Recept: Oreo tårta med Nöt-Créme

 
Idag föll det mig in att göra en riktigt chokladig chokladtårta! Den innehåller bl a chokladmousse och vaniljgrädde, och är spacklad med <Nöt-Créme>. Jag har nyss upptäckt detta med Nöt-Créme som en ingrediens i tårtor, och jag är fast! Har använt det ett flertal gånger nu och jag är mycket förtjust.
 
Inspirationen till denna tårtan fann jag från ett amierkanskt instagramkonto med bilder på en massa bakverk. Ni som följt mig slaviskt på instagram kanske har lagt märke till att mitt alias "tartspecialisten" inte finns kvar längre? :( Tyvärr blev mitt konto hackat (troligtvis virus el. liknande) så jag valde att ta bort kontot. Lite surt att förlora alla uppladdade bilder, men jag ger inte upp! Jag har startat ett nytt konto - "The Swedish Bakery" (@theswedishbakery) så ni som gillar att följa mig även på Instagram vet vad ni ska göra, efter att ni läst detta!  ;)
 
 
Se gärna mitt recept på denna Oreo-tårta efter bildernas slut!

Ps! Ni som besitter riktiga hökögon kanske lägger märke till att det inte är riktiga Oreo-kakor - utan en motsvarande fejkvariant. Man kanske skulle kunna kalla det "falsk marknadsföring" (...hehe) men jag skriver kort och gott "Oreo-tårta" för att ni skall fatta vinken med idéen - och smakerna - bakom tårtan.
 
 
  
Tårtfatet kommer från <IB Laursen>, från serien "Mynte". Älskar dessa tårtfat och har dem i flera färger. Denna färgen på tårtfatet är färgen "Latte".
 
 
 Oreo tårta med Nöt-Créme
 
Ljus tårtbotten:
4 ägg
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
 
Chokladmousse:
3 dl grädde
150-180 gram choklad (valfri sort, men jag använde mjölkchoklad)
4-5 Oreo-kakor
 
Vaniljgrädde:
3 dl (till ett lager fyllning) + 5 dl grädde (till att spritsa överst på tårtan)
Vaniljsocker
 
Nöt-Créme:
2-3 förpackningar (á 175 gram/styck, jag använde ungefär 2, 1/2 ask Nöt-Créme)
 
Chokladganaché:
100-200 gram choklad
1-3 dl flytande grädde (vispgrädde)
1-3 msk smör
 
Dekoration:
Oreo-kakor och rullrån

Gör den ljusa tårtbottnen såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och poröst (luftigt). Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål. Blanda gärna med gaffel för att vara säker på att allt blandas ordentligt. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten, men rör så lite som möjligt. Smörj och bröa (gärna med mannagryn) en rund bakform med diameter cirka 20-23 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 390-45 minuter. När tårtbottnen har svalnat, skär den i tre delar/lager.
 
Gör vaniljgrädden såhär:
Vispa grädden så att den är medelhård (fast i konsistensen, men samtidigt inte för mjuk och inte heller grynig!) och tillsätt valfri mängd vaniljsocker - smaka av och avgör själv hur mycket vaniljsocker du vill ha i!
 
Gör chokladmoussen såhär:
Häll vispgrädden i en kastrull. Bryt chokladen och lägg ner den i grädden. Sätt plattan på låg värme eller medelvärme, 2:an-4:an räcker. Rör om då och då, annars fastnar  chokladen i bottnen och risken finns att det bränns vid. När alla choklad har smält ordentligt, tag av kastrullen från värmen och ställ in blandningen i kylskåpet, i minst 6 timmar. Det absolut bästa är att låta den stå över natten (ett hett tips är alltså att förbereda moussen på kvällen, dagen innan man skall använda den). Vispa sedan upp chokladmoussen som "vanlig" grädde tills den får fast konsistens. Tillsätt 4-5 grovhackade Oreo-kakor och rör om så allt blandas ordentligt.
 
Montera tårtan:
Lägg en (utav de tre) tårtbottnarna på ett tårtfat. Bred på ett lager vaniljgrädde och strö över skivade bananer på samma lager, om du vill. Lägg på nästa tårtbotten och bred på ett lager med chokladmousse. Strö över hallon på samma lager. Lägg på den sista tårtbotten och bre över marängsmörkämen över hela tårtan.
 Täck överdelen först, och gå sedan nedåt över kanten på tåtan. Använd en platt stekspade/palett och fixera finishen på tårtan. Spritsa eventuellt lite marängsmörkräm på tårtan om det blivit något över. Ta fram en vitchokladkaka och "hyvla" (med en osthyvel) chokladen och strö över tårtan som du själv vill. Dekorera tårtan med färsk frukt och ställ den svalt, gärna i några timmar innan den skall ätas.
 
Spackla tårtan såhär:
Ta 2-3 förpackningar Nöt-Créme och värm dem försiktigt i micron i 5-10 sekunder, så att krämen blir lite mjukare och mer bredbar. Ta sedan en spatel och bred krämen jämnt över tårtan, och nerför kanterna. Om du vill kan du också använda en dekorkam för att göra fina kanter på tårtan. (Det är det "randiga" man ser på tårtans utsida, enligt mina bilder). Ställ den spacklade tårtan svalt i cirka 20 minuter innan du påbörjar näsat moment.
 
Gör chokladganachén såhär:
Smält chokladen direkt i en kastrull (vattenbad behövs inte) på mycket låg värme. Se till att stå vid kastrullen hela tiden och rör om, så att inte chokladen fastnar/bränner vid i bottnen. Så fort chokladen har smält helt, börja med att hälla på en liten mängd grädde och se hur konsistensen blir. (Man får ju själv avgöra hur tjock/tunn man vill ha sin ganaché). När du har uppnått önskad konsistens, häll i några klickar smör och låt det smälta. Smöret gör att ganachén får en blankare finish. Bred sedan över tårtan och var försiktig när den börjar komma åt kanterna. Den ska bara aningen närma sig kanten! Sedan "petar" man ner chokladen lite försiktigt (med t ex en sked) där man önskar att den skall rinna ner.
 
Dekorera tårtan:
Fyll en spritspåse med ungefär 5 dl vaniljgrädde (se receptbeskrivning ovan) och spritsa ut jämna "virvlar" över hela tårtan. Dekorera med Oreo-kakor och eventuellt chokladdoppade rullrån. Jag använde rullrån utav märket "Bolero" från leverantören <Mediteran>.
 
Tips!
Jag skivade också två bananer och la dem i samma lager som vaniljgrädden. Banan är jättegott i tårta!
1 Joanna / byblondie.se:

skriven

wow! Den ser helt otrolig ut! :)

2 Maher Chaudhry:

skriven

Oj oj oj! Bästa du <3
Vad glad jag blir att den innehåller ingen !???!?? Hahaha ;-)

3 Camilla:

skriven

Underbart vacker <3

4 Camilla W:

skriven

Fantastiskt vackra bakverk du gör. Så snygga kanter, spritsar du runt?

5 Malin Olofsson:

skriven

Vad gott :D

6 Emma:

skriven

Vad menar du med marängsmörkräm? Det finns inget recept på de!! :)
Med vänlig hälsning,
Emma

7 Jass:

skriven

Marängsmörkräm? Så man ska ha smörkräm, vitchoklad o sedan nötkräm? Jätte fin tårta men receptet är förvirrande.

8 Nadja:

skriven

I receptet har du inte angett hur mycket socker man ska använda för tårtbotten men antar det är 2 dl (tittade på dina andra recept där det stod med) sen skriver du att man ska spackla med marängsmörkräm men det finns inte med i receptet, tror att det nog är ett annan tårta som kommit med i slutet av receptet där hihi. Men antar att man endast ska spackla med nöt cremen.. Tårtan däremot ser ju helt magisk ut!

Kommentera här: