Recept: Donuts med glasyr

 
Idag testade jag på att göra donuts för första gången, har ni någonsin provat det? :-)
Jag måste säga att jag tyckte att det var förvånansvärt lätt och smidigt! Att fritera själva donuts'en gick i ett enda svep - det som egentligen tog tid var att låta degen jäsa, och att bre över glasyren på samtliga färdiga donuts.
 
Det jag blev mest nöjd med var smaken och konsistensen på glasyren! Själva munkarna tyckte jag till en början kanske fick lite för mycket färg, jag hade en aning för hög temperatur på frityroljan i början. Det är förstås en smaksak hur ljusa/mörka man vill att ens munkar skall vara - inuti var munkarna dock fortfarande mjuka och fina! Jag har sett en del som har gjort hemmagjorda donuts med glasyr gjord på endast florsocker och vatten (och kanske någon smaksättning ibland), men min första tanke är att det kan ju INTE vara särskilt gott...? Jag älskar en mjuk, men samtidigt sådär "lagom" sötsmakande glasyr precis som "riktiga" donuts brukar ha. Jag är jättenöjd med receptet jag hittade (ursprungligen från damtidningen "Hemmets Journal", hehe) men jag har modifierat receptet en aning, då jag tyckte vissa små detaljer i receptet inte blev helt bra.
 
Om ni inte tidigare har provat på att göra donuts, så testa detta recept! Blev hur gott som helst. Jag kommer absolut att göra sådana här donuts igen - och det ganska snart! :-)
 
  
Till vänster: Tårtfat (utav märket IB Laursen) från webbutiken <Lilla Fabrik>, rekommenderar denna sidan varmt! Till höger: Den vita och den rosa glasyren är egentligen samma glasyr, med smak utav vanilj. Den rosa glasyren valde jag dock att färga (...som ni ju kan se) men jag tyckte konsistensen på glasyren blev förstörd! Den blev lite för lös, och liksom "grynig" i utseendet. Inte så kul, men annars jättegott. Skulle nog ha behövt lite extra florsocker att tillsätta till glasyren men den var tyvärr slut då, inte mycket att göra åt.
 

 Donuts med glasyr
- cirka 20 stycken
 
Munkar/donuts:
25 g röd jäst
100 g smör/margarin
3 dl mjölk
1,5-2 dl socker
1 tsk salt
2 ägg
10-11 dl vetemjöl
 
Glasyr:
75 g smör/margarin
5 dl florsocker (mer kan behövas)
1/2 dl mjölk
1 msk kakao
 
Cirka 1 liter olja att fritera med (jag använde rapsolja)
 
Gör såhär:
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk. Värm till 37° och häll över jästen, och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, salt, ägg och hälften av mjölet. Arbeta till en smet. Tillsätt resten av mjölet och arbeta ihop till en lätt kletig deg. Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en platta som är 1 cm tjock. Ta ut rundlar, som är 8 cm i diameter, med mått. Ta ut ett litet hål i mitten. Låt jäsa till dubbel storlek i ca 30 minuter.
 
Fritering:
Värm upp cirka oljan i en vid gryta, gärna traktörpanna, till 180°. Fritera ett par donuts åt gången i ca 1 minut, tills de fått fin färg. Låt rinna av och svalna på hushållspapper.
 
Gör glasyren såhär:
Smält smöret i en kastrull och låt det svalna. Vispa det slätt med florsocker och mjölk. Fördela smörblandningen i två skålar. Tillsätt hushållsfärg i den ena skålen och kakao i den andra. Doppa donutsen glasyren - eller bre på med en liten sked - och garnera med strössel, hackade nötter eller något annat gott.
 
Tips!
Om du inte har en temperaturmätare till oljan så kan man göra ett "prov" om oljan är tillräckligt varm. Ta en träslev (viktigt att den är helt i trä och t ex inte innehåller någon plastdetalj) och stoppa den rakt ned i oljan, i mitten utav pannan. Om det börjar att "bubbla" kring träet så är oljan tillräckligt varm för att fritera i. Man kan också se på oljan att den liksom rör sig (lite svårt att förklara) när den börjar att bli varm.
1 Annika:

skriven

Åhh, vad gott :D

2 Diana K:

skriven

Jättefina! Ser helt perfekta ut :)))

3 Helena:

skriven

Dina donuts var makalöst goda och jag måste testa att göra dem snart. De ser lyxiga ut med glasyren och strösslet och passar perfekt att bjuda på.

Tack för vi fick komma och hälsa på dig och barnen! Kram fina du <3

4 ericasmeny:

skriven

Så fin blogg du har och så bra tips!!
Kikar ofta in hos dig
Ha en bra helg
Kram//Erica

Kommentera här: