Choklad- och kaffeglassI söndags hade jag många äggulor på lager. Det var rester från flera äggvitor som jag använt till en marängkräm några dagar innan. Varje gång jag får äggulor (eller äggvitor också, för den delen...) så gör jag hemmagjord glass! Det är det som är det praktiska med att ha en egen glassmaskin hemma.

För det mesta när jag gör glass så försöker jag att prova någon ny variant. Denna gången föll valet på att göra en chokladglass, som jag dessutom smaksatte lite med kaffe. Det blev alltså en choklad- och kaffeglass, gott men mäktigt! Jag använde kanske lite för mycket kakao i mitt recept, men det kan man väl - å andra sidan - knappast få för mycket utav, eller...? Jag kan faktiskt bli illamående (plus få lite huvudvärk, t om) utav för mycket kakao, är jag den enda som har det så?

 
Choklad- och kaffeglass med vitchokladsås, karamellsås och körsbär. Karamellsås, chokladdekorationer och dessertkex kommer från Femtorp [länk]

 


Gott, men såhär mycket orkar jag inte äta just nu.

Very Cherry Chocolate CakeJag har nu sett flera mat- och bakbloggare som har gjort olika versioner utav en amerikansk choklad- och körsbärstårta som kallas för "Very Cherry Chocolate Cake". Jag kände att jag inte skulle vara seg med att hänga på... tårtan såg så läcker och god ut att jag kände att jag var tvungen att prova en egen variant, jag också! Jag har verkligen varit sugen på dessa amerikanska tårtor senaste tiden, vet inte riktigt varför. Men de ser alltid så goda ut.

Denna tårtan tyckte var god, mycket choklad och en härlig körsbärsfrosting! Själva chokladbottnen smakade nästan som chokladpudding - konsistensen var helt underbar! Lite krämig på något sätt. Detta receptet krävde egentligen körsbärsmarmelad till frostingen, men eftersom jag typ aldrig (...?) har sett körsbärsmarmelad någonstans, så köpte jag ett paket med körsbärssås (finns i välsorterade mataffärer, jag hittade dock en förpackning i våran lilla mataffär runt hörnet) och blandade i. Det blev jättegott!

Längst upp på tårtan finns ett lager chokladganaché, gjord på en 62%-ig mörkchoklad och grädde. Dekorerade givetvis körsbärstårtan med körsbär... vad annars? =)

 
Gillar verkligen min nya krukväxtlåda á la "Shabby chic", den kommer från Magasin Krantz [länk]

   

   
Såhär ser tårtan ut inuti! Ljusrosa och brun, mums!

Recept: Syrlig lingongräddeHär kommer ett recept på syrlig lingongrädde, ett recept jag i skrivandes stund aldrig har testat men som jag misstänker är jättegott! Lingongrädden innehar samma princip som tidigare gräddmousser jag lagt ut recept på.
Jag tror att denna lingongrädde skulle vara jättegod till en chokladtårtbotten med ett lager vaniljkräm och marängkräm, låter inte det gott?

Passar gott till smaker som:
Kladdkakemuffins, ljus tårtbotten, chokladtårtbotten
Vanilj, choklad, grädde, marängkrämSyrlig lingongrädde
~ 1 lager tårtfyllning

3-5 dl grädde
2-3 dl frysta/halvtinade eller färska lingon
1-2 dl lingonsylt
marsánpulver efter behov

Gör såhär:
Vispa grädden hårt. Tillsätt eventuellt lingonsylt och frysta/halvtiande lingon efter smak. Vispa tills lingonen har slagtis sönder och mosats lite. Om grädden är för lös, tillsätt marsánpulver och vispa tills önskad konsistens. Grädden blir fastar ju mer marsánpulver du har hällt i, så börja med att tillsätta en liten mängd först och öka på i efterhand om det behövs. Tänk på att marsánpulver också sväller lite extra efter några minuter!

Tips!
Passar också jättegott till kladdkaka!