Espressomaskin på väg hem till mig

Jag har en nyhet att förmedla, som jag verkligen är jätteglad och förväntansfull över!
Jag meddelade ju er läsare om en tävling för några veckor sedan, som gick ut på att bidra med ett recept så kunde man vara med och tävla om sammanlagt 7 stycken espressomaskiner. Jag var dock inte med i tävlingen privat, utan jag valde att vara med i själva "bloggtävlingen" (där endast utvalda bloggare fick vara med).
Denna bloggtävlingen gick ut på att jag skulle tipsa mina läsare om tävlingen, och för att dem skulle kunna vara med och tävla skulle de ange att "Tårtspecialisten" (eller liknande) har tipsat dem. Förutom att tipsa här i bloggen, har jag också tipsat många utav de bakbloggar som jag själv följer.
Den bloggaren som tipsat flest deltagare skulle automatiskt t också vinna en espressomaskin. Och det visade sig vara jag! :-D
Detta var verkligen en rolig och glad nyhet! En helautomatisk espressomaskin från Nespresso. Lattissima+ heter den, och kostar 3299:- i Nespressos egen webshop. Yahoo! Det tackar man ju inte nej till!:-) Dessjutom kommer jag också att få en "Discovery box" som innehåller alla de olika kaffesmakerna från Nespresso. Jag fick välja mellan färgerna vit och röd, och då valde jag en vit variant. Helst hade jag nog velat ha en svart (det fanns dock ingen helsvart...), eller en silverfärgad. Men det spelar inte så stor roll!, egentligen. Jag är verkligen glad över att jag faktiskt vann. Jag lovar att ta bilder på espressomaskinen när den kommer (troligtvis nästa vecka), och möjligen recensera den om ni är intresserade...? :-)

Ett barn blir till...

Med risk för att låta som en bebisboksförfattare, så tänkte jag nu skriva ett inlägg om - och visa er hur det går till - när man tillverkar en bebis i socker (egentligen sugarpaste/marsipan).
Förstås är denna bebisen fullt ätbar, något som ju är ganska roligt i sig. Hur många gånger har man inte hört uttrycket om att bebisar är så söta att man fullkomligt vill äta upp dem...? Det kan man ju förstås inte göra hur som helst i verkligheten (hehe) men denna bebisen kan man minsann sätta tänderna i - om man nu har hjärta till det. vill säga...! ;-)
Dessa bebisar har kommit att bli väldigt populära vad gäller beställningar hos mig. Jag brukar ofta skicka iväg sådana här bebisar med storken (...ehumeller var det posten?!) till folk över hela Sverige. Oftast skall de ha bebisarna som dekorationer till sitt dopkalas, eller babyshower.
Det har verkligen blivit populärt. En del har fått för sig att jag gör dessa små bebisar helt för hand, och bit för bit. Det stämmer inte riktigt, då jag ju faktiskt har en silikonform till hjälp. Den är fantastiskt bra och underlättar verkligen när man måste "skaffa barn"... :-D


Detta behöver du till en sockerbebis:
En bebis-silikonform (Finns att köpa här)
En liten bit "hudfärgad" sugarpaste/marsipan
Ätbar färg (t ex pastafärg, eller ätbara pennor) samt en liten pensel
Till vänster: Såhär ser själva silikonformen ut. Till höger: Du behöver en bit hudfärgad sugarpaste som är ungefär lika stor och lång som själva bebisformen.
Till vänster: Placera biten med sugarpaste över silikonformen. Till höger: Pressa ned all sugarpaste med fingrarna - glöm inte också att pressa "utåt" mot alla hörn och kanter. Här ser ni kanske också att sugarpaste'n liksom "bullar upp" lite över själva formen. Det är bättre att ha lite för mycket sugarpaste, istället för en för liten mängd.
Till vänster: Vänd upp och ned på formen och pressa den mot bordet, med handflatan på själva formen. Detta gör att all sugarpaste liksom "letar sig ut" i de små skrymslen och vrår som man kanske har missat. Till höger: Vänd tillbaka formen och rensa bort eventuellt överflöd utav sugarpaste. Försök att få ytan så plan som möjligt, så att bebisen verkligen ligger rakt när den sedan är klar. Vänd på formen, och "vrid och vänd" runt längs hela formen, så trillar bebisen försiktigt ut...

Till vänster: ... och såhär ser oftast bebisen ut när den ramlat ur formen! Nästan som en riktig bebis, då nyfödda ibland har lite deformerad form på skallen. Lägg också märke till att även rumpan på bebisen kan få en lite tråkig form. En del tycker att det är svårt att få ut en bebis "fin" från sin silikonform, och jag har läst om dem som lägger sin form i frysen i någon halvtimme och sedan petar ur den. Det tycker jag låter fullkomligt onödigt, för... Till höger: ... det är ju så lätt och tar bara några sekunder att "forma till" de partier som inte blev perfekta. Sugarpaste är ju ett mjukt och följsamt material som formar sig lätt. Låt bebisen torka till i cirka 15 minuter.


Till vänster: Måla sedan på bebisens "hår" med hjälp utav ätbar färg. Här använde jag pastafärg från märket "Sugarflair", i färgen "Dark brown". Tyvärr hade jag ingen liten pensel vid tillfället, så jag målade färgen med hjälp utav en tandsticka. Det kan vara bra att spä ut färgen med en liten, liten mängd vatten - då blir det inte lika koncentrerat och resultatet blir mer naturligt. Man kan också måla på svaga ögonbryn, om man känner för det. Till höger: Fääärdigt! Lyckan är total. Inte bara en bebis... utan tvillingar denna gången... :-)

Hoppas min lilla beskrivning var till hjälp, både för er som själva vill försöka er på att göra en sockerbebis, och för er som bara funderat på vad som händer "backstage"! :-)

Recept: Fröbröd - ett knäckebröd utan mjöl...

Jag gillar ju - som ni vet ;-) - att baka sötsaker. Men jag gillar också att baka bröd. Och gärna får det vara nyttiga och hälsosamma bröd, som går snabbt och lätt att göra. Oftast när jag tar mig tid att göra eget bröd, så föredrar jag sådana varianter som är supersnabba - och supergoda...! Oddsen kan väl knappast bli bättre då, när jag sätter igång med mitt brödbak? ;-)
Igårkväll provade jag för första gången att göra detta oerhört smarriga "Fröbröd". Det är egentligen ett knäckebröd, som för övrigt inte innehåller något mjöl. Skall man vara riktigt ordentlig och nyttig så är mjöl inte det mest ultimata... så i dessa (knäcke)bröd finns absolut inget onyttigt! :-)
Fröbrödet tar cirka 3-5 minuter att svänga ihop, och ytterligare 20-30 minuter med gräddningstiden. Om du väljer att göra detta brödet har du alltså bara några ynka mintuers arbetstid framför dig. Det låter nästan för bra för att vara sant. :-)
Det jag gillade extra mycket med detta brödet är att det smakade himmelskt! Jag älskar nötter, och brödet innehåller ju huvudsakligen en hel del nötter... (läs receptet nedan så förstår ni vad jag menar). Att brödet sedan smakade popcorn gjorde inte direkt saken sämre! ;-) Jättegott med lite smör till, och ruccolasallad som jag gillar. Godare och nyttigare frukost (eller mellis) kan man nog inte få, såhär en höstmorgon.
Till vänster: Ruccolasallad - mitt favoritpålägg inom salladsväg...! Till höger: Jag antar att det inte är någon som har missat mina nya favoritkoppar...? ;-) Dessa fyndade jag för 39:- /st inklusive tillhörande assiett - det tyckte jag var billigt!
Fröbröd recept
- cirka 10 sönderbrutna bitar
2 ägg
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl sesamfrön
0,5-1 dl krossade linfrön
eventuellt flingsalt
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggen med en gaffel tills äggen har blivit lite "fluffiga". Häll i alla frön/kärnor och rör om ordentligt. Häll ut på en plåt täckt med bakplåtspapper, och bre ut ett mycket tunt lager. (Se till så att alla frön/kärnor ändå är "sammankopplade" så att det verkligen blir ett bröd - det får ju inte bli alldeles för tunt!). Strö över flingsalt (vanligt salt går också bra) efter smak. Grädda i mitten utav ugnen i cirka 20-30 minuter. Ju längre du har inne fröbrödet i ugnen, desto knaprigare/krispigare blir det! Jag gillar att ha inne mitt fröbröd i cirka 25 minuter.

Tips!
Byt gärna ut fröna/kärnorna mot sådant du gillar. Kanske kan man krossa lite naturella cashewnötter, och tillsätta lite vallmofrön, o sv? Det går också bra att använda rostade (svarta) sesamfrön i blandningen. Det ger en lite annorlunda smak.