Recept: Syrlig hallongräddeVi äter inte gelatin hemma och då blir utbudet utav egentillverkade mousser lite snålt, eftersom ju de allra flesta recept mousser (i alla fall på internet) innehåller gelatin. När jag skall göra olika tårtfyllningar- och mousser som innehåller frukt, t ex hallon, brukar jag istället göra som mitt recept nedan.
Det är något jag har provat mig fram med, och jag använder egentligen aldrig något recept (utan svänger bara ihop) när jag gör denna hallongrädde. De använder jag oftast till att fylla tårtor med, men också till att fylla cupcakes med.

För att grädden skall bli stabil och inte för "rinnig" så tillsätter jag marsánpulver (den som man vispar med kall mjölk) i den färdiga hallogrädden om den är för lös.

Passar bra till smaker som:
Kladdkakemuffins, ljus tårtbotten, chokladtårtbotten
Vanilj, choklad, färska- och frysta hallon, marängkrämSyrlig hallongrädde
~ 1 lager tårtfyllning

3-5 dl grädde
2-3 dl frysta/halvtinade hallon
1-2 dl hallonsylt
marsánpulver efter behov

Gör såhär:
Vispa grädden hårt. Tillsätt hallonsylt och frysta/halvtiande hallon efter smak. Vispa tills hallonen har slagtis sönder och mosats lite. Om hallongrädden är för lös, tillsätt marsánpulver och vispa tills önskad konsistens. Grädden blir fastar ju mer marsánpulver du har hällt i, så börja med att tillsätta en liten mängd först och öka på i efterhand om det behövs. Tänk på att marsánpulver också sväller lite extra efter några minuter!

Tips!
Passar jättegott till kladdkaka!

1 Carola:

skriven

Alltid lika kul och inspirerande att läsa din blogg. Jag kan tipsa (om du inte redan provat) att använda syltsocker. Jag använde heller aldrig gelatin (äkligt) så jag gör alla mina kompotter med bara bär och syltsocker. Syltsocker innehåller pektin (naturligt ämne som finns i bär) inget annat. Och på den kalla kompotten gör jag mousse.

2 Tårtspecialisten - svar till carola:

skriven

Tack för tipset! Jag har faktiskt misstänkt att man kan använda syltsocker, men dock har jag aldrig tagit mig tid att testa! Det skall jag göra någongång! Tack! =)Malin

3 Sannapalanna:

skriven

Hej, varför äter ni inte gelatin hemma men du har en massa recept med geléhallon och röda läppar och sådant som definitivt innehåller gelatin?

Kommentera här: