Hur lyckas man med sina macaroons?



Fick en fråga häromdagen, från Mary som undrade hur man ska göra för att få fina macaroons:

" Hejsan! Snubblade hit av "misstag" och blev helt förundrad över hur duktig du är... helt underbart inspirerande att se alla dina tårtor och bakverk av olika slag. Jag undrar verkligen hur du får dina macarons så fina. Jag har övat och övat men det blir inte som jag vill, som det "ska" vara. :( Min smet blir så grynig och ojämn och vill inte släta till sig på ovansidan. Jag har bara använt mig av ett recept jag hittade på nätet med 4 äggvitor, 0,5 dl socker, 4 dl florsocker och 150 malen mandel. Jag använder mig av en vanlig mandelkvarn från Järnia. Hade så gärna velat bjuda familj och vänner på lite fina macarons, men mina ser inte ut som dina..inte ens i närheten. :(

Vore så tacksam om du vet vad som är fel... eller vad JAG gör för fel. De som är släta var dock små hål i, som det varit luftbubblor där eller liknande. Hur jag än gör har jag rumpan bar ;) "



Det viktigaste när man gör macaroon's, tror jag helt enkelt är att ha ett bra recept! De recept som dessutom innehåller någon form utav sockerlag brukar vara de allra bästa.
Jag har provat på två-tre olika macaroonsrecept, varav jag har hittat ett superbra (!) med sockerlag [länk till receptet], men också en annan variant som innehåller färre ingredienser (fungerar faktiskt jättebra om man har bråttom... eller är lite lat) [länk till receptet]. Det förstnämnda receptet med sockerlagen är dock att föredra då det ger fina macaroons med en klar färg. Receptet med färre ingredienser har en tendens att ge macaroon's som blir lite grå-dassiga i färgen, vilket inte är så roligt...

Och det där med mandelkvarn, det tycker jag är så överskattat!
Jag har alltid kört mandeln i en mixer, hur smidigt som helst (och det blir rena pulvret!). Inga grovkorniga mandlar, här inte! Många hävdar att man måste ha en mandelkvarn. Men helhjärtat, så förstår jag inte alls varför. Jag har hört många som inte alls får bra macaroon's tack vare att man använt en mandelkvarn. Så fort man bytt ut mandelkvarnen mot en mixer har macaroons'en genast blivit bättre, och mycket finare. Det går alltså minst lika bra (om inte bättre) utan en mandelkvarn. Prova att göra macaroons utan mandelkvarnen!

Ett annat tips, om macaroons'en inte blir släta på ytan, är att dunka plåten i bordet några gånger. Det brukar släta till de allra mest envisa macaroons'en!

Varför det blir hål/luftbubblor i macaroons'en, beror troligen på att man vispat smeten lite för länge.´

Förhoppningsvis ska jag nog göra en liten steg-för-steg beskrivning snart om hur man gör macaroon's!
Skulle det vara utav intresse för er?

 

 

  


 

1 Anonym:

skriven

Det skulle uppskattas väldigt mycket!

2 Malin:

skriven

En steg för steg vore grymt!! STORT INTRESSE härifrån *hoppar & studsar* :)

3 Rebecka Eriksson:

skriven

Steg för steg hade varit trevligt :)

4 Suss:

skriven

Intresserad jag med!

5 Emelie:

skriven

Absolut intresserad!!! Jag är en av dem som förundras över dessa små bakverk men heller inte lyckats få till dem!

6 Mary:

skriven

Åh gulle dig! Tack för svaret, det gör mig verkligen glad. Tror jag ska slå till idag och prova på att göra dem enligt första receptlänken :) Känner mig redan upplyft! Så tusen tack igen:) Och jag skulle mer än gärna läsa ett steg för steg recept för hur man bakar de små underverken!



kram mary

7 Anonym:

skriven

8 Ellen:

skriven

Jaaaa, det skulle vara av hur mycket intresse som helst! :)

9 Mattias, Bakemyday.se:

skriven

Så fiiina! =)

10 louise:

skriven

ja gärna steg för steg visning! innan jul, hade tänkt att ge mina vänner lite macarons i julklapp haha :)

Kommentera här: