Recept: Lakritsmousse (söt- och salt)



Här kommer receptet på den efterfrågade lakritsmoussen.

Detta receptet är gjort utav lakrits som smakar just lakrits, d vs sött. Lakrits är, som många kanske inte riktigt känner till, i grunden sötsmakande.
Det som är egentligen smakar salt i lakritsgodisar är smaken utav salmiak. Man kan alltså välja att göra sin lakritsmousse med en söt eller salt smak. Tänk då på att göra inköpet utav godiset med rätt slags lakritssmak som du vill uppnå.

Jag gillar både salt- och sötlakrits och brukar göra mina mousser på tre följande sätt:

1. Med endast sötlakrits
2. Med endast saltlakrits
3. Med en större mängd sötlakrits 70%, och en mindre mängd saltlakrits 30%

Det sistnämnda alternativet ger en lakritsmousse som i botten känns söt, men ändå lite salt. Den smakar nästan identiskt med överdraget till glassen "PUCK" och brukar vara väldigt uppskattad utav både barn och vuxna.

Passar bra till:
Kladdkakemuffins, ljus tårtbotten och chokladtårtbotten
Färska hallon, hallonmousse, geléhallonmousse, vaniljkräm och ahlgrénsbilarmousse


Lakritsmousse/fluff
~ cirka 8-12 normalstora muffins eller 1 lager tårtfyllning

3 dl grädde
60-80 gram lakritsgodisar (t ex lakritsbåtar, salta fiskar etc.)

Gör såhär:
Häll grädden i en kastrull och tillsätt godiset. (Har du valt stora lakritsgodisar, klipp/hacka dem i mindre bitar så smälter de snabbare). Lägg kastrullen på spisen och sätt på medelvärme. Jag brukar "varva" lite från 2:an-4:an beroende på godissort och storlek. Värm tills allt godis har smält ordentligt. Rör om då och då så att godiset inte fastnar i bottnen utav kastrullen. Ställ blandningen i kylskåpet i minst sex timmar, eller ännu hellre över natten.
Vispa sedan upp som vanlig grädde till önskad konsistens, mjuk eller fast.

OBS!
Grädden får absolut inte koka!
Då förstörs moussen när du sedan skall vispa den. Många bakentusiaster har vittnat om en mousse som blir grynig och nästintill oanvändbar. Jag måste erkänna att mina mousser har kokat många gånger (pg a slarv från min egen sida...) men det har lyckligtvis gått bra ändå. Då har jag låtit dem stå inne över natten - och inte bara sex timmar - i kylskåpet.

1 frida:

skriven

eftersom jag fullkomligt älskar lakrits kommer jag absolut att prova detta! antagligen jättesnart ;)

2 Ester bakar:

skriven

tack för tipset! det där ska jag prova snarast! :)

3 Pia:

skriven

Hej !

Tack för alla tips och jätte fina ort som du tar.

Jag har en fråga.... ?

Jag gjorde din lakrisfluff i dag den blev väldigt god med ack vilken hemskt FÄRG det blev.

Lakris är igentligen inte svart utan gul/grön.

Min fråga är..Hur fick du till din vackra färg på din lakrisfluff ???

Du måste ha använt svart färg eller liknanden.

I såfall vilken färg , sort ?

Tackar på förhand !

Vänligen Pia

Kommentera här: