Recept: Fröbröd - ett knäckebröd utan mjöl...

Jag gillar ju - som ni vet ;-) - att baka sötsaker. Men jag gillar också att baka bröd. Och gärna får det vara nyttiga och hälsosamma bröd, som går snabbt och lätt att göra. Oftast när jag tar mig tid att göra eget bröd, så föredrar jag sådana varianter som är supersnabba - och supergoda...! Oddsen kan väl knappast bli bättre då, när jag sätter igång med mitt brödbak? ;-)
Igårkväll provade jag för första gången att göra detta oerhört smarriga "Fröbröd". Det är egentligen ett knäckebröd, som för övrigt inte innehåller något mjöl. Skall man vara riktigt ordentlig och nyttig så är mjöl inte det mest ultimata... så i dessa (knäcke)bröd finns absolut inget onyttigt! :-)
Fröbrödet tar cirka 3-5 minuter att svänga ihop, och ytterligare 20-30 minuter med gräddningstiden. Om du väljer att göra detta brödet har du alltså bara några ynka mintuers arbetstid framför dig. Det låter nästan för bra för att vara sant. :-)
Det jag gillade extra mycket med detta brödet är att det smakade himmelskt! Jag älskar nötter, och brödet innehåller ju huvudsakligen en hel del nötter... (läs receptet nedan så förstår ni vad jag menar). Att brödet sedan smakade popcorn gjorde inte direkt saken sämre! ;-) Jättegott med lite smör till, och ruccolasallad som jag gillar. Godare och nyttigare frukost (eller mellis) kan man nog inte få, såhär en höstmorgon.
Till vänster: Ruccolasallad - mitt favoritpålägg inom salladsväg...! Till höger: Jag antar att det inte är någon som har missat mina nya favoritkoppar...? ;-) Dessa fyndade jag för 39:- /st inklusive tillhörande assiett - det tyckte jag var billigt!
Fröbröd recept
- cirka 10 sönderbrutna bitar
2 ägg
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl sesamfrön
0,5-1 dl krossade linfrön
eventuellt flingsalt
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggen med en gaffel tills äggen har blivit lite "fluffiga". Häll i alla frön/kärnor och rör om ordentligt. Häll ut på en plåt täckt med bakplåtspapper, och bre ut ett mycket tunt lager. (Se till så att alla frön/kärnor ändå är "sammankopplade" så att det verkligen blir ett bröd - det får ju inte bli alldeles för tunt!). Strö över flingsalt (vanligt salt går också bra) efter smak. Grädda i mitten utav ugnen i cirka 20-30 minuter. Ju längre du har inne fröbrödet i ugnen, desto knaprigare/krispigare blir det! Jag gillar att ha inne mitt fröbröd i cirka 25 minuter.

Tips!
Byt gärna ut fröna/kärnorna mot sådant du gillar. Kanske kan man krossa lite naturella cashewnötter, och tillsätta lite vallmofrön, o sv? Det går också bra att använda rostade (svarta) sesamfrön i blandningen. Det ger en lite annorlunda smak.

Helena

Jag brukar också baka eget knäckebröd och det brukar ha en rykande åtgång.

Vilka fina bilder du har tagit!

2011-10-25  22:59:28
URL: http://baklust.blogg.se/
Bella

Vilken sjukt fin blogg du har alltså! Blir helt förstummad av dina tårtor, galet fina och goda ser dom ut att vara också :)

2011-10-26  07:30:16
URL: http://mycookingheart.blogg.se/
Anonym

Det ser gott ut:)

2011-10-26  08:00:25
URL: http://endorfinickar.blogg.se/
Lotta

Åh! Perfekt för en glutenintolerant som mig!!! Ska testa så fort tillfälle ges!

2011-10-27  20:40:46
URL: http://www.prinslove.blogspot.com
WB

Brödet blev jättegott , men det fastnade i pappret :s

Hur gör du för att det inte ska fastna ?



God första advent :)

2011-11-27  17:23:38
niko

jag brukar smörja formen med olja och sedan strö över kokosflingor då fastna det inte och gott är det också

2012-09-03  22:02:47

» ALL OLOVLIG KOPIERING ÄR FÖRBJUDEN! Anmälan göres omgående.
» Jag svarar inte på prisfrågor eller beställningar i kommentarsfältet.
» Kontakta mig på [tartspecialisten@live.se]

» Ditt namn:

» Din e-post (frivilligt, publiceras ej):

» Din hemsida/blogg:

♥ Kommentera här:

Spara uppgifter?