Recept: Supersnabb mangoglass

 
En utav mina favoritfrukter är mango, men inte vilken mango som helst utan Honungsmango (som främst finns i Indien och Pakistan - men också Bangladesh och Thailand, har jag hört). Honungsmango är både Indiens och Pakistans nationalfrukt och den används flitigt i både drycker (mangomilkshake är typ det godaste jag vet, haha) och viss typ av mat. Denna frukten är en jättegod och sötsmakande mango som INTE ALLS går att jämföra med den portugisiska mangon - oftast gul/röd/orange/grön i färgen - som finns i vanliga mataffärer. Honungsmango har jag förstått är lite mer ovanligt, och här i Jönköping finns den knappast att få tag på. Och  när man väl får det är det oftast någon som hämtat den från en utav våra större städer.
 
Oftast gör vi mangomilkshake här hemma, gjord på enbart mjölk och mixad mango (som puré). Eller så äter vi frukten enbart som den är. Himla god!
 
Något jag testade att göra för ungefär två år sedan var att göra mangoglass. Då gjorde glassen helt från grunden med grädde, äggulor, mango och socker. Det blev gott men det tar förstås sin lilla tid att göra egen glass. Det orkade jag inte denna gången utan senast fuskade jag lite och köpte vanlig vaniljglass som jag tinade lite, och sedan mixade med mangopuré. Sedan ställde jag glasslådan i frysen igen ett par timmar och - voilá - så hade jag snabbt och lätt fixat egen mangoglass. Och resultatet blev riktigt lyckat trots fusket. Gott och svalkande. Kommer göra detta igen så fort jag får chansen.
 
Har ni smakat honungsmango någongång?
Godare frukt finns knappast inte :-)
 
 
Supersnabb mangoglass
 
1,5-2 liter vaniljglass
2 stora honungsmango
 
Gör såhär:
Tina vaniljglassen litegrann så att den är lite mjukare och smidig i konsistensen. Skala mangon och ta bort allt fruktkött och mixa med en stavmixer tills det blir en puré. Skopa över vaniljglassen i en stor skål och vispa den mjuk (ungefär som mjukglass) med en elvisp. Tillsätt mangopurén och vispa tills allt har blandats ordentligt. Häll glassen i en ren burk, eller häll tillbaka den i glasslådan och ställ i frysen ett par timmar så att glassen får "frysa till" sig igen. Servera sedan som vanlig glass.

Mjuk chokladkaka med Nöt-Crème

 
 
I skrivandes stund så inser jag att jag glömt att berätta en liten nyhet, nämligen att vi fått ett litet tillskott här i familjen - den 8:e juli föddes våran lilla dotter - och vårat efterlängtade tredje barn - Anisah! Det känns helt fantastiskt och verkligen jätteysigt (som ni säkert förstår) att ha en liten bebis hemma. Inget doftar eller känns bättre än att hålla en mjuk, gullig liten bebis i famnen. Hon är så underbar, våran lilla tjej 
 
Idag kom mina föräldrar (d vs barnens mormor och morfar) och hälsade på för första gången efter att ha kommit hem från en utomlandsresa. Jag hade mina föraningar om att de säkert skulle vilja komma och hälsa på så jag förberedde att baka en saftig chokladkaka - för "högst oväntat besök" liksom... ;-)
 
Som jag nästan kunde ana så ringde de framåt eftermiddagen och frågade NÄR de eventuellt kunde komma och hälsa på. Strax därefter dök dem upp och då stod kakan färdig på bordet. Som ni ser har jag också piffat upp den lite. Känner mig som en expert på att piffa upp tråkiga kakor, haha. Till detta använde jag <Nöt-Crème> som jag spacklade tårtan med, och sedan gjorde jag en enkel chokladganaché som jag hällde över tårtan. Några körsbär fick också vara med på toppen. Som ni förstår är ju detta ingen tårta - utan faktiskt en lite finare kaka.
 
 
Lite senare (efter att ha gjort två andra tårtor till ett event/middag i våran lokala moské) använde jag lite överbliven fyllning och spritsade på tårtan - se bilden ovan. Jag brukar alltid försöka att ta tillvara på rester/fyllningar som blir över när jag gjort en tårta. Tyvärr (?) har jag en tendens att alltid göra en aning för mycket fyllningarna... men det blir ju både på gott och ont, så att säga.
 
    
Till vänster: Till att spackla/täcka en kaka - eller tårta - likt denna gick det åt 2 burkar <Nöt-Créme>, från Printzells. Det är första gången jag använder Nöt-Crème till en tårta och jag blev riktigt, riktigt förtjust! Inte nog med att det är got - krämen var väldigt smidig att arbeta med och den stelnade "lagom" mycket i kylskåpstemperatur. Ett väldigt snabbt och smidigt sätt att spackla en tårta, då inget vispande och andra moment behövs. Gillade dessutom att kanterna blev riktigt skarpa med krämen, det hade jag inte riktigt väntat mig... :-) Till höger: Tårtfatet kommer från <Lilla Fabrik>.
 
 

Recept: Donuts med glasyr

 
Idag testade jag på att göra donuts för första gången, har ni någonsin provat det? :-)
Jag måste säga att jag tyckte att det var förvånansvärt lätt och smidigt! Att fritera själva donuts'en gick i ett enda svep - det som egentligen tog tid var att låta degen jäsa, och att bre över glasyren på samtliga färdiga donuts.
 
Det jag blev mest nöjd med var smaken och konsistensen på glasyren! Själva munkarna tyckte jag till en början kanske fick lite för mycket färg, jag hade en aning för hög temperatur på frityroljan i början. Det är förstås en smaksak hur ljusa/mörka man vill att ens munkar skall vara - inuti var munkarna dock fortfarande mjuka och fina! Jag har sett en del som har gjort hemmagjorda donuts med glasyr gjord på endast florsocker och vatten (och kanske någon smaksättning ibland), men min första tanke är att det kan ju INTE vara särskilt gott...? Jag älskar en mjuk, men samtidigt sådär "lagom" sötsmakande glasyr precis som "riktiga" donuts brukar ha. Jag är jättenöjd med receptet jag hittade (ursprungligen från damtidningen "Hemmets Journal", hehe) men jag har modifierat receptet en aning, då jag tyckte vissa små detaljer i receptet inte blev helt bra.
 
Om ni inte tidigare har provat på att göra donuts, så testa detta recept! Blev hur gott som helst. Jag kommer absolut att göra sådana här donuts igen - och det ganska snart! :-)
 
  
Till vänster: Tårtfat (utav märket IB Laursen) från webbutiken <Lilla Fabrik>, rekommenderar denna sidan varmt! Till höger: Den vita och den rosa glasyren är egentligen samma glasyr, med smak utav vanilj. Den rosa glasyren valde jag dock att färga (...som ni ju kan se) men jag tyckte konsistensen på glasyren blev förstörd! Den blev lite för lös, och liksom "grynig" i utseendet. Inte så kul, men annars jättegott. Skulle nog ha behövt lite extra florsocker att tillsätta till glasyren men den var tyvärr slut då, inte mycket att göra åt.
 

 Donuts med glasyr
- cirka 20 stycken
 
Munkar/donuts:
25 g röd jäst
100 g smör/margarin
3 dl mjölk
1,5-2 dl socker
1 tsk salt
2 ägg
10-11 dl vetemjöl
 
Glasyr:
75 g smör/margarin
5 dl florsocker (mer kan behövas)
1/2 dl mjölk
1 msk kakao
 
Cirka 1 liter olja att fritera med (jag använde rapsolja)
 
Gör såhär:
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk. Värm till 37° och häll över jästen, och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, salt, ägg och hälften av mjölet. Arbeta till en smet. Tillsätt resten av mjölet och arbeta ihop till en lätt kletig deg. Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en platta som är 1 cm tjock. Ta ut rundlar, som är 8 cm i diameter, med mått. Ta ut ett litet hål i mitten. Låt jäsa till dubbel storlek i ca 30 minuter.
 
Fritering:
Värm upp cirka oljan i en vid gryta, gärna traktörpanna, till 180°. Fritera ett par donuts åt gången i ca 1 minut, tills de fått fin färg. Låt rinna av och svalna på hushållspapper.
 
Gör glasyren såhär:
Smält smöret i en kastrull och låt det svalna. Vispa det slätt med florsocker och mjölk. Fördela smörblandningen i två skålar. Tillsätt hushållsfärg i den ena skålen och kakao i den andra. Doppa donutsen glasyren - eller bre på med en liten sked - och garnera med strössel, hackade nötter eller något annat gott.
 
Tips!
Om du inte har en temperaturmätare till oljan så kan man göra ett "prov" om oljan är tillräckligt varm. Ta en träslev (viktigt att den är helt i trä och t ex inte innehåller någon plastdetalj) och stoppa den rakt ned i oljan, i mitten utav pannan. Om det börjar att "bubbla" kring träet så är oljan tillräckligt varm för att fritera i. Man kan också se på oljan att den liksom rör sig (lite svårt att förklara) när den börjar att bli varm.