Recept: Kyckling marengo (i lergryta)

 
Nu är det alltså dags att på nytt få "inviga" min Matkategori, här på bloggen! :-D
Detta tänkte jag göra med ett utav mina favoritrecept; "Kyckling marengo", som är en saftig kycklinggryta med bl a salladslök, champinjoner och bladpersilja.
 
Just grytor tycker jag är supergoda, och dessutom kan man ju variera dem i oändligheter. Konstigt nog får jag aldrig nog utav grytor (...och jag har många goda recept som jag ska dela med mig utav). Detta receptet kommer ursprungligen från min mamma, och vi åt det hemma ibland och jag minns att jag alltid har älskat det! Defintivt en utav mina favoriträtter...
 
Idag fick jag tillfälle att få testa min lergryta (finns bl a att köpas hos Lyckas med mat) för allra första gången. Det är en väldigt stor lergryta utav märket Römertopf som serverar 8 personer - t om en kalkon (eller tre "vanliga" kycklingar) får plats...! STOR lergryta, m ao... Jag har alltid tyckt att lergrytor är fina, och lite fascinerande. Men tyvärr har jag faktiskt aldrig förstått hur de fungerar och jag har inte heller brytt mig om att ta reda på det heller.
 
Jag råkade få reda på via min syster att lergrytor ger god smak, och är väldigt lätta att ha att göra med. Det (och lite till :-D ) hon berättade lät så himla bra så jag kände att jag ville inte vara sen att haka på. En lergryta gör att smakerna bevaras (eftersom ingen ånga tränger sig ur) på ett helt annat sätt, en vanlig kyckling (och även annat kött - och grönsaker också - för den delen) blir oerhört saftiga för att de utvinner vätska med sin egna naturliga smak och arom. En lergryta gör också att vitaminerna bevaras - om man tillagar maten på låg värme, vilket också tar något längre tid - och ingen olja eller matfett behövs. Det blir alltså nyttig mat!
 
Jag måste säga att jag blev väldigt förtjust i lergrytan.
Det är så enkelt att man bara lägger i ingredienserna och sätter på locket - sedan in med lergrytan i ugnen några timmar (beror ju helt på vilken temperatur man väljer) och - voila - maten är serverad. ;-) Det jag gillade mest var att maten tillagade sig själv. Och den goda smaken förstås. Inte en enda gång behövde jag röra om, fylla på mer vätska o sv. Lätt, och verkligen lättlagat. Tummen upp x 100.
 
Testar ni receptet någongång, får ni gärna återkomma och kommentera vad ni tyckte? :-)
 
  
Till vänster: I med en burk krossade tomater, kryddor och några färska grönsaker... Till höger: ...och så i med lite frästa kycklingbitar. Jag var lite osäker på om man skulle "blanda runt" allt - eller inte - innan själva lergrytan skulle in i ugnen. Tydligen skall det inte behövas, men jag kunde ändå inte låta bli.
 
Om man väljer att göra denna kycklinggrytan på vanlig spis så skall man tillsätta en mängd vatten. Detta behövs inte när man använder en lergryta, eftersom själva grytan (och ingredienserna) utvinner vätska. Den vätskan avdunstar inte heller eftersom grytan är så tät. Vill man dock ha lite mer sky/vätska så bör man nog ändå tillsätta lite vatten. Jag personligen älskar denna grytan och dess sky, så gärna lite större mängd tack!
 
  
Till vänster: Såhär ser kycklinggrytan ut när den är helt klar och kommer ut från ugnen. Till höger: Hacka en näve färsk bladpersilja (inklusive stjälkarna) och blanda ner i grytan innan servering. Mums!
 
 

 
Kyckling marengo 
- en gryta som serverar 4-6 personer (enligt mina mått)
Alla kryddor som inkluderas i receptet skall vara torkade om inget annat anges.
Receptet går lika bra att göra i "vanlig" gryta, likväl som i en lergryta.
 
1 påse kycklinglår (cirka 2 kg)
5-10 salladslökar (detta använder jag bara vid säsong - d vs på sommaren - annars ersätter jag bara med EN gul lök som jag skivar i lite tjockare skivor)
1 burk krossade tomater
2 burkar champinjoner
1 citron
1 tsk salt (att steka kycklingbitarna i)
1-2 tärningar buljong (t ex grönsaksbuljong eller hönsbuljong, de passar fint till)
1 tsk finmalen svartpeppar
3 msk paprikapulver
1/2 tsk chiliflingor (kan uteslutas) 
1/4 tsk gurkmeja eller curry
1 msk timjan
2-3 tsk dragon
2-4 pressade vitlöksklyftor
3-4 hela stjälkar färsk bladpersilja
 
Gör såhär:
Dra bort skinnet från kycklinglåren och dela varje lår i tre - ungefär lika stora - delar. Häll lite olja (detta moment kan uteslutas) i en gryta och fräs kycklingbitarna i 5 minuter tills de fått lite färg. Rör om ofta så inte kycklingen bränner fast i kastrullen. Salta och peppra kycklingbitarna.
Tillsätt sedan en burk krossade tomater och ungefär 3-4 dl vatten. Ta citronen och riv skalet fint med ett rivjärn. Pressa ur citronsaften i grytan, och tillsätt skalet. Häll i alla kryddorna/ingredienserna, förutom champinjonerna och bladpersiljan som används lite SENARE. Låt kycklingen koka på 4:an i ungefär 30 minuter. Tillsätt sedan champinjonerna och koka ungefär 10-20 minuter till (eller tills kycklingen är klar). Smaka av med mer salt/buljong om det behövs. Hacka bladpersiljan - inklusive stjälkarna - i mindre bitar, och häll i grytan innan servering. Rör om. 

 
Tips!
Servera tillsammans med ris, bulgur eller potatis. Min favorit är definitivt basmatiris. Såklart kan man variera denna grytan lite som man själv vill, kryddor kan uteslutas eller tillsättas. Man kan också tillsätta andra grönsaker, röd paprika är t ex också gott!
1 Rana:

skriven

Ser verkligen jätte gott ut! Hur gör du riset? :-)

2 Daniela:

skriven

Ser supergott ut! Ser fram emot mååånga fler recept i lergryta för vi har en själv hemma... som jag nu ser fram emot att plocka fram , helt oanvänd =)

3 Helena:

skriven

Åhh, vad gott dt ser ut! Jag har aldrig smakat någon mat som är gjord i lergryta. Jag minns när jag var barn att det var vanligt att laga mat i en sån men sen försvann den i glömska hekt enkelt.
Kyckling är ju alltid ett säkert kort:D

Bamsekram!!!

4 Josefine:

skriven

Jag kanske är blind (?) men jag saknar anvisningar på gradantal och tid i lergryta, i ugn.

Kommentera här: