Recept: Snickerstårta

 
Idag hade vi lite gäster här hemma på en middagsbjudning. Till efterrätt serverade jag en tårta som jag haft i tankarna att göra länge, nämligen en Snickerstårta. Häromdagen kom jag att tänka på att jag har en burk oanvänd "Crystal jornötssmör" liggandes hemma, och det bästa jag vet att göra med en burk jordnötssmör (förutom att äta på vitt bröd med körsbärssylt - haha...) är att blanda den i smörkräm, och använda till barkverk. Denna tårtan innehåller egentligen bara "riktig" Snickers längst upp i form utav grovhackade bitar - men tanken med denna tårtan var att göra en tårta med smak som påminner om just Snickers!
 
Tårtan har egentligen en ganska enkel fyllning: Vaniljgrädde (+ skivade bananer) och chokladmousse. Tårtan är spacklad med en gräddsmörkräm med jordnötssmör. Gräddsmörkrämen smakar inte alls som vanlig smörkräm, som ju annars kan kännas väldigt smörig... denna smörkrämen är inte alls så! Den är mjuk, len och har en alldeles underbar smak utav just jordnötter.
 
Som grädde på moset har jag gjort en glasyr längst upp på tårtan (denna gång är det alltså inte chokladganaché - som det kanske annars påminner om i utseendet!) och dekorerat med hackade Snickersbitar. Några marshmallows fick också vara med - i början utav veckan var jag i Göteborg tillsammans med min man och hittade jättebilliga halâl-marshmallows. Dock var de kanske lite väl "torra" på ovansidan, typ lite mjöliga på något sätt...? Lite svårt att beskriva - men de var i alla fall OK!
  
Vill ni baka en Snickerstårta till söndagsfikat så är det bara att scrolla längre ned så finner ni receptet på denna  goda och annorlunda tårta!
  
    
Till vänster: Flaggor (på tandpetare) från <Kitsch>. Till höger: Tårtfatet är från serien "Mynte", av märket IB Laursen. Älskar deras tårtfat - och porslin överhuvudtaget. :-)
 
 
 
Snickerstårta
cirka 10-12 portioner
 
Ljus tårtbotten
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
 
Vaniljgrädde
3-4 dl grädde
Vaniljsocker
 
Chokladgrädde
3-4 dl grädde
Vaniljsocker
1/2 dl O'boypulver (eller motsvarande
 
Gräddsmörkräm med jordnötssmör
300-400 gram smör/margarin (jag använde Milda)
1 burk sötad, kondenserad mjölk
2-3 dl jordnötssmör "Crystal"
 
Chokladglasyr
75 g smör/margarin
5 dl florsocker (mer kan behövas)
1/2 dl mjölk
1 msk kakao
 
Dekoration:
50-75 gram jordnötter/hasselnötter
2 stycken Snickers
Strössel (kan uteslutas)

 
Gör den ljusa tårtbottnen såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och poröst (luftigt). Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål. Blanda gärna med gaffel för att vara säker på att allt blandas ordentligt. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten, men rör så lite som möjligt. Smörj och bröa (gärna med mannagryn) en rund bakform med diameter cirka 20-23 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 390-45 minuter. När tårtbottnen har svalnat, skär den i tre delar/lager.
 
Gör vaniljgrädden såhär:
Vispa grädden så att den är medelhård (fast i konsistensen, men samtidigt inte för mjuk och inte heller grynig!) och tillsätt valfri mängd vaniljsocker - smaka av och avgör själv hur mycket vaniljsocker du vill ha i!
 
Alternativ:
Lägg på kolasås (på tub) över chokladgrädden om du vill för mera "Snickers"-smak.
 
Gör chokladgrädden såhär:
Vispa grädden så att den blir medelhård (fast i konsistensen, men samtidigt inte för mjuk och inte heller grynig!) och tillsätt valfri mängd vaniljsocker - smaka av och avgör själv hur mycket vaniljsocker du vill ha i. Tillsätt sedan O'boypulver och blanda ordentligt. Smaka av och tillsätt mer om du behöver.
 
Gör gräddsmörkrämen (med jordnötssmör) såhär:
Vispa smöret/margarinet mjukt och slätt, så att det inte finns några klumpar kvar. Häll i den sötade, kondeserade mjölken och vispa igen. Blanda sedan i jordnötssmör och smaka av. Ta sedan en spatel och bred smörkrämen jämnt över tårtan, och nerför kanterna. Om du vill kan du också använda en dekorkam för att göra fina kanter på tårtan. (Det är det "randiga" man ser på tårtans utsida, enligt mina bilder). Ställ den spacklade tårtan svalt i cirka 20-30 minuter innan du påbörjar nästa moment.
 
Montera tårtan:
Lägg en (utav de tre) tårtbottnarna på ett tårtfat. Bred på ett lager vaniljgrädde och strö över skivade bananer på samma lager - om du vill. Lägg på nästa tårtbotten och bred på ett lager med chokladgrädde Strö över hallon på samma lager. Lägg på den sista tårtbotten och bre över gräddsmörkrämen över hela tårtan.
 Täck överdelen först, och gå sedan nedåt över kanten på tåtan. Använd en platt stekspade/palett och fixera finishen på tårtan.
 
Gör chokladglasyren såhär:
Smält smöret på låg värme i en kastrull och låt det svalna. Vispa det slätt med florsocker, mjölk och kakao. Bred sedan över glasyren försiktigt överst på hela tårtan.
 
Dekorera tårtan såhär:
Hacka 50-75 gram jordnötter (eller hasselnötter) fint och dekorera tårtans nedersta kanter - om du vill.
Grovhacka 2 stycken Snickers och sprid ut dem över tårtan. Dekorera med strössel eller något annat om du vill.