Honungsmarinad med sambal oelek

 
Förra helgen premiärgrillade vi här hemma (fast på balkongen, och inte utomhus) och då gjorde jag en honungsmarinad med sambal oelek som blev jättegod. Marinaden använde jag till kycklingfilé, vilket jag tror är det mest ultimata men man kan säkerligen också använda den till annat kött också.
 
 
Tyvärr använder jag ju så sällan mått när jag lagar mat, så jag anger ungefärliga mått.Hoppas ni gillar receptet, glöm inte att testa detta nu när sommaren kommer. Det är riktigt gott!
 
 
Honungsmarinad med sambal oelek
 
3-5 msk honung 
2-4 msk kinesisk soya
3 msk sambal oelek
1 tsk svartpeppar
1-2 msk olja, t ex rapsolja
1/2 tsk grillkrydda eller allkrydda
4 pressade vitlöksklyftor eller 1 finriven "Solo"-vitlök
Gör såhär: 
Blanda alla ordentligt i en skål. Gnid in kycklingfiléer (eller annat valfritt kött) i marinaden och låt den marineras minst en halvtimme.
 
Tips!
Låt gärna marinaden stå i några timmar för den bästa smaken. Om du har t ex marinerade vitlöksklyftor hemma på burk, använd gärna lite olja från denna istället för en ännu godare och något intensivare smak. Om man vill ha en starkare marinad, häll på lite extra sambal oelek.

Cupcakes med jordnötssmör-frosting

 
Igår hade jag några kompisar här för lite torsdagsmys. Vi åt hemmagjorda hamburgare och till efterrätt hade jag passat på att göra några cupcakes som jag kunde bjuda på. Denna gången blev det chokladmuffins (en variant som man rör ihop i ett svep utan elvisp - smidigt) med jordnötssmör-frosting.
 
Cupcakes'en dekorerade jag med lite fint strössel och ett halvt, fyllt rullrån (märket "Bolero") med smak utav jordgubb. De kexen är så himla goda! I våran lokala mataffär finns dem dock bara i smakerna choklad och vanilj. Man hade ju kunnat drömma om att de skulle ha alla smakerna...
 
Om ni inte har testat att göra jordnötssmör-frosting tidigare så kan jag åtminstone rekommendera er att testa. Det är väldigt gott och dessutom väldigt LÄTT att göra! Frostingen blir väldigt krämig i konsistensen och det krävs bara tre ingredienser; Jordnöttsmör, smör och florsocker. Se mitt recept på jordnöttsmör-frosting efter bilderna. 
 
  
Till vänster: Det rosa tårtfatet komer från <La Shelf>, och passade perfekt till muffinsformarna. Till höger: De rosarandiga bakformarna kommer från <Partytajm> som har ett riktigt brett sortiment utav kalastillbehör och en del bakprodukter också. Dessa muffinsformar står stabila utan muffinsplåt i ugnen. Strössel från <LittleDessert>.
 
 
Jordnötssmör-frosting
 
150-200 gram smör
1/2 burk "Crystal" jordnötssmör (extra lent jordnötssmör)
2-4 dl florsocker
 
Gör såhär:
Låt smöret stå i rumstemperatur tills det blir mjukt. Vispa smöret med elvisp tills det smidigt. Tillsätt jordnötssmöret och blanda sedan i florsocker efter egen smak. Smaka av så det blir så som du vill ha det.
 
Tips!
Tillsätt 1-2 tsk vaniljsocker om du vill ha en mer framträdande vaniljsmak i frostingen. Jordnötssmör-frostingen är som allra godast när den fått stå ute i rumstemperatur (och inte är kraftigt nedkyld, då blir den ju lite mer hård i konsistensen) och blivit lite mjukare.

S'mores!

 
Som ni kanske märkt i några tidigare inlägg har jag använt ganska många produkter från <Mediteran>, som är importör utav många olika slags livsmedel från olika länder. De har också en egen produktserie med produkter som de själva utvecklat. Förra fredagen fick jag ett jättestort paket med produkter från som jag tänkte använda genom, och kanske också för att utveckla olika receptidéer.
 
Jag är ju ett stort fan utav att göra tårtor med fyllda rullrån (som ni ju vet har jag gjort dessa ganska mycket under senaste 1-2 åren) och de varianterna som är de vanligaste i mataffärerna är importerade från just Mediteran, märkta "Bolero". Senaste tiden har jag dessutom också märkt - på bl a Instagram - ett stort intresse utav att börja göra tårtor med just sådana här rullrån. Men jag förstår varför - det är ju både gott och enkelt, och gör dessutom tårtorna fantastiskt fina! :-)
 

 
Nu över till meningen med detta inlägg: Har ni någonsin hört talas om S'mores?
 
Det hade i alla fall inte jag, åtminstone fram tills för några dagar sedan. Via Instagram (för det är ju så smidigt att konversera där) hade jag frågat mina läsare om de hade någon idé vad man skall göra med sådana där stora "våffelplattor" (som tydligen kallas "Tort wafers") som man ofta hittar i utländska livsmedelsaffärer. Jag har nämligen en förpackning sådana hemma men jag har inte haft den blekaste aning om vad man skulle kunna hitta på med dem.
 
En utav mina fina läsare tipsade om att jag skulle göra S'mores, som är ett sött litet tilltugg som oftast förknippas med grill och campingliv. S'mores består helt enkelt utav en grillad marshmallow (eller "chamallow" som de typiska grill-formade marshmallows'en brukar kallas ibland) och ett lager choklad emellan två grahamskex. Jag hade inte några grahamskex hemma och var visserligen inte heller sugen på att använda mina "Tort wafers" till detta heller (...för dem har jag planerat att använda till något annat spännande) så jag använde såna här goda kex, som ni kan se på bilderna nedan. Förstås också från Mediterans sortiment, hehe...! ;-)
 
Jag och familjen var i Göteborg på en heldagsutflykt för snart två månader sedan. Då passade vi också på att besöka lite olika livsmedelsaffärer med ovanligheter såsom t ex halâl-marshmallows, som annars kan vara lite finurliga att få tag på. Jag köpte två påsar Haribo "Chamallows" (har sett att samma finns att köpa hos Tahara.se) och till detta påhitt använde jag mina allra sista godingar.
 
Se receptbeskrivning på hur man gör S'mores efter bilderna!
 
  
Till vänster: Är inte så förtjust i marshmallows i övrigt men kombinationen med dessa S'mores var gott-gott! Om än att det kanske blev lite väl sött. Det räcker gott och väl med en portion! Men jag kan tänka mig att det blir ett fint avslut på en grillkväll med en massa salt mat. Till höger: Som ni ser använde jag både choklad/hasselnötskräm emellan kexen, samt också min favorit - mjölkkräm. Supersmarrigt! ♥
 
 
 
S'mores
 
Grahamskex eller andra valfria kakor (räkna två kex till varje portion)
marshmallows
choklad/hasselnötskräm
 
Gör såhär:
Grilla marshmallows'en (absolut godast, men det fungerar att "svälla" dem i micron också) tills de får färg. Bred på lite choklad/hasselnötskräm på ett kex och lägg på en marshmallow. Avsluta genom att trycka till med   ytterligare ett kex.
 
Tips!
Det går bra att förvara överblivna S'mores i kylskåpet i en lufttät burk. Men de är absolut godast när de är varma och nygjorda. Det går även att värma sina nedkylda S'mores och få dem goda igen genom att köra dem en liten stund i micron.