Recept: "Rör-ihop-muffins"med bitar utav ananasHär kommer ett recept på det 2:a valfria bakverket (utav sammanlagt 7 stycken "småkakor") som man fick göra till kafferepet. Jag valde att göra en variant utav muffins som är väldigt enkla att göra. Man behöver bara slänga ihop dem (och alltså inte vispa överhuvudtaget!) och det är ju väldigt smidigt när man inte orkar släpa fram elvispen.

Har ni märkt att en del recept på muffins innehåller smör/margarin som inte skall smältas?

Det beror oftast på att dessa muffins innehåller någon ingrediens, t ex hallon eller chokladbitar, som inte skall "ramla igenom" den lösa smeten och automatiskt hamna på botten. Det är så trist när sådant händer!
Har man smält smöret till en muffinssmet (vilket ju är det vanligaste) så är det ju mycket lätt hänt att just detta sker. Är smöret endast ihop-rört, eller vispat, så blir smeten mycket mera tjock och tunga ingredienser ramlar inte lika lätt rakt igenom smeten. Smart va?!

I mina muffins använde jag torkade ananasbitar. De blev riktigt saftiga i smeten och smakade bra!


"Rör-ihop-muffins" med bitar utav ananas
~ 12 stycken normalstora

100 g rumstempererat smör
3 dl socker
1-2 ägg
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
½ dl grädde
1 dl torkad ananas

Gör såhär om du använder bakmaskin:
Skär smöret i bitar och häll i bakmaskinen. Häll på sockret och sätt på bakmaskinen på program 9 ("Deg"). Kör i några minuter tills smörblandningen har blivit mjuk och smidig. Obs! Peta ned smörblandningen från kanterna om det fastnar! Tillsätt ägg (1-2 st) medans bakmaskinen kör. Blanda sedan i bakpulver, vaniljsocker, vetemjöl och slutligen grädde. Kör tills det har blivit en jämn smet. Hacka ananas i mindre bitar och häll i smeten.
Fördela smeten i muffinsformar och grädda mitt i ugnen i 175 grader, i cirka 10-15 minuter eller tills de har blivit lite gyllenbruna.


Till vänster: Smörblandningen har blivit mjuk och smidig, och då är det dags att tillsätta ägg! Till höger: Såhär ser smeten ut efter att allt har blandats i, härligt mjuk och lagom lös... eller ska man säga hård?


Torkad ananas finns bl a att beställa hos Naturligt gott.com [länk]

Se resultatet utav muffinsen inom kort, med bilder från kafferepet!
1 Inez:

skriven

Så gott med ananas (stavning?), min favoritfrukt

2 <*Karolina*>:

skriven

Ananas går alltid hem i våran familj, så dessa muffins bakar jag gärna till helgen! Tack för inspiration och recept, du har en underbar blogg som jag följer ständigt!

3 Pernilla -Bli min jäst:

skriven

Gud så gott det låter!!!

Kommentera här: