Tårta med korgmönster

 
För ett litet tag sedan hade jag lovat att göra en tårta till min farmor Leila, som fyllt 75 år. Det fanns inget önskemål om hur tårtan skulle se ut så jag hade fria händer helt och hållet. Eftersom jag hade fullt upp den helgen ville  ag bara göra en "snabbtårta" och valet föll på att göra en spritsad tårta - helst helt utan sugarpaste! De går ju så snabbt att göra. Att vispa mousserna, samt fylla, täcka- och dekorera tårtan tog cirka 35-40 minuter, och det känns relativt snabbt för att vara en tårta! ;-)
 
Tårtan fyllde jag med b la blåbärsmousse (blåbären är plockade utav mina föräldrar ;-) ). På utsidan spritsade jag tårtan med mörk chokladmousse. "Rosorna" bestod utav en mousse gjord utav jordgubbsgodisar. Den blev lite grynig (vilket man kan se på bilderna om man tittar noga), men utöver detta gick det rätt bra ändå. Min syster Jennie älskade denna tårtan, och det hoppas jag att de övriga gästerna också gjorde. :-)
 
Av någon anledning kan jag bli lite lätt illamående utav chokladmousse utav alla slag, men jag vet att många älskar chokladmousse så det kändes trots allt som ett givet alternativ. I efterhand kan jag konstatera att det nog skulle bli ett mycket bättre (och snyggare) resultat om man spritsar "korgmönster" med någon slags smörkräm istället för en mousse baserad på grädde. Det blir lite kornigt när man spritsar med grädde - ni som testat vet nog vad jag pratar om! ;-) Helst hade jag också velat spritsa gröna blad (jag har en "bladtyll" hemma som ger en helt underbar effekt) men jag hade ingen mousse/kräm över så det fick jag helt enkelt hoppa över. Men det blev godkänt ändå, tycker jag. Vad tycker ni?
 

Recept: Lakrits- och hallontårta med vitchokladganaché

 
Ber om ursäkt för dålig uppdatering, jag känner att jag har mycket att göra hemma med barnen och bloggandet blir lite lidande - tyvärr!
 
Men nu tänkte jag dela med mig utav bilder + recept på en tårta jag gjorde i helgen, nämligen en Lakrits- och hallontårta med vitchokladganaché (det vita längst upp).
Denna tårtan bjöd jag mina vänner på i helgen när vi träffades för att fika lite. Lakrits är dock verkligen en smaksak - antingen älskar man det, eller så gillar man det inte alls.Jag tycker dock att lakrits är jättegott och en söt/saltlakritsmousse är något utav det godaste jag vet!
 
  
 
 
Tårtan och dess fyllningar kan ni se recept på nedan genom att klicka vidare på länkarna:
 
Tårtbotten (Följ receptet här)
Lakritsmousse: (Följ receptet här)
Syrlig hallongrädde: (Följ receptet här)
Glasskräm: (Följ receptet här)
 
 Vitchokladganaché:
200 gram vitchoklad
cirka 0,5-1,5 dl vispgrädde
1 msk smör
 
Gör såhär:
Smält chokladen tillsammans med en klick smör på lägsta värmen i en kastrull. Rör om hela tiden så att inget bränns! Tillsätt sedan lite grädde åt gången, tills ganachén känns lite rinnigare och "smidigare" i konsistensen. Det skall inte heller vara för rinnigt! Häll sedan över chokladganachén på tårtan och ställ svalt i cirka fem minuter. Garnera avslutningsvis tårtan med färska hallon.
 
 

Recept: Glasskräm

 
Här kommer recept på en tårtfyllning som kallas för "glasskräm". Detta recept består huvudsakligen utav två bas-ingredienser, nämligen vispad grädde och marsánkräm. Fyllningen blir krämig och smakar ungefär som mjukglass, fast den är förstås inte kall och den smälter inte. :-) Detta är väldigt gott och enkelt att göra, och allt som oftast utgör glasskräm en utav mina standardfyllningar! Detta recept passar verkligen till alla slags fyllningar. Ni får ha lite tålamod med receptet, för jag följer aldrig något recept utan "höftar" fram mängder ingredienser från gång till gång.
 
Glasskräm
~  räcker som fyllning till ett lageri en tårtbotten
 
2-3 dl grädde
1 paket marsánkräm (som blandas med kall mjölk)
2-4 dl mjölk 
 
Gör såhär:
Vispa grädden ganska hårt. Blanda i mjölk i marsánkrämen till önskad mjuk/fast konsistens. Vispa marsánkrämen och grädden tillsammans - och den är klar att användas!
 
Tips!
Tänk på att marsánkrämen sväller under 10 minuter så vänta och se hur tjock den blir - ibland blir den tjockare än vad man tror.