Recept: Superbröd (Finns det...? Japp!)

Det finns faktiskt riktiga superbröd som är bra på alla tänkbara sätt!

Jag har hittat ett fantastiskt recept på ett slags filmjölksbröd som verkligen är både är superenkelt att göra och supergott! Detta är ett "släng-ihop-bröd" som man alltså snabbt rör ihop på 10 minuter (eller 5 minuter om man är riktigt, riktigt snabb) innan det skall gräddas.
Det kräver nämligen ingen jäsningstid överhuvudtaget eftersom man använder bikarbonat istället för vanlig jäst! Att knåda och jäsa bröd (i all ära) är visserligen inga problem med bakmaskinen, som ni ju vet. Men ibland är man sugen på att göra ett riktigt snabbt bröd. Dessa bröden tar dock lite längre tid på sig att gräddas, nämligen 1½ timme skall de vara i ugnen.

Kan verkligen starkt rekommendera detta brödet, då det verkligen blir saftigt och otroligt gott! Det smakar så bra att faktiskt äta som det är, eller med sina favoritpålägg. Helt amazing!Superbröd
~ 2 limpor

1 liter filmjölk
2 dl brödsirap (eller mörk sirap)
1½ tsk bikarbonat
1-2 tsk salt
5 dl vetemjöl
5 dl grahamsmjöl
3 dl grovt rågmjöl
1 dl solrosfrön och/eller pumpakärnor
1 dl linfrön
1 dl russin
1 dl valfria nötter (t ex valnötter, jordnötter o sv...)
½-1 näve torkad frukt (t ex aprikos, fikon, torkade hallon o sv...)

Gör såhär om du använder bakmaskin:
Häll i filmjölk, bikarbonat och brödsirapen i bakmaskinen. Låt maskinen gå på program 9 ("Deg") i ungefär två minuter. Blanda sedan ner vetemjöl, grahamsmjöl och grovt rågmjöl. Kör maskinen igen tills det blandats ordentligt. Tillsätt sedan solrosfrön och/eller pumpakärnor, linfrön, russin och nötter. Kör maskinen tills det blandats till en härlig smet. Smörj och bröa två stycken avlånga brödformar (cirka 1½ liter á styck) och fyll dem med lika stor mängd utav degen.
Strö gärna över lite vetemjöl, nötter och eventuellt flingsalt om du vill! Grädda sedan bröden i 175 grader i mitten utav ugnen i 1½ timme.


Några utav huvudingredienserna! Jag hällde i lite valnötter och sötmandlar i degen, men jag har också provat med jordnötter i brist på andra nötter! Blev superbra, båda alternativen.


Jag vill ha extra mycket russin i mitt superbröd, det blir extra saftigt och gott då! Tycker jag...


Till vänster: Filmjölk, bikarbonat och brödsirap i en härlig smet! Till höger: Tillsätt sedan alla de olika mjölsorterna.


Bara en massa nyttigheter...


... och detta hann tyvärr också att hända under tiden man vände ryggen till, kan ni gissa vem som ställt till med oredan?


De två färdiga bröden, helt underbara! Mina nötter hann tyvärr ta slut (för jag öste på med nötter i degen istället...) så jag strödde över vallmofrön och solrosfrön ovanpå bröden istället.Gör såhär om du inte använder bakmaskin.

Häll filmjölk, bikarbonat och brödsirap i en skål. Blanda ordentligt med en slev. Blanda sedan ner vetemjöl, grahamsmjöl och grovt rågmjöl. Blanda igen (se till att det verkligen har blandats ordentligt!) och tillsätt sedan solrosfrön och/eller pumpakärnor, linfron, russin och nötter. Blanda till en härlig smet. Smör och bröa två stycken avlånga brödformar (cirka 1½ liter á styck) och fyll dem med lika stor mängd utav degen.
Strö gärna över lite vetemjöl, nötter och eventuellt flingsalt om du vill! Grädda sedan bröden i 175 grader i mkitten utav ugnen i 1½ timme.

Tips!
Om bröden ser ut att brännas under gräddningstiden, täck med aluminiumfolie eller bakplåtspapper
.
Låt brödet svalna av ordentligt innan du skär upp det. Med fördel kan man också låta brödet ligga i en plastpåse över natten, då det gärna får stå och "dra" i rumstemperatur. Frys in brödet så fort det har svalnat av, det ger ett saftigt bröd (och nästan precis som färskt) när du tinar det igen.
1 Anonym:

skriven

Brukar också göra filmjölksbröd ibland, himla smidigt när det är så snabbakande

2 Maria:

skriven

Älskar fillimpor av alla dess slag! Ska testa det här receptet också..:)

3 Lena Henriksson:

skriven

Detta gör mig sugen på att baka bröd ( särskilt när det ser ut att vara så lätt.. ).

Synd att det är försent att vara med och tävla nu om bakmaskinen, såg att du redan haft Kafferepet. Har ett ovanligt småkaks recept på lager som hade kunnat vara med och tävla med .4 Tårtspecialisten - svar till cupcakesfluffan:

skriven

Ja, faktiskt! Det blir väldigt gott, och det är ju som du säger väldigt snabbakat.

5 Tårtspecialisten - svar till maria:

skriven

Det bör du göra! Blir ett jättegott bröd. :-)Kram

6 Tårtspecialisten - svar till lena henriksson:

skriven

Lena!

Du kan väl bidra med ditt recept ändå, även fast det är försent? Det låter ju onekligen spännande. :-)Kramar

7 Anonym:

skriven

Sicket fint bröd :)

8 Emelie:

skriven

Detta ska testas så fort min diet är över :)

9 Vita villan:

skriven

åhhh vilken lycka att jag hittade hit!!!! MUMS!

Kommentera här: