Recept: Havrebollar

Här kommer mitt allra egna recept på havrebollar.
Sättet att göra havrebollar påminner väldigt mycket om hur man gör chokladbollar, så tänk "chokladbollar" så förstår ni ungefär hur man gör.
Mitt hemliga "knep" är att smälta en chokladkaka (utav vit choklad) i smeten, det blir mycket godare då!
Det är så förbaskat gott med havrebollar, så den som inte provar det här receptet begår ett stooort misstag... skojar inte! ^^Havrebollar
~ 25 st

150 g smör (eller margarin)
1½ dl socker
½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1½ msk O'boypulver
6 dl havregryn
½ dl mjölk
½ dl kaffe (det ska vara ganska milt kaffe!)
150 g vitchoklad

kokos (att rulla havrebollarna i)

Gör såhär:
Smält chokladen (viktigt att den smälter helt!) över vattenbad och låt den svalna.
Blanda smör tillsammans med socker, florsocker, vaniljsocker och O'bouypulver. Blanda gärna med elvisp. Tillsätt mjölk och kaffe, samt slutligen havregrynen. Blanda igen tills smeten är slät och havregrynen smulats sönder. Tillsätt den smälta chokladen och blanda igen. (Obs! Smeten ska vara ganska lös!). Ställ smeten kallt i frysen i cirka 30-40 minuter. Forma smeten till bollar och rulla dem sedan i kokos. Ställ sedan de färdiga havrebollarna i kylskåpet.

HavrebollarHavrebollar, mums!


Det var min favorit när jag gick på högstadiet, jag förknippar det starkt med kiosken som fanns där. Det var faktiskt första gången jag smakade en havreboll. På högstadiet alltså. Det blev även sista gången (tills för några dagar sedan...) som jag åt en havreboll, för sedan dess har jag inte hittat dem (Delicato's) någonstans.
Ibland gör jag mina egna havrebollar, och efter att ha låtit dem stå i rumstemperatur en kvart smakar de nästan identiskt (helt sant!) som Delicato's havrebollar. Hur bra som helst! 
För några dagar sedan blev jag lite sugen på göra havrebollar, så jag gick iväg till affären för att köpa ingredienser... men vad ser jag bland kakorna?! De har köpt in havrebollar. Det var på tiden, liksom? Min kompis, som jobbar i affären, trodde att de var nya i sortimentet, hahaha. Men det bevisar ju bara hur "sena" de har varit med att köpa in de goda grejerna!
Tror ni jag kunde avstå från att köpa en havreboll? Näää, just det... ^^

Till choklad- eller havrebollar tycker jag att det passar jättebra med att dricka något varmt, gärna kaffe. När jag dricker kaffe måste jag ha i en hel del grädde (ser ni hur ljust kaffet är, på bilderna?). Det är något som min storasyster har lärt mig. När man en gång har druckit sitt kaffe med grädde är det svårt att lägga av! Kanske inte helt nyttigt, men kaffet blir sååå himla gott... kittlar dödskönt i kistan!

Gillar ni havrebollar?
Brukar ni köpa dem i sådana fall, eller gör ni dem själva?

Om ni är sugna på att göra havrebollar, håll utkik här då receptet kommer inom kort...!

 

 

Hur lyckas man med sina macaroons?Fick en fråga häromdagen, från Mary som undrade hur man ska göra för att få fina macaroons:

" Hejsan! Snubblade hit av "misstag" och blev helt förundrad över hur duktig du är... helt underbart inspirerande att se alla dina tårtor och bakverk av olika slag. Jag undrar verkligen hur du får dina macarons så fina. Jag har övat och övat men det blir inte som jag vill, som det "ska" vara. :( Min smet blir så grynig och ojämn och vill inte släta till sig på ovansidan. Jag har bara använt mig av ett recept jag hittade på nätet med 4 äggvitor, 0,5 dl socker, 4 dl florsocker och 150 malen mandel. Jag använder mig av en vanlig mandelkvarn från Järnia. Hade så gärna velat bjuda familj och vänner på lite fina macarons, men mina ser inte ut som dina..inte ens i närheten. :(

Vore så tacksam om du vet vad som är fel... eller vad JAG gör för fel. De som är släta var dock små hål i, som det varit luftbubblor där eller liknande. Hur jag än gör har jag rumpan bar ;) "Det viktigaste när man gör macaroon's, tror jag helt enkelt är att ha ett bra recept! De recept som dessutom innehåller någon form utav sockerlag brukar vara de allra bästa.
Jag har provat på två-tre olika macaroonsrecept, varav jag har hittat ett superbra (!) med sockerlag [länk till receptet], men också en annan variant som innehåller färre ingredienser (fungerar faktiskt jättebra om man har bråttom... eller är lite lat) [länk till receptet]. Det förstnämnda receptet med sockerlagen är dock att föredra då det ger fina macaroons med en klar färg. Receptet med färre ingredienser har en tendens att ge macaroon's som blir lite grå-dassiga i färgen, vilket inte är så roligt...

Och det där med mandelkvarn, det tycker jag är så överskattat!
Jag har alltid kört mandeln i en mixer, hur smidigt som helst (och det blir rena pulvret!). Inga grovkorniga mandlar, här inte! Många hävdar att man måste ha en mandelkvarn. Men helhjärtat, så förstår jag inte alls varför. Jag har hört många som inte alls får bra macaroon's tack vare att man använt en mandelkvarn. Så fort man bytt ut mandelkvarnen mot en mixer har macaroons'en genast blivit bättre, och mycket finare. Det går alltså minst lika bra (om inte bättre) utan en mandelkvarn. Prova att göra macaroons utan mandelkvarnen!

Ett annat tips, om macaroons'en inte blir släta på ytan, är att dunka plåten i bordet några gånger. Det brukar släta till de allra mest envisa macaroons'en!

Varför det blir hål/luftbubblor i macaroons'en, beror troligen på att man vispat smeten lite för länge.´

Förhoppningsvis ska jag nog göra en liten steg-för-steg beskrivning snart om hur man gör macaroon's!
Skulle det vara utav intresse för er?