Recept: Snickerstårta

 
Idag hade vi lite gäster här hemma på en middagsbjudning. Till efterrätt serverade jag en tårta som jag haft i tankarna att göra länge, nämligen en Snickerstårta. Häromdagen kom jag att tänka på att jag har en burk oanvänd "Crystal jornötssmör" liggandes hemma, och det bästa jag vet att göra med en burk jordnötssmör (förutom att äta på vitt bröd med körsbärssylt - haha...) är att blanda den i smörkräm, och använda till barkverk. Denna tårtan innehåller egentligen bara "riktig" Snickers längst upp i form utav grovhackade bitar - men tanken med denna tårtan var att göra en tårta med smak som påminner om just Snickers!
 
Tårtan har egentligen en ganska enkel fyllning: Vaniljgrädde (+ skivade bananer) och chokladmousse. Tårtan är spacklad med en gräddsmörkräm med jordnötssmör. Gräddsmörkrämen smakar inte alls som vanlig smörkräm, som ju annars kan kännas väldigt smörig... denna smörkrämen är inte alls så! Den är mjuk, len och har en alldeles underbar smak utav just jordnötter.
 
Som grädde på moset har jag gjort en glasyr längst upp på tårtan (denna gång är det alltså inte chokladganaché - som det kanske annars påminner om i utseendet!) och dekorerat med hackade Snickersbitar. Några marshmallows fick också vara med - i början utav veckan var jag i Göteborg tillsammans med min man och hittade jättebilliga halâl-marshmallows. Dock var de kanske lite väl "torra" på ovansidan, typ lite mjöliga på något sätt...? Lite svårt att beskriva - men de var i alla fall OK!
  
Vill ni baka en Snickerstårta till söndagsfikat så är det bara att scrolla längre ned så finner ni receptet på denna  goda och annorlunda tårta!
  
    
Till vänster: Flaggor (på tandpetare) från <Kitsch>. Till höger: Tårtfatet är från serien "Mynte", av märket IB Laursen. Älskar deras tårtfat - och porslin överhuvudtaget. :-)
 
 
 
Snickerstårta
cirka 10-12 portioner
 
Ljus tårtbotten
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
 
Vaniljgrädde
3-4 dl grädde
Vaniljsocker
 
Chokladgrädde
3-4 dl grädde
Vaniljsocker
1/2 dl O'boypulver (eller motsvarande
 
Gräddsmörkräm med jordnötssmör
300-400 gram smör/margarin (jag använde Milda)
1 burk sötad, kondenserad mjölk
2-3 dl jordnötssmör "Crystal"
 
Chokladglasyr
75 g smör/margarin
5 dl florsocker (mer kan behövas)
1/2 dl mjölk
1 msk kakao
 
Dekoration:
50-75 gram jordnötter/hasselnötter
2 stycken Snickers
Strössel (kan uteslutas)

 
Gör den ljusa tårtbottnen såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och poröst (luftigt). Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål. Blanda gärna med gaffel för att vara säker på att allt blandas ordentligt. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten, men rör så lite som möjligt. Smörj och bröa (gärna med mannagryn) en rund bakform med diameter cirka 20-23 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 390-45 minuter. När tårtbottnen har svalnat, skär den i tre delar/lager.
 
Gör vaniljgrädden såhär:
Vispa grädden så att den är medelhård (fast i konsistensen, men samtidigt inte för mjuk och inte heller grynig!) och tillsätt valfri mängd vaniljsocker - smaka av och avgör själv hur mycket vaniljsocker du vill ha i!
 
Alternativ:
Lägg på kolasås (på tub) över chokladgrädden om du vill för mera "Snickers"-smak.
 
Gör chokladgrädden såhär:
Vispa grädden så att den blir medelhård (fast i konsistensen, men samtidigt inte för mjuk och inte heller grynig!) och tillsätt valfri mängd vaniljsocker - smaka av och avgör själv hur mycket vaniljsocker du vill ha i. Tillsätt sedan O'boypulver och blanda ordentligt. Smaka av och tillsätt mer om du behöver.
 
Gör gräddsmörkrämen (med jordnötssmör) såhär:
Vispa smöret/margarinet mjukt och slätt, så att det inte finns några klumpar kvar. Häll i den sötade, kondeserade mjölken och vispa igen. Blanda sedan i jordnötssmör och smaka av. Ta sedan en spatel och bred smörkrämen jämnt över tårtan, och nerför kanterna. Om du vill kan du också använda en dekorkam för att göra fina kanter på tårtan. (Det är det "randiga" man ser på tårtans utsida, enligt mina bilder). Ställ den spacklade tårtan svalt i cirka 20-30 minuter innan du påbörjar nästa moment.
 
Montera tårtan:
Lägg en (utav de tre) tårtbottnarna på ett tårtfat. Bred på ett lager vaniljgrädde och strö över skivade bananer på samma lager - om du vill. Lägg på nästa tårtbotten och bred på ett lager med chokladgrädde Strö över hallon på samma lager. Lägg på den sista tårtbotten och bre över gräddsmörkrämen över hela tårtan.
 Täck överdelen först, och gå sedan nedåt över kanten på tåtan. Använd en platt stekspade/palett och fixera finishen på tårtan.
 
Gör chokladglasyren såhär:
Smält smöret på låg värme i en kastrull och låt det svalna. Vispa det slätt med florsocker, mjölk och kakao. Bred sedan över glasyren försiktigt överst på hela tårtan.
 
Dekorera tårtan såhär:
Hacka 50-75 gram jordnötter (eller hasselnötter) fint och dekorera tårtans nedersta kanter - om du vill.
Grovhacka 2 stycken Snickers och sprid ut dem över tårtan. Dekorera med strössel eller något annat om du vill.

Donuts med chokladglasyr

 
Igår kom min fina moster och hennes man på besök, tillsammans med mina föräldrar. Eftersom min moster och hennes man kommer lite mera långväga ifrån ville jag ju självklart bjuda på något lite extra. Först hade jag faktiskt tänkt att vara lite mer "högtidlig" och bjuda på tårta - men det hann jag absolut inte med (fredagar är alltid en mycket-att-göra-dag för mig) utan istället fick jag rikta mig in mig på ett lite mer enkelt bakverk. Valet föll på att göra donuts - som faktiskt är förvånansvärt enkla att göra! Ni som följer mig vet att jag gjorde det för första gången för några vecor sedan.
 
Receptet hittar ni <här> = oemotståndliga donuts som är svåra att misslyckas med! 
 

Recept: Oreo tårta med Nöt-Créme

 
Idag föll det mig in att göra en riktigt chokladig chokladtårta! Den innehåller bl a chokladmousse och vaniljgrädde, och är spacklad med <Nöt-Créme>. Jag har nyss upptäckt detta med Nöt-Créme som en ingrediens i tårtor, och jag är fast! Har använt det ett flertal gånger nu och jag är mycket förtjust.
 
Inspirationen till denna tårtan fann jag från ett amierkanskt instagramkonto med bilder på en massa bakverk. Ni som följt mig slaviskt på instagram kanske har lagt märke till att mitt alias "tartspecialisten" inte finns kvar längre? :( Tyvärr blev mitt konto hackat (troligtvis virus el. liknande) så jag valde att ta bort kontot. Lite surt att förlora alla uppladdade bilder, men jag ger inte upp! Jag har startat ett nytt konto - "The Swedish Bakery" (@theswedishbakery) så ni som gillar att följa mig även på Instagram vet vad ni ska göra, efter att ni läst detta!  ;)
 
 
Se gärna mitt recept på denna Oreo-tårta efter bildernas slut!

Ps! Ni som besitter riktiga hökögon kanske lägger märke till att det inte är riktiga Oreo-kakor - utan en motsvarande fejkvariant. Man kanske skulle kunna kalla det "falsk marknadsföring" (...hehe) men jag skriver kort och gott "Oreo-tårta" för att ni skall fatta vinken med idéen - och smakerna - bakom tårtan.
 
 
  
Tårtfatet kommer från <IB Laursen>, från serien "Mynte". Älskar dessa tårtfat och har dem i flera färger. Denna färgen på tårtfatet är färgen "Latte".
 
 
 Oreo tårta med Nöt-Créme
 
Ljus tårtbotten:
4 ägg
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
 
Chokladmousse:
3 dl grädde
150-180 gram choklad (valfri sort, men jag använde mjölkchoklad)
4-5 Oreo-kakor
 
Vaniljgrädde:
3 dl (till ett lager fyllning) + 5 dl grädde (till att spritsa överst på tårtan)
Vaniljsocker
 
Nöt-Créme:
2-3 förpackningar (á 175 gram/styck, jag använde ungefär 2, 1/2 ask Nöt-Créme)
 
Chokladganaché:
100-200 gram choklad
1-3 dl flytande grädde (vispgrädde)
1-3 msk smör
 
Dekoration:
Oreo-kakor och rullrån

Gör den ljusa tårtbottnen såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och poröst (luftigt). Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål. Blanda gärna med gaffel för att vara säker på att allt blandas ordentligt. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten, men rör så lite som möjligt. Smörj och bröa (gärna med mannagryn) en rund bakform med diameter cirka 20-23 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 390-45 minuter. När tårtbottnen har svalnat, skär den i tre delar/lager.
 
Gör vaniljgrädden såhär:
Vispa grädden så att den är medelhård (fast i konsistensen, men samtidigt inte för mjuk och inte heller grynig!) och tillsätt valfri mängd vaniljsocker - smaka av och avgör själv hur mycket vaniljsocker du vill ha i!
 
Gör chokladmoussen såhär:
Häll vispgrädden i en kastrull. Bryt chokladen och lägg ner den i grädden. Sätt plattan på låg värme eller medelvärme, 2:an-4:an räcker. Rör om då och då, annars fastnar  chokladen i bottnen och risken finns att det bränns vid. När alla choklad har smält ordentligt, tag av kastrullen från värmen och ställ in blandningen i kylskåpet, i minst 6 timmar. Det absolut bästa är att låta den stå över natten (ett hett tips är alltså att förbereda moussen på kvällen, dagen innan man skall använda den). Vispa sedan upp chokladmoussen som "vanlig" grädde tills den får fast konsistens. Tillsätt 4-5 grovhackade Oreo-kakor och rör om så allt blandas ordentligt.
 
Montera tårtan:
Lägg en (utav de tre) tårtbottnarna på ett tårtfat. Bred på ett lager vaniljgrädde och strö över skivade bananer på samma lager, om du vill. Lägg på nästa tårtbotten och bred på ett lager med chokladmousse. Strö över hallon på samma lager. Lägg på den sista tårtbotten och bre över marängsmörkämen över hela tårtan.
 Täck överdelen först, och gå sedan nedåt över kanten på tåtan. Använd en platt stekspade/palett och fixera finishen på tårtan. Spritsa eventuellt lite marängsmörkräm på tårtan om det blivit något över. Ta fram en vitchokladkaka och "hyvla" (med en osthyvel) chokladen och strö över tårtan som du själv vill. Dekorera tårtan med färsk frukt och ställ den svalt, gärna i några timmar innan den skall ätas.
 
Spackla tårtan såhär:
Ta 2-3 förpackningar Nöt-Créme och värm dem försiktigt i micron i 5-10 sekunder, så att krämen blir lite mjukare och mer bredbar. Ta sedan en spatel och bred krämen jämnt över tårtan, och nerför kanterna. Om du vill kan du också använda en dekorkam för att göra fina kanter på tårtan. (Det är det "randiga" man ser på tårtans utsida, enligt mina bilder). Ställ den spacklade tårtan svalt i cirka 20 minuter innan du påbörjar näsat moment.
 
Gör chokladganachén såhär:
Smält chokladen direkt i en kastrull (vattenbad behövs inte) på mycket låg värme. Se till att stå vid kastrullen hela tiden och rör om, så att inte chokladen fastnar/bränner vid i bottnen. Så fort chokladen har smält helt, börja med att hälla på en liten mängd grädde och se hur konsistensen blir. (Man får ju själv avgöra hur tjock/tunn man vill ha sin ganaché). När du har uppnått önskad konsistens, häll i några klickar smör och låt det smälta. Smöret gör att ganachén får en blankare finish. Bred sedan över tårtan och var försiktig när den börjar komma åt kanterna. Den ska bara aningen närma sig kanten! Sedan "petar" man ner chokladen lite försiktigt (med t ex en sked) där man önskar att den skall rinna ner.
 
Dekorera tårtan:
Fyll en spritspåse med ungefär 5 dl vaniljgrädde (se receptbeskrivning ovan) och spritsa ut jämna "virvlar" över hela tårtan. Dekorera med Oreo-kakor och eventuellt chokladdoppade rullrån. Jag använde rullrån utav märket "Bolero" från leverantören <Mediteran>.
 
Tips!
Jag skivade också två bananer och la dem i samma lager som vaniljgrädden. Banan är jättegott i tårta!