Recept: Afrikansk kokoskyckling (gryta)

 
Här kommer ett recept på en afrikansk kycklinggryta som jag älskar och har ätit sedan barndomen. Mina föräldrar gjorda ofta detta recept, och jag tror att min mamma hittade receptet i en mattidning. Tyvärr minns jag inte vilken tidning det var (för det var en herrans massa år sedan), för annars hade jag gärna återgett det.
 
 
Hur "afrikansk" denna kycklinggryta egentligen är vet jag dock inte. Risken är ju förstås ganska stor att den blivit försvenskad - för så är det ju ofta med många maträtter. Maträtter görs mindre starka, kryddiga - o sv - för att passa in för våra svenska smaklökar. Det är lite synd egentligen, tycker jag.
Men hur som helst, så tycker jag i alla fall att denna maten är jättegod och lättlagad. Jag älskar grytor som sköter sig själva. Någon dag vill jag också testa att göra denna maträtt i min lergryta.
 
Denna kycklinggrytan blir väldigt krämig i smaken eftersom den innehåller kokosmjölk. Den innehåller också lite citron och det känns på smaken. Receptet som jag anger här nedan, är aningen modifierat efter min egna smak.
 
  
Till vänster: Fräs kryddorna - och sedan kyckligen - i lite olja i cirka fem minuter. Till höger: Kokosmjölken har hällts i tillsammans med nästan alla andra ingredienser. Låt koka tills kyckligen är klar...
 
Kycklinggrytan är klar. Vad tycker ni om min nya, röda casserole? Den kommer från OBH Nordica, från serien "Eco Kitchen". Jag har inte haft den länge men har redan hunnit använda den många gånger. Redan en favorit... har en röd, matchande stekpanna också som är superläcker.
 

 
Afrikansk kokoskyckling
- en gryta till cirka 6-8 personer
 
1 påse kycklinglår (cirka 2 kg)
olja att steka i (ej olivolja)
2-4 klyftor vitlök
1 röd chili
1 tsk malen ingefära
2-3 tsk curry
1 tsk salt + hönsbuljong
1 tsk socker
1 tsk finmalen svartpeppar
1 gul lök
2 tsk rivet citronskal + saften utav 1/2 citron
1 msk tomatpuré
1-2 burkar kokosmjölk (jag föredrar två burkar)
1 knippe färska smålökar (kan uteslutas)
hackad bladpersilja
 
Gör såhär:
Dela kycklinglåren i tre, ungefär lika store delar. Hetta upp lite olja i en kastrull och tillsätt vitlök (hackad - eller riven - i småbitar), chili, ingefära, curry, salt och socker. Fräs i en minut. Tillsätt alla kycklingbitarna och tillsätt svartpeppar. Bryn kycklingbitarna i cirka 5 minuter, rör om ofta så att alla kycklingbitar får lite färg. Tillsätt citronskal och citronsaft. Häll i kokosmjölken och tomatpurén. Dela den gula löken i stora skivor. Tillsätt färska smålökar om du vill (dela dem bara i två, eller om de är små i storleken kan du låta dem vara hela). Rör om och koka på medelvärme i cirka 35 minuter. Låt locket vara på kastrullen största delen utav tillagningstiden - när det bara är 10-15 minuter kvar kan man ta av locket om man vill att "såsen" skall tjockna till lite.
Innan servering, strö över hackad bladpersilja och rör om. Serveras med fördel tillsammans med ris.
 
 
Tips!
Originalreceptet innehåller också 1 dl rostade cashewnötter - men eftersom jag inte är så förtjust i just cashewnötter i mat så har jag inte använt det. Vill du bara använda 1 burk kokosmjölk (jag föredrar som sagt 2 stycken - så att grytan blir riktigt krämigt) så bör man också tillsätta lite vatten så att kyckligen liksom "täcks". Ibland tillsätter jag också 1 burk champinjoner i grytan, och lite röd paprika i mindre bitar.
1 Josefine:

skriven

Den ser jättegod ut. Tror du man kan byta ut och ha fileer istället?

2 Tårtspecialisten - svar till josefine:

skriven

Jag fick samma fråga igår!

Jag tror att det skall gå bra, men som vanligt med kött som har benen kvar blir ju sådana grytor mycket saftigare tack vare "saften" från själva benet. Du förstås säkert vad jag menar!

Men det går säkert jättebra med kycklingfiléer också! Testa och säg hur det gick?

Kram!

3 Anonym:

skriven

Hej.

Vart köper du Sockerpasta/Sugarpaste någonstans ifrån?
Vad har du för märke??
Det finns så många, vet ej vilken som är bra.

Kommentera här: