Recept: Devil's food chocolate cake

 
Idag har jag - förutom att göra två andra tårtor - också gjort en tårta som vi skall äta imorgon. Imorgon åker nämligen jag, barnen och mina föräldrar till min storasyster som fick en bebis för två veckor sedan! En pojke. Vi ska hälsa på över dagen och det är verkligen något som vi ser fram emot.
 
 
Jag ville gärna baka något (för att skona den nyblivna mamman extra stress, hehe...) och bestämde mig för att göra en Devil's food chocolate cake. Tanken var att jag ville spackla tårtan med mjölkchokladmousse (som blivit över från dagens andra två tårtor) och toppa med chokladganaché. Sagt och gjort.

Receptet som jag följde är Leila Lindholms recept (googlade och tog första bästa recept jag hittade). Där stod det att man skulle fördela smeten i tre formar - t ex aluminiumformar - men detta hade jag inte hemma. Jag gjorde en chansning och gräddade all smet i en form. Det gick utmärkt och kakan var klar efter ungefär 1, 1/2 timme. Jag vet ju inte alls hur denna kakam/tårtan smakar men den kändes lite som "pudding" i konsistensen, lite svårt att beskriva. Men ni som vet hur typiska amerikanska tårtor brukar vara i konsistensen förstår nog vad jag pratar om... :-)
 
   
Jag dekorerade tårtan med chokladganaché, och hasselnötskulor i choklad (doppade i kaffe-"puder") från Malmö Chokladfabrik. Ganachén är gjord på 70 % choklad, även denna från Malmö Chokladfabrik.
 
 
Decil's food chocolate cake
(Leila Lindholms recept)
 
200 g smör
3 dl ljus muscovadosocker
1 dl ljus sirap
4 st ägg
3 dl mjölk
5 dl mjöl
1,5 dl kakao
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära 
1 nypa salt
200 g mörk choklad
 
Chokladglasyr:
3 dl vispgrädde 
250 g mörk choklad, 70 %
1 tsk smör
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 180 grader varmluft. Vispa smör och socker och sirap krämigt. Separera äggen och rör ner gulorna i smörkrämen. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker, ingefära och salt. Vänd försiktigt ner mjölken och mjölblandningen i äggsmeten för hand. Smält chokladen i ett vattenbad och vänd försiktigt ner den i smeten. Vispa vitorna till ett skum och vänd ner dem i smeten. Fördela smeten över 3 smörade teflonkakformar med löstagbar botten. Baka i mitten av ugnen, cirka 15 minuter.

Gör chokladglasyren såhär:

Koka upp grädden och tag av den från värmen. Hacka chokladen och rör ner choklad och smör i grädden. Lägg första kakan upp och ned på ett galler, bred över lite av chokladglasyren och lägg på nästa botten (även denna upp och ned). Upprepa proceduren och täck topplagret med glasyr använd en spatel och bred glasyren runt kanten på kakan så att den täcks.

OBS!
Jag använde inte receptet på chokladglasyren, utan gjorde istället en egen chokladganaché. En chokladganaché brukar bli tjockare och det rinner ner väldigt snyggt på sidorna, om man vill. Recept kommer inom kort...

1 Denise Lager:

skriven

Den ser fantastiskt ut..!
Jag ska försöka mej på att göra denna imorgon :) Wish me good luck...:)

2 Sandra:

skriven

Åh, precis vad jag letade efter! En ganaché som rinner sådär snyggt ner för sidorna.

Önskar gärna receptet!

Kommentera här: