1-årstårta


Idag har jag gjort en liten våningstårta (cirka 15 pers) till en utav min mans vänner, och hans dotter Elise's 1-årskalas.
Denna tårtan fick jag fria händer med vad gäller dekorationen, men det fanns önskemål om att tårtan skulle vara rosa och ha quiltat mönster. Det skulle också stå "ELISE" någonstans på tårtan. Sedan fick jag göra hur jag ville. Fyllningen fick gärna bestå utav någon chokladmousse, så det blev en vanlig mjölkchokladmousse denna gång. Det var nära att det sket sig med chokladmoussen när jag skulle vispa upp den, fattar fortfarande inte vad som kan ha gått snett!? (... och jag har ju ändå gjort fyllningar ett hundratal gånger tidigare, och nästan aldrig misslyckats?)). Som tur var gick det att lösa och använda den - annars hade jag fått göra om tårtbottnarna, och fyllningarna på nytt! Chokladmoussen blev kanske något lösare i konsistensen än vanligt, men jag tror att det gick bra ändå.
Till denna tårtan testade jag att göra en massa stora blommor på den översta (den lilla) tårtan. Det blev fem stora blommor, och en ännu större blomma centrerad i mitten. Blommorna var från början vita, men jag valde att spraya dem med lite guldfärg för att piffa upp tårtan. Sprayfärgen är förstås ätbar. Blommorna fäste jag med sugrör så att de inte skulle sjunka ihop. Just dessa blommor är ju väldigt tunna och sköra, så det är lätt att de går sönder när man tar i dem. Man måste vara superförsiktig när man handskas med dem. Jag vet att ni är många som har frågat om hur man gör blommorna, och det skall jag förhoppningsvis försöka visa er inom kort med en steg-för-steg-beskrivning. Håll ut! ;-)

Det hände en wierd grej tidigare idag också. När tårtan precis var klar, tog jag en bild på den med telefonen för att skicka vidare denna till min man. Tänkteju  att han - i sin tur - kanske kunde skicka den till sin vän - som en liten förhandstitt. Men efter en liten stund fick jag tillbaka ett sms där det stod något i stil med: "Fin tårta! Vem är det som skickar?". Och då såg jag att jag råkat slå fel nummer med en siffra...! Meddelandet kom alltså inte fram till min man, utan någon annan. Försökte rädda situationen på ett snyggt och lite humoristiskt sätt och skrev tillbaka: "Ojdå! Jäklar! Jag har råkat skickat till fel nummer. När vi ändå är igång, får jag väl ta och göra lite reklam för tårtmakaren - gå in på Tårtspecialisten.se för mer info. /Malin som råkat slå fel nummer...".

Fick tillbaka ett sms och det visade sig att innehavaren av numret är en modebloggare på en utav Sveriges största nöjestidningar... :-D Vem det är vill jag i dagsläget inte avslöja, men hon skrev i alla fall tillbaka att hon skulle tipsa om min hemsida på sin blogg och säga att det var ett "Anonymt tips", hahaha! Helt sanslöst ju.
Vi får se hur det går med den saken... ;-)

Här kommer i alla fall "lite" fler bilder på tårtan:

Till vänster: Grattis på 1-årsdagen, Elise! Tårtfatet kommer från Old Rusty Pieces.se.

Blommorna var verkligen superguldiga och glittrande i verkligheten, men som vanligt är det jättesvårt att fånga effekten på bilder utan blixt. Här ser de bara gula ut, inte så kul kanske. Men jämför denna bilden...

.
... och denna (tagen med blixt)! Lite glittrigare och guldigare, visst? Vilken skillnad det kan bli!


Till Elise.