1-årstårta


Idag har jag gjort en liten våningstårta (cirka 15 pers) till en utav min mans vänner, och hans dotter Elise's 1-årskalas.
Denna tårtan fick jag fria händer med vad gäller dekorationen, men det fanns önskemål om att tårtan skulle vara rosa och ha quiltat mönster. Det skulle också stå "ELISE" någonstans på tårtan. Sedan fick jag göra hur jag ville. Fyllningen fick gärna bestå utav någon chokladmousse, så det blev en vanlig mjölkchokladmousse denna gång. Det var nära att det sket sig med chokladmoussen när jag skulle vispa upp den, fattar fortfarande inte vad som kan ha gått snett!? (... och jag har ju ändå gjort fyllningar ett hundratal gånger tidigare, och nästan aldrig misslyckats?)). Som tur var gick det att lösa och använda den - annars hade jag fått göra om tårtbottnarna, och fyllningarna på nytt! Chokladmoussen blev kanske något lösare i konsistensen än vanligt, men jag tror att det gick bra ändå.
Till denna tårtan testade jag att göra en massa stora blommor på den översta (den lilla) tårtan. Det blev fem stora blommor, och en ännu större blomma centrerad i mitten. Blommorna var från början vita, men jag valde att spraya dem med lite guldfärg för att piffa upp tårtan. Sprayfärgen är förstås ätbar. Blommorna fäste jag med sugrör så att de inte skulle sjunka ihop. Just dessa blommor är ju väldigt tunna och sköra, så det är lätt att de går sönder när man tar i dem. Man måste vara superförsiktig när man handskas med dem. Jag vet att ni är många som har frågat om hur man gör blommorna, och det skall jag förhoppningsvis försöka visa er inom kort med en steg-för-steg-beskrivning. Håll ut! ;-)

Det hände en wierd grej tidigare idag också. När tårtan precis var klar, tog jag en bild på den med telefonen för att skicka vidare denna till min man. Tänkteju  att han - i sin tur - kanske kunde skicka den till sin vän - som en liten förhandstitt. Men efter en liten stund fick jag tillbaka ett sms där det stod något i stil med: "Fin tårta! Vem är det som skickar?". Och då såg jag att jag råkat slå fel nummer med en siffra...! Meddelandet kom alltså inte fram till min man, utan någon annan. Försökte rädda situationen på ett snyggt och lite humoristiskt sätt och skrev tillbaka: "Ojdå! Jäklar! Jag har råkat skickat till fel nummer. När vi ändå är igång, får jag väl ta och göra lite reklam för tårtmakaren - gå in på Tårtspecialisten.se för mer info. /Malin som råkat slå fel nummer...".

Fick tillbaka ett sms och det visade sig att innehavaren av numret är en modebloggare på en utav Sveriges största nöjestidningar... :-D Vem det är vill jag i dagsläget inte avslöja, men hon skrev i alla fall tillbaka att hon skulle tipsa om min hemsida på sin blogg och säga att det var ett "Anonymt tips", hahaha! Helt sanslöst ju.
Vi får se hur det går med den saken... ;-)

Här kommer i alla fall "lite" fler bilder på tårtan:

Till vänster: Grattis på 1-årsdagen, Elise! Tårtfatet kommer från Old Rusty Pieces.se.

Blommorna var verkligen superguldiga och glittrande i verkligheten, men som vanligt är det jättesvårt att fånga effekten på bilder utan blixt. Här ser de bara gula ut, inte så kul kanske. Men jämför denna bilden...

.
... och denna (tagen med blixt)! Lite glittrigare och guldigare, visst? Vilken skillnad det kan bli!


Till Elise.

Alternativ bröllopstårta


Idag har jag varit bjuden på en liten bröllopsfest, där jag hade lovat att ställa upp med att göra en tårta till oss i sällskapet. Tårtan skulle räcka till cirka 20 personer men jag ville så gärna göra en lite roligare tårta och valde därför att göra en våningstårta. De känns ju lite festligare!
Jag tycker verkligen att det är jätteroligt (och faktiskt nästan godare) att göra tårtor som inte är täckta med sugarpaste och idag kändes det som ett givet val att utesluta detta. Egentligen hade jag inte något annat val heller, då min sugarpaste nästan är slut - och då det gäller det att se över andra alternativ. Så detta fick helt enkelt bli en "Alternativ bröllopstårta".

Egentligen är detta en superbra idé till dem som inte är förtjusta i marsipan och/eller sugarpaste. Det går ju också - likt sugarpastetårtor - att variera dekorationen, utseendet och spritningstekniker i oändligheter. Och det är verkligen superroligt att spritsa tårtor. Min favoritgrej är att göra sådana rosor (se bilderna) på själva tårtan. Det går jättesnabbt, och de är i princip omöjliga att misslyckas med! ;-) Måste visa någongång hur man gör för det är barnsligt enkelt...

Många (och då menar jag MÅNGA...) gånger när jag har gjort tårtor tidigare har tanken slagit mig att: "Tänk om jag råkar tappa tårtan...?". Lyckligtvis har det aldrig hänt. Men idag hände något annat. Jag råkade stöta till tårtfatet i kylskåpet och nästan hela tårtan havererade...! Den blev helt sned, vilken katastrof...! Detta hände bara någon timme innan jag skulle iväg till festen. Och ju längre tiden gick - desto mer sned blev tårtan... Och då menar jag VERKLIGEN sned! Jag blev verkligen besviken utan dess like! :-( Det var verkligen tur i oturen att jag hann ta bilder på tårtan innan den anslöt sig till "Lutande tornet i Pisa"-klubben. För det var verkligen ingen vacker syn, det där. Ha!

Men däremot tyckte jag - och alla andra - att den var jättegod. Och idag var detta det enda som fick räknas.
Idag bjuder jag på lite mer bilder än vanligt. Det blir också lite mer bilder i "vanlig" miljö, och inte enbart med de där enfärgade, tillgjorda fotobakgrunderna. Vilket gillar ni bäst?

Visst blir det mycket tjusigare när man gör en tårta på ett ordentligt tårtfat? Jag tycker i alla fall att tårtorna känns mer glamourösa! ;-) Tårtfatet i ljusgrått är utav märket IB Laursen, och kommer från Old Rusty Pieces.se.

Ice coffee hos bloggportalen


Idag när jag skulle logga in på bloggen möttes jag av den här trevliga synen.
Blogg.se har skrivit en liten notis om min "Ice coffee" på deras förstasidan, och visst ser det ganska mumsigt ut? Jag blir nästan lite sugen på att dricka en likadan nu... ;-)

Men jag skulle verkligen inte rekommendera någon att dricka kaffe såhär sent på kvällen. Senast när jag drack en kopp innan tolvlsaget var när jag fotograferade kaffedrinken häromdagen. Det slutade med att jag inte kunde sova på hela natten. Jag somnade klockan 8 på morgonen. Och vaknade klockan 11. Konstigt nog var jag pigg som en mört... det kunde jag aldrig tro! ;-)

Det var ju även fantastiskt att mina lejonungar sov så pass länge! (Fast visserligen så sover dem ju båda två ganska länge annars också, jätteskönt!).
Idag har jag hunnit med en massa grejer. Bl a så har jag, min man och barnen varit inne på IKEA och köpt superfina glas; "Cocktailglas" (att servera till gäster eller när man själv vill "lyxa till" det - men förstås endast till alkoholfria drinkar hemma hos oss :-) ) och några andra fina glas. Cocktailglasen känns perfekta till att göra fina kaffedrinkar i, och min man föreslog att jag även kunde servera eferrätter - t ex glass och sånt - i dem. Jättebra idé! De ser faktiskt ut som fina dessertglas. Jag har verkligen fått mersmak för detta med kaffedrinkar.

Är "fikadrinkar" något NI kan tänka er att se mer utav här, på Tårtspecialisten.se? :-)