Recept: Supersnabb mangoglass

 
En utav mina favoritfrukter är mango, men inte vilken mango som helst utan Honungsmango (som främst finns i Indien och Pakistan - men också Bangladesh och Thailand, har jag hört). Honungsmango är både Indiens och Pakistans nationalfrukt och den används flitigt i både drycker (mangomilkshake är typ det godaste jag vet, haha) och viss typ av mat. Denna frukten är en jättegod och sötsmakande mango som INTE ALLS går att jämföra med den portugisiska mangon - oftast gul/röd/orange/grön i färgen - som finns i vanliga mataffärer. Honungsmango har jag förstått är lite mer ovanligt, och här i Jönköping finns den knappast att få tag på. Och  när man väl får det är det oftast någon som hämtat den från en utav våra större städer.
 
Oftast gör vi mangomilkshake här hemma, gjord på enbart mjölk och mixad mango (som puré). Eller så äter vi frukten enbart som den är. Himla god!
 
Något jag testade att göra för ungefär två år sedan var att göra mangoglass. Då gjorde glassen helt från grunden med grädde, äggulor, mango och socker. Det blev gott men det tar förstås sin lilla tid att göra egen glass. Det orkade jag inte denna gången utan senast fuskade jag lite och köpte vanlig vaniljglass som jag tinade lite, och sedan mixade med mangopuré. Sedan ställde jag glasslådan i frysen igen ett par timmar och - voilá - så hade jag snabbt och lätt fixat egen mangoglass. Och resultatet blev riktigt lyckat trots fusket. Gott och svalkande. Kommer göra detta igen så fort jag får chansen.
 
Har ni smakat honungsmango någongång?
Godare frukt finns knappast inte :-)
 
 
Supersnabb mangoglass
 
1,5-2 liter vaniljglass
2 stora honungsmango
 
Gör såhär:
Tina vaniljglassen litegrann så att den är lite mjukare och smidig i konsistensen. Skala mangon och ta bort allt fruktkött och mixa med en stavmixer tills det blir en puré. Skopa över vaniljglassen i en stor skål och vispa den mjuk (ungefär som mjukglass) med en elvisp. Tillsätt mangopurén och vispa tills allt har blandats ordentligt. Häll glassen i en ren burk, eller häll tillbaka den i glasslådan och ställ i frysen ett par timmar så att glassen får "frysa till" sig igen. Servera sedan som vanlig glass.
1 Mille:

skriven

Var har du köpt den mango i Jönköping?

2 Mille:

skriven

Dina yoghurtglass pinnar,undra om du har brukat den här yoghurt till dom?

http://www.lindahlsmejeri.se/produkter/delikatessyoghurt/delikatessyoghurt-jordgubb.aspx

3 Malin Wederberg:

skriven

Vad gott :D

4 Helena:

skriven

Jag har aldrig smakat honungsmango men jag har ju hört er tala er mycket varma om hur god den är! Hoppas jag får chans att smaka någongång :D

5 Tårtspecialisten - svar till mille:

skriven

Vi har köpt från vänner/bekanta till familjen som hämtat (ofta större mängder, som de sedan sålt vidare) från större städer. Oftast typ Göteborg, Stockholm eller Malmö.

Men min mamma köpte mango häromdagen i fruktaffären i Huskvarna, den precis vid ingången till Willys.

6 Tårtspecialisten. - svar till mille:

skriven

Ja, det är precis den yoghurten! :-)

7 Helena:

skriven

Tack, söta och rara du för namnsdagshälsningen! Jag blev så glad för den..Konstigt att du kollade i almanackan just igår...hihi:) Jag är själv dålig på att komma ihåg dessa dagar men alltid kul att få en hälsning.

Hur mår du och familjen? Nästa helg blir det en liten snabb visit till Jönköping. Kanske ses vi då!:)
Kraam

Kommentera här: