Recept: Proteinglass

 
Här kommer ett recept på en lite träningsnyttig glass, nämligen proteinglass! Glassen görs och består i huvudsak utav kvarg och proteinpulver - en kombination som många träningsentusiaster är väl bekanta med. Denna glassen innehåller inget tillsatt socker (och inget annat onyttigt heller, egentligen) men trots det är den väldigt god och precis som "vanlig" glass i konsistensen.
 
Jag har kört min glassmet i en glassmaskin, men det går förstås lika bra att göra detta utan glassmaskin också. Men då gäller det att röra om glassen en gång i halvtimmen (under sammanlagt två timmar - d vs fyra gånger), annars finns risken att den färdiga glassen blir lite "isig" och inte sådär krämig som riktig glass brukar vara. Denna glassen påminner dock lite om sorbét i konsistensen. Jag skulle nog säga att den är ett mellanting utav vanlig mjölkbaserad glass och sorbét. Jag har också tillsatt en matsked kokosolja i glassen (dagligt intag av kokosfett är en utmärkt energikälla för dig som tränar, dessutom stödjer det fettförbränningen ganska effektivt) och man kände faktiskt lite smak utav den, me like! 

Givetvis går glassen att göra med vilket proteinpulver som helst, men jag använde ett proteinpulver (vassleproteintillskott med snabbt upptag) med smak utav jordgubb- och vitchoklad. Dessutom tillsatte jag lite hallon i glassen för att göra den lite mer fruktig, men det går som sagt lika bra att göra utan frukt.
 
  
Till vänster: Färdig glass - här har den dock börjat smälta lite på bilden. Det är lätt hänt vid glassfotograferingar, tro mig... hehe. Glassen är dekorerad med ett körsbär och lite vitchoklad - men det finns sockerfria varianter utav choklad att köpa i butik för den som är petig. Har för mig att ICA brukar ha en del sockerfri choklad i sitt sortiment? Jag känner dock att jag inte dör utav lite socker utan kör gärna på "vanlig" choklad... ;-) Till höger: Muffinsformar (passar perfekt som dessertglas för alla möjliga efterrätter) från IB Laursen's serie "Mynte".
 
  
 Till vänster: "One Whey" vassleproteintillskott från <Fitnessguru>. Denna har ett högt proteininnehåll på 78 % och god smak. Denna är en utav mina favoriter och den känns som gjord för att göra just egen, nyttig glass...! Till höger: Färska hallon är ett gott tillbehör.
 
 
Proteinglass
- 2 portioner/personer
 
2 äggvitor
4 dl kvarg (eller lättkvarg)
1,5-2 skopor "One Whey" Strawberry/White chocolate
1 dl mjölk
1 dl hallon eller färska jordgubbar (hackade i lite större bitar)
1 msk kokosolja
 
Gör såhär:
Vispa äggvitorna med en elvisp på högsta hastighet, tills de bildar ett tjockt skum. (Skålen skall gå att vändas upp-och-ner utan att skummet rör sig ur fläcken). Tillsätt kvarg, proteinpulver och mjölk. Vispa på låg hastighet tills allt har blandats ordentligt. Tillsätt hallon (eller jordgubbar) och kokosoljan. Vispa återigen tills allt har blandats ordentligt. Häll glassmeten i en glassmaskin och kör tills önskad konsistens. Servera direkt, eller frys in i en lufttät burk.
 
Ps!
Har du inte glassmaskin så häller du bara över smeten i en lufttät burk och ställer den i frysen. Rör om varje halvtimme, under två timmar (d vs fyra gånger sammanlagt). Det mest ultimata är dock faktiskt att använda en glassmaskin, det blir lite skillnad i konsistensen.
 
Tips!
Vill du kunna göra "glasskulor" så frys in glassmeten i ungefär två-tre timmar extra innan servering. Det går förstås bra att använda vilken smak man vill på proteinpulver. 
1 Samia:

skriven

Så fina bilder!!
Härlig blogg! Glassen ser god ut ( trots att jag inte gillar proteinpulver :P )! Hittade hit från instagram nyss och kommer stanna ett bra tag :D

2 Helena:

skriven

Glassen ser riktigt god ut och den blev jag sugen på att göra. Kram

3 Rebecka:

skriven

Vad fint, ser jätte gott ut. Kram

4 Elina*:

skriven

Hittade hit från Blogg.se, OMG va gott detta ser ut!! älskar fitnessguru har massa av deras produkter hemma (onewhey) så detta kommer jag testa redan ikväll! :) men måste man ha kokosolja i? har inte de hemma..

5 Vera:

skriven

Ser gott ut :)

Kommentera här: