Recept: Very Cherry Chocolate Cake



Nu kommer äntligen receptet på den amerikanska tårtan som hamnade på Blogg,se's förstasida: "Very Cherry Chocolate Cake". Jag vet att ni är många som väntat länge på det här receptet, men eftersom vi har gäster hemma sedan 1½ vecka tillbaka så har jag knappt haft tid för något annat än att umgås med just dem. Det är mycket att göra hemma, helt enkelt. Har knappt haft tid med något annat, överhuvudtaget...

Efter min lilla bloggsemester så skall jag äntligen komma igång med bloggandet återigen. Jag hoppas att ni har haft tålamod med tystnaden här, nu blir det åtminstone ändring på detta!

För övrigt tycker jag att ni som gillar choklad och körsbär verkligen måste testa på att göra den här tårtan! Trots att den innehåller en del moment är det inte särskilt svårt - jag skulle snarare säga att den är mycket enkel att göra! Gott blir det också, förstås. Chokladbottnarna är mycket speciella i sig, då de påminner lite om chokladpudding. De är mjuka och saftiga i konsistensen. Helt klart en tårta med karaktär!

Glad sommar, förresten!



Very Cherry Chocolate Cake
~ en tårta á 10-15  personer

Chokladbotten:
2 ägg
2½ dl starkt kaffe/espresso
2½ dl filmjölk
1,25 dl naturell olja (t ex rapsolja eller solrosolja)
200 g vetemjöl
450 g socker
85 g kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 tsk vaniljpulver (går att ersätta med vaniljsocker)

Körsbärsfyllning:
600 g naturell färskost
3 dl vispgrädde
1 paket körsbärskräm (finns att köpa i välsorterade mataffärer, oftast finns de i tetrapak)
120 g socker
½ tsk vaniljpulver (går att ersätta med vaniljsocker)

Chokladganaché:
100 g mörk choklad
cirka 2 dl vispgrädde
1 msk smör
körsbär/bigarråer till garnering

Gör chokladbotten såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en bakform (cirka 20 cm i diameter). Blanda samman ägg, kaffe, naturell olja och filmjölk i en skål. Vispa på hög hastighet i cirka två minuter. Blanda alla torra ingredienser i en separat skål. Tillsätt i äggsmeten och blanda ordentligt. Häll i smeten i bakformen. Grädda chokladbottnen i mitten utav ugnen (ej i nedre delen) i cirka 35 minuter. Låt chokladbottnen svalna ordentligt innan du tar ut den från formen. Dela chokladbottnen sedan i tre lika stora delar, använd gärna en brödkniv till detta momentet. Ett tips är att låta chokladbottnen vila i kylskåpet (alternativt frysen) i några timmar innan du delar den.
OBS!
 Låt dig inte luras att tro att bottnen inte är klar även fast den är "glansig" och ser lös ut på ovansidan! Chokladbottnen har detta utseendet tack vare det specifika innehållet! Om du är osäker på om tårtbottnen är klar eller inte, prova med en sticka - är den torr när du tar ut den så är den klar.

Gör fyllningen såhär:
Vispa grädden medelhårt och tillsätt sedan färskosten och sockret. Víspa på låg hastighet till en jämn smet. Tillsätt slutligen körsbärskrämen och vaniljpulvret.

Montera tårtan såhär:
Lägg en (utav de tre) tårtbottnarna på ett tårtfat. Bred på ett lager körsbärsfyllning och upprepa proceduren på nästa lager. När sista bottnen är monterad och klar är det dags att bre ut körsbärskrämen över hela tårtan. Täck överdelen först, och gå sedan nedåt över kanten på tåtan. Använd en platt stekspade/palett och fixera finishen på tårtan. Ställ tårtan svalt.

Gör chokladganachén såhär:
Smält chokladen tillsammans med en klick smör på lägsta värmen i en kastrull. Rör om hela tiden så att inget bränns! Tillsätt sedan lite grädde åt gången, tills ganachén känns lite rinnigare och "smidigare" i konsistensen. Det skall inte heller vara för rinnigt! Häll sedan över chokladganachén på tårtan och ställ svalt i cirka fem minuter. Garnera slutligen med körsbär/biggaråer.

Klar av avnjutas...!

1 Linda - Cupcakefluffan:

skriven

Låter absolut som en kaka helt i min smak :-)

2 Alida:

skriven

Har nu prövat att göra samma tårta. Den blev jättegod, men inte alls så fin som din. Botten blev helt misslycka till utseendet eller ja kännde med stickan efter 35min och den var klar. Sen gjorde jag kanske felet att efter ca 10 min vända uppochned på formen och ställa in i kylen. För att när jag några timmar senare hade kokat egen körsbärssylt och skulle göra klart tårtan hade den sjunkit ihop massor i mitten och var väldigt kladdig (med god ;)) och var supersvår att dela, gick bara att få den i 2 delar (prövade alla brödknivar från supervass till lågbudget) Jag använde köksvåg och mätte g o allt ingridienser noga..Kan det ha varit mitt uppochnedvändade för tidigt som sabbade allt?

Min form var dock lite större (24cm) men jag gräd dade i mitten av ugnen och den jäste fint men sjönk lite när jag tog ut den.

Tänkte om du har ngt tips/råd på vad som kan ha gått fel?

3 Marie B:

skriven

Hej! Jag bor utomlands och får göra min körsbärskräm själv, för här finns stora mängder djupfrysta körsbär i frysdiskarna, men ingen kräm. Är det en liter färdig körsbärskräm det handlar om?

4 Anonym:

skriven

Kan du snälla säga namnet p ådet paketet som du använder när du har körsbärskrämen, tack på förhand

5 Louise´s Spis:

skriven

Hejsan!



Vad kul att du gillat min tårta! Eftersom det är mitt egna orginalrecept skulle jag bli jätteglad om du vill länka till det :-) http://louisespis.blogspot.com/2011/06/very-cherry-chocolate-cake.html



Vänliga sommar hälsningar Louise

6 Tårtspecialisten - svar till alida:

skriven

Min tårtbotten var klar efter 40-45 minuter - det är individuellt efter ens egna ugn. När man provar med en sticka (och den inte kladdar) så är den klar. Man skall inte vända formen upp och ned så snabbt. Jag tror att jag lät min tårtbotten svalna i säkert 2 timmar innan jag vände på den, och efter det så lät jag den också kylas av i kylskåpet i ytterligare 1 timme. :-)

I originalreceptet så stod det att man skulle grädda tårtbotten i tre (!) olika formar, men eftersom jag (som t om anses vara en "Tårtspecialist", haha) inte ens har så många formar utav samma storlek så struntade jag i det och gjorde hela tårtbottnen i samma form. För mig gick det jättebra att dela tårtbottnen ändå, det blev hur fint som helst! :-)

Jag tror det viktigaste är att man låter tårtbottnen svalna av ordentligt, annars är risken att hela tårtan havererar - liksom med alla andra tårtor...



Att den inte gick att dela i fler än 2 lager (delar) kanske beror på att du tog en större form än vad som var beräknat till receptet, de där små centrimetrarna gör faktiskt ganska mycket!



Kram! :-)

7 Tårtspecialisten - svar till marie b:

skriven

Hej, Marie!



Nej, nu minns jag inte hur stor förpackningen är, men det rör sig om cirka 5 dl körsbärskräm, ungefär.



Lycka till!

Kram!

8 Anna:

skriven

Förlåt, jag hittade receptet själv :)

9 Sandra:

skriven

Jag har denna kaka i ugnen just nu. Den verkar så sjukt god! Ska bjuda på den imorn när min dotter fyller 2år! Dessvärre så svämmar det över ordentligt i ugnen nu trots att forman är 21cm i diameter :(



P.s du är sjukt duktig på att göra tårtor! :)

10 Emma:

skriven

Man borde väl kunna byta ut körsbärskrämen till någon annan smak, typ jordgubb eller liknande? Tänkte för jag är inte någon större fantast av körsbär :)

11 Ellan:

skriven

Hej, vilken fin blogg du har.

Är jätte sugen på att baka denna tårta, fast skulle vilja göra den större? Kanse en tårtform på 30 cm? Hade det fungerat tror du?

12 Annika :

skriven

Hej! Detta har blivit allas favorittårta! Vi älskar den, både stora och små. Jag har även testat med apelsin- och mint-smak, det blev inte heller så dumt. Tack för ett riktigt superbra recept på en himmelskt god tårta!

13 Sandra:

skriven

Hej! Vilken under sida! Är så glad att jag kommit över denna blogg, underbar! Jag har dock en fråga..
Jag provade att göra den här körbärstårtan förra helgen, tårtan blev hur god som helst. (Uppskattades till och med av en kille som HATAR desserter.. Hur man nu kan göra det!) Men jag fick problem med min ganach. Jag smälte 100gr choklad med lite mindre än en msk smör. Hade sedan i grädde tills det blev en bra konsistens. Hällde på ganachen på tårtan, den stelnade väldigt fort, men själva tårtan hade jag ju förvarat i kylen så den var ju kall. När jag skulle ta fram tårtan igen efter jag dekorerat den med frukt såg jag att hela ganachen hade skurit sig. Den hade delat sig lite och överallt tittade det upp små "smörbubblor". Typ som att fetten ville dela sig från chokladen.. Vad kan ha gått fel??
Tack igen för en super bra sida! Mvh Sandra

Kommentera här: