såklart) är gott, men också relativt lätt att göra och som är en lite rolig tårta som passar till en ettårig flicka. Några tips?

Svar:
Du kanske skulle kunna baka en variant utav gräddtårta? Istället för att spackla tårtan med vanlig grädde, kanske du kan använda en slags chokladmousse istället? 
I en tårta finns det vanligtvis tre stycken fyllningar, de övriga två fyllningarna hade t ex kunnat bestå utav vaniljkräm och hallongrädde. Det är en helt perfekt kombination! Jag kan lägga ut recept på det i bloggen, om du vill?
[Recept på chokladmousse utav valfri choklad]

Fråga:
Jag undrar vad man ska tänka på med en helt ny blogg/hemsida ? Funderar på att öppna en bakblogg men vet inte riktigt vad jag ska tänka på.

Svar:
Hmm, rätt svår fråga. Det bästa är att göra det som "känns" bäst för en själv. Men viktiga punkter, som jag tycker att man ska tänka på, är att dels ha ett intressant upplägg, gärna med fina bilder också (det är ett stort plus i kanten). Berätta gärna om personliga erfarenheter. Det kan vara trist att bara läsa: "Gjorde en chokladkaka idag. Den var god. Kommer nog göra den igen"... och sen inget mer. Var personlig i ditt sätt att skriva.
En annan bra sak är att öppna sin hemsida i blogg.se istället för blogspot.com. Blogg.se generar att ge mer besökare. En fin design på sin hemsida är också ett stort plus!

Fråga:
Jag undrar om du kan en recept för mjuk tårtbotten, varje gång jag gör tårtbotten blir den alltid torr och hård. Jag använder den receptet du har i bloggen men det blir också torr och hård, och jag undrar har du en recept för mjuk tårtbotten tack.

Svar:
Receptet som jag har här på min hemsida är den jag själv använder mig utav, och jag har aldrig fått en torr och hård tårtbotten, tvärtom är den jättemjuk och saftig.
Jag tror att du gör något fel när du bakar. Antingen vispar du ägget och sockret alldeles för lite, eller så gräddar du tårtbottnen alldeles för länge inne i ugnen. De faktorerna ger garanterat en torr och hård tårtbotten... tänk på det nästa gång du bakar.

Fråga:
Vad jobbar du som?

Svar:
Jag blev gravid strax efter min student och har en son på 1 år och 8 måander. Jag har varit mammaledig åt honom, ändra fram tills "nu". Men jag kommer dock att vara mammledig en omgång till, till våren...
Jag har dock precis blivit projektanställd tillsvidare hos SodaStream, fr om den 1:a december kommer jag att blogga åt dem och få lön, som ett vanligt arbete. Annars har jag ju min "hobby", att baka tårtor.

Fråga:
1. Vad använder du för kamera när du fotar ?
2. Vad arbetar du med ?
3. Kan du ett bra recept på glass utan glassmaskin ?

Svar:
1. Jag använder en SONY A500.
2. Läs svaret på frågan här ovanför!
3. Nej, tyvärr kan jag inte utge något recept, för jag har aldrig provat att göra glass utan glassmaskin. Kan dock återkomma med det i framtiden, om du har tålamod. ^_^

Fråga:
Vilket är det svåraste uppdraget du gjort när det kommer till tårtor?

Svar:
Hmm. Det skulle nog vara 3D-slottstårtan som jag gjorde till en bekant. Den var kanske inte "svår" att göra, men det var många moment som tog lång tid att göra och som krävde extra mycket pill. Men sånt tycker jag bara är roligt.Fråga:
Brukar din son hjälpa dig att baka? Vet han vad muffins, kakor och tårta är för nåt?

Svar:
Haha, kul att du frågar!
Ja, han vet vad tårta är för något... och han vet att så fort jag vispar någonting hemma, då säger han orden "baka" och "tårta". Han sliter upp skåpet med mina tårtverktyg och släpar ut allt. Så ja... han vet!

Fråga:
1. Vad stöttar du upp dina våinings tårtor med?
2. Gör du din sugarpaste själv?
3. Hur länge har du hållit på att göra dekorativa tårtor?

Svar:
1. Jag stöttar upp dem med sugrör (alt. med nedstuckna grillpinnar i). Bra engångsalternativ som kunden bara kan slänga sedan istället för att återlämna!
2. Nej, jag gör inte min sugarpaste själv. Min erfarenhet är att hemmagjord sugarpaste bara smakar florsocker, blä!
3. Jag har hållt på i 1½ år nu.

1 Mona:

skriven

Vilket märke föredrar du när du köper sugarpaste? Har alltid gjort egen, men kan ju vara smidigt att slippa pilla med de allra mörkaste färgerna!

2 I<3dunder:

skriven

kan man färga vit sugarpaste??, jag har alltid använt marsipan till mina tårtor, eller jordgubbar o grädde.

Kommentera här: