Recept: Kladdkaka [deluxe] med marsipan och vitchoklad



Här kommer receptet på kladdkakan som jag gjorde häromdagen.
Det är fantsatiskt god med marsipan och vitchoklad i smeten. Man kan ju förstås tillsätta någon annan slags choklad, om man hellre vill det. Det bästa med kladdkakor är att man kan blanda i allt möjligt "tjaffs" och det blir ändå ett bra resultat. Tänk hasselnötter, valnötter och choklad. Vilka fantastiska kombinationer man kan skapa med hjälp utav fantasin (och vad förrådet tillåter...). Kladdkakor är ju nästan som gjorda för att varieras i det oändliga, håller ni inte med...? :-)



Kladdkaka [deluxe] med marispan och vitchoklad
~ 8-12 portioner (beroende på hur stora bitar man skär)

50 g smör
2 st ägg
3 dl socker
½ dl matolja (t ex rapsolja eller solrosolja)
2½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker (eller ½ tsk äkta vaniljpulver)
2 tsk bakpulver
1 krm salt
50-75 g marsipan
50-75 g vitchoklad

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form, cirka 24-28 cm i diameter. Vispa ägg och socker poröst (tills det blir vitt och luftigt). Smält smöret och blanda sedan ner det tillsammans med matoljan i äggsmeten. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker/vaniljpulver, bakpulver och salt i en skål. Blanda gärna med gaffel (så blir det mer ordentligt). Riv marsipanen med ett rivjärn, eller hacka i mindre bitar och tillsätt i smeten. Hacka även i lite vitchoklad. Häll över smeten i bakformen och grädda i mitten utav ugnen i cirka 25-30 minuter.
När kakan har kallnat, servera gärna tillsammans med lättvispad grädde.



Tips!
Kakan smakar nog godast efter en natt i kylskåpet.
Servera gärna tillsammans med "bärgrädde". Gör en enkel hallongrädde genom att vispa grädde hårt, och tillsätt sedan valfri mängd hallonsylt och frysta hallon. Vispa tills konsistensen är jämn. Ju mer frysta hallon, desto syrligare blir det! Supergott till en riktigt sötsliskig kladdkaka!
Tänk på att du kan variera grädden med hjälp utav andra sylter och bär, t ex:

Blåbärsgrädde: Vispad grädde, blåbärssylt och frysta blåbär.
Jordgubbsgrädde: Vispad grädde, jordgubbssylt och färska jordgubbar (inte särskilt gott med frysta gubbar...)
Björnbärsgrädde: Vispad grädde, björnbärssylt och frysta björnbär.

Kladdkaka [deluxe] med marsipan och vitchoklad



Ni vet ju att jag var i Stockholm häromdagen på en bloggträff och fick träffa stjärnkocken Mattias Larsson. Han lagade en massa goda tilltugg i en micro från Whirlpool (som jag nu har hemma, sedan i måndags... yes!), och däribland gjorde han också en fantastiskt god kladdkaka. Det tog bara 6-7 minuter, sedan var den färdiggräddad. Det går så snabbt tack vare att micron har en massa härliga och effektiva funktioner, bl a "crisp" för tillagning utav diverse kakor och bakverk. Perfekt för mig alltså som är en riktig bake'oholic. Micron är väldigt liten och nätt men den får ändå plats med precis lika mycket som i en "vanlig" micro.

Jag gillar kladdkaka (vem gör inte det...?) men det har liksom känts lite överskattat på något sätt. Eller, jag har liksom inte känt mig taggad att baka en kladdkaka när det väl är dags. En helt vanlig kladdkaka tar för mig minst 20 minuter att tillaga i ugnen, om inte uppemot 30 minuter, t om. Då känner man att man likaväl kan baka något annat för det besväret.

Men jag måste säga att jag blev väldigt sugen på att testa att göra en kladdkaka i micron. Sagt och gjort.
Gjorde min egen version utav kladdkaka, då jag blandade i allt möjligt som fanns hemma i skafferiet. Jag rev lite marsipan och hackade vitchoklad och lade i smeten. Chokladen blev liksom lite krispig (nästan som karamelliserad) efter att kladdkakan var färdiggräddad. När den legat en natt i kylskåpet var den sådär lagom hård, och seg! Helt underbart! Precis SÅ skall en kladdkaka vara för mig.

Till kladdkakan serverade jag hallongrädde, denna gången med frysta hallon (och som vanligt i min hallongrädde; lite hallonsylt) som gör att grädden blir mer syrlig än söt. Passar perfekt till en sån söt dessert som kladdkaka, som många gånger annars kan bli lite väl mäktig!
Som om detta inte var nog, hällde jag över lite överbliven vaniljsås (sedan ett par dagar innan, lika bra att göra sig av med det som bara står och skräpar), och strödde över frysta hallon och björnbär. Och lite riven vitchoklad. Värsta desserten alltså, men åh så gott det var...

   

Nu har jag börjat äta vaniljyoghurt tillsammans med halvtinade hallon och björnbär. Jag fick liksom mersmak för det där när jag åt kladdkakan. Fast vaniljyoghurt tillsamamns bär är väl snäppet nyttigare... ;-)

Modellerad snowboardåkare

Idag har jag haft en liten beställning på några modellerade figurer till en tårta.
Själva tårtan står jag inte för just idag, eftersom beställarna skulle göra sin tårta på egen hand. Det känner jag mig visserligen tacksam för, för idag är jag väldigt trött och har planerat att bara ta det lugnt resten utav dagen.

Beställaren ville ha en modellerad snowboardåkare, föreställande deras egen pojke som fyller nio år. :-)
 Tyvärr kunde jag inte göra honom ståendes på snowboard'en eftersom min leverans utav sugarpaste kom så sent, och det skulle ta alldeles för lång tid för benen att torka innan leveransen (= stor risk för att figuren annars rasar). Så han fick minsann sitta och vila på sin snowboard, istället. Snowboard'en syns dock inte så bra på bilden, men jag lovar att den finns med därunder.

Gjorde också lite text, en snölykta + snöbollar och några granar med snö (florsocker) på. Allt är ätbart (förutom en tandpetare inuti pojken som fungerar som ett extra stöd för kroppen... och knoppen!).

 
- Tårtbrickorna kommer från Siluett Of Sweden [länk] -