Citron- och lakritscupcakes

 
 
Idag fick jag hem ett jätteroligt, litet bakpaket från webshopen <LittleDessert> med bl a lite bakformar och annat skoj (kommer visa lite mer i ett annat inlägg och berätta vad jag fick). Jag blev lite baksugen med dessa söta muffinsformar - se nedan - och kände att jag var tvungen att baka något på stört. Dessutom hade jag salt- och sötlakritsfluff redo att vispas i kylen, så vad kunde vara mer passande än att baka lite snabba cupcakes?
 
Egentligen hade jag tänkt göra en citron- och lakritstårta idag men jag hade inte riktigt lust med det. Ville så gärna testa dessa bakformar som jag sett i så många bakbloggar. Kan inte säga att jag är annat än förtjust! Bakformarna håller sig stabila utan muffinsplåt och ändrar inte färg, eller blir grådassiga och genomskinliga (...jag hatar verkligen när muffinsformar blir såna) efter gräddning. Big like!
 
Om ni är sugna på ett testa att baka dessa citron- och lakritsmuffins så kika på receptet lite längre ned efter bilderna. Muffinsen består mer eller mindre utav "vanliga" citronmuffins (med både citronsaft- och citronskal i) med lakritsmousse/fluff. Toppingen är pudrad med lakritspulver och dekorerade med några mjuka, supersalta lakritsgodisar.
 
Lycka till och ha en fin dag allesammans! ♥
 
  
Muffinsformar från <LittleDessert> som drivs av jättegulliga Jennifer Lindberg. Tack Jennifer för den fina presenten, du är guld värd! ♥
 
 
 
Citron- och lakritscupcakes
- cirka 12 stycken normalstora muffins med tillhörande topping
 
Citronmuffins:
2 ägg
2,5 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1/2-1 citron (saften och rivet skal)
1 dl naturell olja (t ex rapsolja, solrosolja)
1 dl mjölk
 
Gör citronmuffinsen såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker poröst, tills det blir riktigt vitt och fluffigt. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål vid sidan. Tillsätt i äggsmeten och häll sedan i de övriga ingredienserna. Vispa på låg hastighet tills allt blandats ordentligt. Häll upp i muffinsformar (gärna ståendes i en muffinsplåt, om formarna är tunna) och grädda i mitten utav ugnen cirka 15 minuter eller tills de fått lite fin färg.
 
Lakritsfluff/mousse:
5-6 dl grädde
140 gram söt- och/eller saltlakrits utav valfri sort (karameller eller godisar)
 
Gör lakritsfluffen/moussen såhär:
Häll grädden i en kastrull och häll i godisarna. Låt godiset smälta på svag/medelvärme och rör om ofta (så att godiset inte fastnar i botten på kastrullen). Viktigt är att smeten inte får börja koka, det kan förstöra hela processen! När allt har smält ordentligt så ställ smeten i kylen och låt den stå minst 6 timmar, eller ännu hellre över natten. Vispa sedan upp som "vanlig" grädde tills önskad konsistens/tjocklek och spritsa sedan över muffinsen.
 
Tips!
Jag rekommenderar att man använder sig utav både söt- och saltlakrits (ungefär 50/50) för det blir verkligen fantastiskt gott! Eftersom lakritsgodisar generellt sett oftast inte innehåller gelatin kan det ta väldigt, väldigt lång tid att få godisarna att smälta ordentligt. Innehåller godiset däremot gelatin brukar det smälta väldigt snabbt! Man får ha tålamod och växelvis sänka/höja temperaturen beroende på hur det går.
Dekorera gärna muffinsen (när du spritsat klart) med lakritspulver (Hockeypulver fungerar också!) och eventuellt några lakritsgodisar i mindre bitar - eller lakritsströssel!
1 Littledessert:

skriven

Mums säger jag bara!!

2 Charlotte Hultdin:

skriven

Hej hej
Tack för tipset
Charlotte

3 veronika:

skriven

Ser himla goda ut!! Jag som ÄLSKARRR lakrits :D :S <3

4 Marias Bakglädje:

skriven

åhååå! Det här ser farligt gott ut, för en lakritsälskare som mig! :D

5 Anna/rackarungar:

skriven

Ojojoj! Jag har precis hittat din blogg och - My God!! - vad mycket smaskiga saker. jag blir helt besatt. Nu till min fråga. Jag ska baka dessa på min sons ettårskalas på lördag (misstänker att alla mammor och pappor kommer att bli överlyckliga och barnen kommer automatiskt föredra mindre salta varianter. Klassisk win-win ;) Hur får du spritsen så fin? Vad använder du för munstycke? Jag lyckas tyvärr aldrig med själva spritsandet? Tips tas tacksamt emot.
Kram Anna

6 Helena:

skriven

Jag håller på att baka dessa godingar. Är så förtjust i citronsmaken som bryter bra med lakritsfluffet. Du är så duktig som får allt att se ljuvligt gott ut!:) Kram

7 En Konditors Bekännelser:

skriven

Mumsfilibabba! Ser riktigt goda ut, snygga bilder du tar också. Kommer följa din blogg nu =)

MVH/Camilla

Kommentera här: