Recept: Vegetabilisk fruktgelé

 
Här kommer det superenkla receptet på hur man gör fruktgelé - med hjälp utav gelésocker -
till tårtor. Se recept, beskrivning samt tips under bilden.
 
 
Fruktgelé
1 dl "Gelésocker Multi" (finns i princip alla mataffärer)
1-1,5 dl saft eller vatten
 
Gör såhär: Koka upp gelésocker och saft i en kastrull. Låt koka 1 minut. Ställ sedan svalt direkt. Håll koll på gelén då och då och känn på konsistensen. När den är tjock/trögflytande är den klar att användas - antingen häller man ut den över frukterna (hela tårtan), eller så penslar man frukterna med en bakpensel. Jag penslade dessa frukter eftersom jag inte ville att alla frukter (t ex physalisen) skulle täckas med gelé. När man är klar skall man sedan ställa tårtan kallt genast så gelén stelnar.
 
Obs!
Denna gelé stelnar inte på ananas och kiwi. Dessa frukter innehåller ett enzym som inte fungerar så bra tillsammans med gelésockret.
 
Tips!
När jag gjorde fruktgelén gjorde jag saften lite starkare än vanligt. Eftersom det blir en så liten mängd gelé över de enskilda bären så gör det ingenting om saften är lite starkare. Är saften för svag så smakar det ingenting. Det går som sagt också bra att göra fruktgelé på enbart vatten om man inte vill ha någon smak, då smakar det bara lite sött från gelésockret. Skall du göra en vanlig gräddtårta så är det bra att spritsa grädden tät som en "ring" överst på tårtan. Då kan man bara hälla över gelén över bären och sedan ställa kallt.
1 pinglan:

skriven

Hade ingen aning om att man kunde göra gelé till bakverk med gelesocker! Tack för tipset! :)

2 Tårtspecialisten - svar till pinglan:

skriven

Det blev faktiskt jättebra! Jag visste inte heller det förrens ett tag sedan... rekommenderas varmt! :-)

3 Helena:

skriven

Vilka himmelskt vackra tåtor du gjort gumman! Du är mästerlig:) Kramar

4 denise lager:

skriven

Detta ska jag testa nån gång om jag vågar.. :)

Kommentera här: