Teletubbies tårta

För ungefär en månad sedan (eller var det två...? ;)) gjorde jag en Teletubbiestårta till en liten pojk som firade sitt 1-årskalas. Roligare än så kan det väl knappast bli? :-)
Ilyas, som också gillar Teletubbies (fast just nu är han dock mer inne på "Rorri") blev helt till sig när han råkade se en Teletubbiestårta stå i kylskåpet. Han verkade lite bekymrad när jag förklarade för honom att tårtan var till någon annan... haha! Stackars liten! :) Det var (som alltid under sommaren...) hög luftfuktighet den dagen jag gjorde  tårtan så jag tyckte att den svettades lite när jag skulle fotografera den. Jag tycker det är så tråkigt när tårtan ser så blank ut, absolut inte snyggt. :-(
Tyvärr är det jättesvårt att motverka denna trista effekten, det finns inte så mycket att göra åt situationen. Det är bara att härda ut sommaren och ha tårtan i kylskåpet så mycket det bara går, innan den skall serveras.
Edion, födelsedagsbarnet, hade dock älskat denna tårtan och jag fick ett jättefint mail utav Edions mamma:
"Du är en ängel!!! Tårtan var helt perfekt!! Lika god som fin! Kunde inte bli annat än succe. :) Det vikitgaste av allt, Edion ÄLSKADE tårtan! Har nog aldrig sett ett barn vara så glad över sin tårta, helt obeskrivligt!"
Jag fick helt fria händer med denna tårtan, bortsett från att texten skulle finnas med... och Teletubbies-temat, förstås!
Tårtbrickan i guld kommer från Siluett Of Sweden <länk>

Hemmagjord sötlakritsglass (med recept)

Det var länge sedan jag gjorde egen glass, så jag kände att det var dags att göra det igen. Denna gången blev det glass med smak utav sötlakrits. Supergott!
Jag har experimenterat lite, och grunden till denna glassen gjorde jag på samma sätt som när jag gör fluff. D vs - att jag smälter godiset (i detta fall; sötlakrits) i grädde på låg värme. När allt har smält så ställer jag blandningen i kylskåpet över natten. Dagen därpå vispar jag upp grädden "som vanligt" och får ett härligt "fluff" (därav namnet ;)) som smakar exakt som sötlakrits.
Denna gången smälte jag inte exakt all sötlakrits, utan det blev småbitar kvar som jag tänkte kunde bli gott som lite "tuggmotstånd" i själva glassen. Efter att jag hade vispat upp sötlakritsfluffen så gjorde jag som man alltid gör i glass, d v s att jag vispade äggulor + lite socker och blandade sedan tillsammans med fluffen. Därefter blev det förstås en omgång i glassmaskinen, och glassen var klar sedan klar för att avnjutas. :-)
Jag kan bara konstatera att glassen blir jättebra när man använder ett fluffrecept som grund. Glassen blir jätteluftig och smidig! Det är nämligen ganska vanligt att hemmagjord glass annars kan bli lite hård. Fast det gör ju egentligen ingenting... :-)
Lakritsglassen blev naturligt ljusbrun, - tack vare att lakritsgodisarna är svartbruna i färgen. Sötlakritsglassen är god att äta tillsammans med strössel (med smak utav saltlakrits). Är detta den ultimata drömmen för lakritsälskaren...? :-)
Sötlakritsglass
cirka 1 liter
200-250 g sötlakritsgodisar
5 dl grädde
6 äggulor
0,5 - 1,5 dl socker
Gör såhär:
Häll grädden i en kastrull och lägg i lakritsgodisarna (klipp/hacka dem i mindre bitar om du vill att proceduren skall gå snabbare). Värm gräddblandningen på låg/medelvärme och rör om då och då. Obs! Grädden skall inte koka.
När alla lakritsbitar har smält ordentligt, ställ kastrullen i kylskåpet över natten. Vispa sedan upp gräddblandningen som vanlig grädde tills konsistensen blir riktigt fluffig. Vispa äggulorna tillsammans med valfri mängd socker (tänk på att fluffen redan är lite söt i smaken tack vare godiset) tills det blir riktigt poröst och luftigt. Vispa sedan ner tillsammans med "fluffen".
Följ därefter instruktionerna för din glassmaskin.
Har du inte en egen glassmaskin?
Ställ glassen i frysen över natten. Rör om i glassblandningen några gånger under de första timmarna.

Inredningstipset.se - inredning och tävlingar på nätet

Hej!
Ni, mina - gamla som nya - läsare har väl inte missat att jag också driver en Inredningsblogg?
Inredningstipset.se <länk> är namnet på denna och jag tänkte just nu passa på att och tipsa er om att jag har en dagsfärsk tävling där i samarbete med Belysningsdesign.se. Ett presentkort á 1000 SEK skall lottas ut, vid köp utav en valfri lampa (med fraktfri leverans, dessutom). Missa för all del inte denna tävlingen - även du som inte har en egen blogg kan delta! :)