Recept: Afrikansk kokoskyckling (gryta)

 
Här kommer ett recept på en afrikansk kycklinggryta som jag älskar och har ätit sedan barndomen. Mina föräldrar gjorda ofta detta recept, och jag tror att min mamma hittade receptet i en mattidning. Tyvärr minns jag inte vilken tidning det var (för det var en herrans massa år sedan), för annars hade jag gärna återgett det.
 
 
Hur "afrikansk" denna kycklinggryta egentligen är vet jag dock inte. Risken är ju förstås ganska stor att den blivit försvenskad - för så är det ju ofta med många maträtter. Maträtter görs mindre starka, kryddiga - o sv - för att passa in för våra svenska smaklökar. Det är lite synd egentligen, tycker jag.
Men hur som helst, så tycker jag i alla fall att denna maten är jättegod och lättlagad. Jag älskar grytor som sköter sig själva. Någon dag vill jag också testa att göra denna maträtt i min lergryta.
 
Denna kycklinggrytan blir väldigt krämig i smaken eftersom den innehåller kokosmjölk. Den innehåller också lite citron och det känns på smaken. Receptet som jag anger här nedan, är aningen modifierat efter min egna smak.
 
  
Till vänster: Fräs kryddorna - och sedan kyckligen - i lite olja i cirka fem minuter. Till höger: Kokosmjölken har hällts i tillsammans med nästan alla andra ingredienser. Låt koka tills kyckligen är klar...
 
Kycklinggrytan är klar. Vad tycker ni om min nya, röda casserole? Den kommer från OBH Nordica, från serien "Eco Kitchen". Jag har inte haft den länge men har redan hunnit använda den många gånger. Redan en favorit... har en röd, matchande stekpanna också som är superläcker.
 

 
Afrikansk kokoskyckling
- en gryta till cirka 6-8 personer
 
1 påse kycklinglår (cirka 2 kg)
olja att steka i (ej olivolja)
2-4 klyftor vitlök
1 röd chili
1 tsk malen ingefära
2-3 tsk curry
1 tsk salt + hönsbuljong
1 tsk socker
1 tsk finmalen svartpeppar
1 gul lök
2 tsk rivet citronskal + saften utav 1/2 citron
1 msk tomatpuré
1-2 burkar kokosmjölk (jag föredrar två burkar)
1 knippe färska smålökar (kan uteslutas)
hackad bladpersilja
 
Gör såhär:
Dela kycklinglåren i tre, ungefär lika store delar. Hetta upp lite olja i en kastrull och tillsätt vitlök (hackad - eller riven - i småbitar), chili, ingefära, curry, salt och socker. Fräs i en minut. Tillsätt alla kycklingbitarna och tillsätt svartpeppar. Bryn kycklingbitarna i cirka 5 minuter, rör om ofta så att alla kycklingbitar får lite färg. Tillsätt citronskal och citronsaft. Häll i kokosmjölken och tomatpurén. Dela den gula löken i stora skivor. Tillsätt färska smålökar om du vill (dela dem bara i två, eller om de är små i storleken kan du låta dem vara hela). Rör om och koka på medelvärme i cirka 35 minuter. Låt locket vara på kastrullen största delen utav tillagningstiden - när det bara är 10-15 minuter kvar kan man ta av locket om man vill att "såsen" skall tjockna till lite.
Innan servering, strö över hackad bladpersilja och rör om. Serveras med fördel tillsammans med ris.
 
 
Tips!
Originalreceptet innehåller också 1 dl rostade cashewnötter - men eftersom jag inte är så förtjust i just cashewnötter i mat så har jag inte använt det. Vill du bara använda 1 burk kokosmjölk (jag föredrar som sagt 2 stycken - så att grytan blir riktigt krämigt) så bör man också tillsätta lite vatten så att kyckligen liksom "täcks". Ibland tillsätter jag också 1 burk champinjoner i grytan, och lite röd paprika i mindre bitar.

Recept: Devil's food chocolate cake

 
Idag har jag - förutom att göra två andra tårtor - också gjort en tårta som vi skall äta imorgon. Imorgon åker nämligen jag, barnen och mina föräldrar till min storasyster som fick en bebis för två veckor sedan! En pojke. Vi ska hälsa på över dagen och det är verkligen något som vi ser fram emot.
 
 
Jag ville gärna baka något (för att skona den nyblivna mamman extra stress, hehe...) och bestämde mig för att göra en Devil's food chocolate cake. Tanken var att jag ville spackla tårtan med mjölkchokladmousse (som blivit över från dagens andra två tårtor) och toppa med chokladganaché. Sagt och gjort.

Receptet som jag följde är Leila Lindholms recept (googlade och tog första bästa recept jag hittade). Där stod det att man skulle fördela smeten i tre formar - t ex aluminiumformar - men detta hade jag inte hemma. Jag gjorde en chansning och gräddade all smet i en form. Det gick utmärkt och kakan var klar efter ungefär 1, 1/2 timme. Jag vet ju inte alls hur denna kakam/tårtan smakar men den kändes lite som "pudding" i konsistensen, lite svårt att beskriva. Men ni som vet hur typiska amerikanska tårtor brukar vara i konsistensen förstår nog vad jag pratar om... :-)
 
   
Jag dekorerade tårtan med chokladganaché, och hasselnötskulor i choklad (doppade i kaffe-"puder") från Malmö Chokladfabrik. Ganachén är gjord på 70 % choklad, även denna från Malmö Chokladfabrik.
 
 
Decil's food chocolate cake
(Leila Lindholms recept)
 
200 g smör
3 dl ljus muscovadosocker
1 dl ljus sirap
4 st ägg
3 dl mjölk
5 dl mjöl
1,5 dl kakao
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära 
1 nypa salt
200 g mörk choklad
 
Chokladglasyr:
3 dl vispgrädde 
250 g mörk choklad, 70 %
1 tsk smör
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 180 grader varmluft. Vispa smör och socker och sirap krämigt. Separera äggen och rör ner gulorna i smörkrämen. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker, ingefära och salt. Vänd försiktigt ner mjölken och mjölblandningen i äggsmeten för hand. Smält chokladen i ett vattenbad och vänd försiktigt ner den i smeten. Vispa vitorna till ett skum och vänd ner dem i smeten. Fördela smeten över 3 smörade teflonkakformar med löstagbar botten. Baka i mitten av ugnen, cirka 15 minuter.

Gör chokladglasyren såhär:

Koka upp grädden och tag av den från värmen. Hacka chokladen och rör ner choklad och smör i grädden. Lägg första kakan upp och ned på ett galler, bred över lite av chokladglasyren och lägg på nästa botten (även denna upp och ned). Upprepa proceduren och täck topplagret med glasyr använd en spatel och bred glasyren runt kanten på kakan så att den täcks.

OBS!
Jag använde inte receptet på chokladglasyren, utan gjorde istället en egen chokladganaché. En chokladganaché brukar bli tjockare och det rinner ner väldigt snyggt på sidorna, om man vill. Recept kommer inom kort...

Frukttårta med persikor

 
Hej!
 
Här kommer en bild på dagens tårta, en lite mindre tårta beräknad till ungefär 6-8 personer. Sådana här små tårtor än inget som jag vanligtvis gör, men idag blev ett litet undantag. Tårtan är en "Tack-tårta" till en vikarie som slutar på Ilyas dagis idag. Ilyas har verkligen älskat henne (... liksom alla hans andra "fröknar" också, för den delen) så jag tyckte det kändes givet att åtminstone göra något litet för att visa våran uppskattning.
 
Egentligen ville jag dekorera tårtan med jordgubbar, physalis och kanske någon mer frukt - men alla de färska frukterna jag ville använda mig utav var SLUT i våran lokala mataffär... hmm. Blev inte så glad, men å andra sidan blev det ju ganska fint med persikor också. Dekorerade också med lite mandariner och en apelsinskiva på toppen.
 
Tårtan bestod utav: Ljus tårtbotten, glasskräm, syrlig hallonmousse och mjölkchokladmousse. Rullrån (med hasselnötsfyllning) på sidorna.