Sommarpaj med jordgubbar och rabarber



Idag är första gången i mitt liv som jag (hör och häpna) gör egen paj med jordgubbar och rabarber! Rabarber har jag dock använt förr i olika pajer, men aldrig jordgubbar. Jordgubbarna kommer från mamma och pappas trädgård. Igår skördade jag mer än tre liter jordgubbar. Hur lyxigt är inte det?

Rabarberna kommer dessutom från min storasysters trädgård. Hon har otroligt mycket rabarber och det är hennes rabarber som finns i en del mataffärer runtomkring Allingsås-trakten.

Jag gjorde en hederlig smulpaj (med min "hemliga" ingrediens, som alltid: extra mycket smulor... supergott!) med hjälp utav våra familjeodlade frukter. Självklart serverade jag vaniljsås till. Med vaniljsås tycker jag att alla slags pajer blir mycket, mycket godare! Därför öser jag på med detta lite extra när jag äter min paj. Kan bara konstatera att denna pajen blev jättegod. Tack vare rabarbern blev den lite syrlig, och det tycker jag känns jättefräscht såhär på sommaren. En riktig sommarpaj, m ao!

Hur äter ni helst eran paj?
Med vaniljsås, glass? Eller kanske någonting annat gott...?

 
"Herbs"-planteringslådan kommer från Magasin Krantz [länk]

 


Visst ser det smarrigt ut?

Amerikanska pannkakor



För några veckor sedan var jag riktigt morgonpigg och fick då en idé om att göra amerikanska pannkakor till frukost. Detta gjorde jag första gången för några år sedan då jag fortfarande bodde hemma hos mina föräldrar.
Denna gången serverade jag pannkakorna tillsammans med en klick smör och karamellsås (det kanske inte låter så gott, men det var faktiskt helt okej...), för tyvärr hade vi ingen klassisk lönnsirap hemma. Några färska hallon fick också vara med.

När jag gillar någonting brukar jag oftast göra det flera gånger. Amerikanska pannkakor har jag ju som sagt provat att göra en gång tidigare, och jag tänkte för mig själv (medans jag gräddade pannkakorna) varför jag inte gjort dem mer än en gång...? Ärligt talat så kom jag inte ens ihåg anledningen, men nu vet jag. Amerikanska pannkakor är väl egentligen sådär, tycker jag. Eller så har jag absolut inte hittat det perfekta receptet. Amerikanska pannkakor smakar lite för konstgjort och jäst (antagligen tack vare bakpulvret), enligt mig.

Någon som kan ett perfekt, och riktigt gott recept på amerikanska pannkakor?

   
En massa färska hallon passar gott till...!







Recept: Very Cherry Chocolate Cake



Nu kommer äntligen receptet på den amerikanska tårtan som hamnade på Blogg,se's förstasida: "Very Cherry Chocolate Cake". Jag vet att ni är många som väntat länge på det här receptet, men eftersom vi har gäster hemma sedan 1½ vecka tillbaka så har jag knappt haft tid för något annat än att umgås med just dem. Det är mycket att göra hemma, helt enkelt. Har knappt haft tid med något annat, överhuvudtaget...

Efter min lilla bloggsemester så skall jag äntligen komma igång med bloggandet återigen. Jag hoppas att ni har haft tålamod med tystnaden här, nu blir det åtminstone ändring på detta!

För övrigt tycker jag att ni som gillar choklad och körsbär verkligen måste testa på att göra den här tårtan! Trots att den innehåller en del moment är det inte särskilt svårt - jag skulle snarare säga att den är mycket enkel att göra! Gott blir det också, förstås. Chokladbottnarna är mycket speciella i sig, då de påminner lite om chokladpudding. De är mjuka och saftiga i konsistensen. Helt klart en tårta med karaktär!

Glad sommar, förresten!



Very Cherry Chocolate Cake
~ en tårta á 10-15  personer

Chokladbotten:
2 ägg
2½ dl starkt kaffe/espresso
2½ dl filmjölk
1,25 dl naturell olja (t ex rapsolja eller solrosolja)
200 g vetemjöl
450 g socker
85 g kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 tsk vaniljpulver (går att ersätta med vaniljsocker)

Körsbärsfyllning:
600 g naturell färskost
3 dl vispgrädde
1 paket körsbärskräm (finns att köpa i välsorterade mataffärer, oftast finns de i tetrapak)
120 g socker
½ tsk vaniljpulver (går att ersätta med vaniljsocker)

Chokladganaché:
100 g mörk choklad
cirka 2 dl vispgrädde
1 msk smör
körsbär/bigarråer till garnering

Gör chokladbotten såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en bakform (cirka 20 cm i diameter). Blanda samman ägg, kaffe, naturell olja och filmjölk i en skål. Vispa på hög hastighet i cirka två minuter. Blanda alla torra ingredienser i en separat skål. Tillsätt i äggsmeten och blanda ordentligt. Häll i smeten i bakformen. Grädda chokladbottnen i mitten utav ugnen (ej i nedre delen) i cirka 35 minuter. Låt chokladbottnen svalna ordentligt innan du tar ut den från formen. Dela chokladbottnen sedan i tre lika stora delar, använd gärna en brödkniv till detta momentet. Ett tips är att låta chokladbottnen vila i kylskåpet (alternativt frysen) i några timmar innan du delar den.
OBS!
 Låt dig inte luras att tro att bottnen inte är klar även fast den är "glansig" och ser lös ut på ovansidan! Chokladbottnen har detta utseendet tack vare det specifika innehållet! Om du är osäker på om tårtbottnen är klar eller inte, prova med en sticka - är den torr när du tar ut den så är den klar.

Gör fyllningen såhär:
Vispa grädden medelhårt och tillsätt sedan färskosten och sockret. Víspa på låg hastighet till en jämn smet. Tillsätt slutligen körsbärskrämen och vaniljpulvret.

Montera tårtan såhär:
Lägg en (utav de tre) tårtbottnarna på ett tårtfat. Bred på ett lager körsbärsfyllning och upprepa proceduren på nästa lager. När sista bottnen är monterad och klar är det dags att bre ut körsbärskrämen över hela tårtan. Täck överdelen först, och gå sedan nedåt över kanten på tåtan. Använd en platt stekspade/palett och fixera finishen på tårtan. Ställ tårtan svalt.

Gör chokladganachén såhär:
Smält chokladen tillsammans med en klick smör på lägsta värmen i en kastrull. Rör om hela tiden så att inget bränns! Tillsätt sedan lite grädde åt gången, tills ganachén känns lite rinnigare och "smidigare" i konsistensen. Det skall inte heller vara för rinnigt! Häll sedan över chokladganachén på tårtan och ställ svalt i cirka fem minuter. Garnera slutligen med körsbär/biggaråer.

Klar av avnjutas...!