Recept: Kyckling biryani med yoghurtsås

 
Här kommer ännu ett matrecept med kyckling (...märks det att jag älskar kyckling i alla dess former, haha?) som jag brukar göra då och då. Det är ett recept på kyckling biryani, en pakistansk variant på ett aromatisk, kryddigt och väldigt välsmakande ris med kycklingbitar i. Det är jättegott och inte alls svårt att laga, men maträtten innehåller dock väldigt många kryddor som man kanske vanligtvis inte alltid har hemma i skafferiet.
 
Det går dock att ersätta kryddorna (eller kanske också komplettera?) med färdiga förpackningar utav "Biryani"-kryddor - finns massa olika smaksättningar/varianter på dessa - som man kan köpa i främst indiska livsmedelsaffärer. Viktigt är dock att inte blanda ihop denna "Biryani"-variant utav kryddmix med biryanikryddor från andra delar av mellanöstern, t ex från Iran. Biryani finns ju i en massa oändliga variationer i andra länder (och inte enbart i Pakistan och Indien, där det är vanligt) och de kryddorna som används där är inte riktigt samma som till denna pakistanska biryani. Jag vet dock inte hur resultatet blir med färdiga biryani-kryddor, för det har jag knappt aldrig använt till denna maträtt så det alltså inget jag riktigt kan uttala mig om.
 
Sen huruvida om detta egentligen är en klassisk pakistansk biryani, eller inte, vet jag inte heller men jag gjorde lite som jag kände för och det jag var sugen på just då.
 
Så här kommer i alla fall MITT recept på hur jag brukar göra! Jag anger i den mänden jag brukar göra, vilket är ganska mycket. Vill man inte göra så stor mängd får man halvera receptet. Kanske gör jag som sagt något galet och helt felaktigt, men det gör detsamma för mig. Är ju dessvärre ingen mästerkock inom matlagning utan detta är väl lite mer hobbybaserat, så att säga.
 
OBS!
Tyvärr har jag inget direkt mått vad gäller kryddorna eftersom jag sällan använder mått när jag bakar eller lagar mat. Kryddorna är ungefärliga mått och mer kan kanske behövas - man får smaka av lite och se vad som passar ens egna smaklökar!
 
  
Färdig kyckling biryani. Jag tillsatte rostade solrosfrön när riset var klart. Vad jag vet är det inte alls något som används i pakistansk biryani, men jag var sugen på det just då så jag tillsatte det helt enkelt...
 
 
Kyckling biryani med yoghurtsås
 
Kycklingen:
1,5-2 kg kycklinglår
2 gula lökar 
2 vitlöksklyftor
1-2 tsk färskriven ingefära
1/2 tsk svartpepparkorn
1-2 tsk finmalen svartpeppar
1-2 msk hela korianderfrön
1 tsk hela kumminfrön
1 tsk "jeera" kumminpulver
1 tsk korianderpulver
1 tsk garam masala
1/2 tsk chilipulver
1/2 tsk gurkmeja
2-4 lagerblad
4-8 hela nejlikor
2-3 tsk salt och eventuellt 1-2 hönsbuljonger (kan uteslutas)
4 potatisar
naturell olja, t e rapsolja (att steka i, men använd inte olivolja)
 
Riset:
1-2 stora glas basmatiris + dubbla mängden "spadet" från kycklingkoket
 
Yoghurtsås:
2 dl naturell yoghurt (inte turkisk yoghurt, utan en lättflytande variant)
1-2 vitlöksklyftor
1-2 msk färskpressad citron
hackad, färsk koriander
salt efter smak
 
Till garnering (kan uteslutas):
Färsk koriander
Färska myntablad
 

 
Gör kycklingen såhär:
Tina kyckling och ta av skinnet. Dela varje kycklinglår i ungefär tre lika stora delar.
Hacka löken i stora bitar (typ klyftor), och riv/pressa vitlöken och ingefäran. Häll lite olja i en stor kastrull och tillsätt hela korianderfrön, svartpepparkorn, hela kumminfrön, lagerblad, nejlikor samt salt och eventuellt hönsbuljong. Tillsätt alla kycklingbitar och bryn dem ungefär 5-10 minuter, rör om ofta. (Om kycklingen fastnar i kastrullens botten, tillsätt lite vatten). Häll sedan upp vatten i kastrullen så att det precis täcker kycklingen. Koka sedan upp vattnet så att det börjar att skumma ordentligt. Sänk sedan temperaturen till 4:an och låt kycklingen koka i ungefär 40-45 minuter eller tills bitarna verkar genomkokta. När kyckligen är klar, sila av "spadet" och spara det till riset.
 
Under tiden, hacka potatisen i lite mindre bitar och koka dem i cirka 10 minuter (de ska fortfarande vara lite hårda, inte helt genomkokta). Häll sedan olja i en stekpanna vid sidan om och krydda med lite salt, finmalen svartpeppar, chilipulver, gurkmeja, korianderpulver och garam masala. Häll i potatisbitarna och stek dem på medelvärme i cirka 10 minuter, tills de fått lite färg. Lägg sedan potatisarna åt sidan och låt dem svalna.
 
Gör riset såhär:
Tvätta riset under rinnande kallt vatten och sila av, minst 3-4 gånger. Låt sedan riset ligga i kallt vatten i blöt, cirka 30 minuter, innan du använder det. Koka sedan upp avkoket/spadet från kycklingen och häll sedan i riset (häll först av vattnet där riset legat i blöt i). Tillsätt finmalen svartpeppar, kumminpulver, korianderpulver chilipulver, gurkmeja och sänk temperaturen på spisen till 2:an-3:an. Koka med lock på, och gärna med en kökshanduk emellan kastrullen och locket.
 
Låt riset koka färdigt och blanda sedan i kycklingbitarna och potatisbitarna. Sprid över och blanda i lite färska koriander- och myntablad.

Gör yoghurtsåsen såhär:
Blanda allt och smaka av med salt och finmalen svartpeppar efter egen smak.
 

 
 
Tips!
Jag tror att det skall gå bra att ersätta de flesta (om kanske inte alla) utav kryddorna med färdiga kryddförpackningar, men som sagt så vet jag inte hur resultatet blir med dem - men det kanske kan vara värt att testa? 
1 Annika:

skriven

Gud vad gott det ser ut =D

Kommentera här: