Recept: Langos (basrecept)

 
Första gången jag testade att göra hemmagjorda langos var för ungefär tre månader sedan. Då bjöd jag mina föräldrar och min syster Jennie på denna goda maträtten. Det är en ungersk maträtt som består av en jäst deg (som oftast innehåller potatis) som man sedan friterar som ett slags bröd. Oftast serveras detta tillsammans med gräddfil/cremé fraîche, räkor, stenbitsrom och riven ost. En riktigt klassisk langos brukar också serveras penslad med vitlökssmör (eller olja). Ni som någongång varit på en marknad eller festival har säkert sett att det oftast brukar finnas langos till försäljning, och då finns det ofta också dessertlangos som serveras med t ex grädde, sylt och jordgubbar. 
 
Det klassiska för mig är dock att äta langos som en "maträtt", d vs med salta tillbehör. Smakerna påminner ju lite om smörgåstårta (fast detta är ju snarare en snabbvariant) och det är bara för gott. Men jag har också testat att äta langos med vaniljgrädde (spraygrädde från burk) tillsammans med jordgubbar, banan och karamelliserad sås. Det var också gott, men jag föredrar som sagt langos med de salta tillbehören.

Har ni smakat langos någongång? :-)
Jag kan verkligen rekommendera er att testa detta receptet, det är verkligen jättelätt att göra och resultatet blir jättebra!
 
  
Till vänster: Langos med vitlöks- crémefraiche, räkor, stenbitsrom, gurka, rödlök och lite salladsblad samt gräslök. Salt och gott! Till höger: En annan typ utav langos - dessertlangos med jordgubbar, banan, vaniljgrädde och karamelliserad sås.
 
 
Langos (basrecept)
- cirka 10 stycken bröd
 
3 st potatisar
1/2 paket torrjäst (motsvarar 25 g färsk jäst)
4 dl mjölk
3-4 msk florsocker
1/2 tsk salt
5-6 dl vetemjöl (mer kan behövas)
olja att fritera i
 
Förslag på fyllningar/tillbehör:
Gräddfil eller cremé fraîche med pressad vitlök i + lite salt
Räkor och kräftstjärtar
Färsk dill och färsk gräslök
Stenbitsrom - svart eller röd
Rödlök
Riven ost
Gurka och färska salladsblad
Smält smör (eller olivolja) med pressad vitlök i
 
Gör såhär:
Skala potatisen och koka dem tills de blir mjuka. Häll av vattnet och häll potatisarna i en skål, mosa dem ordentligt med en gaffel. Värm mjölken tills den blir varm (lite varmare än "fingervarmt" - men den skall inte koka!) och tillsätt jästen, florsockret och salten. Häll mjölet i en skål och tillsätt vätskan. Blanda i den mosade potatisen och knåda till en slät deg. Tillsätt mer vetemjöl om det behövs. Degen skall vara mjuk och smidig, men inte fastna i bordet. Låt degen jäsa i 45-60 minuter. Häll sedan olja i en fritös/panna med höga kanter (eller vad du nu använder när du friterar) och hetta upp ordentligt. OBS! Oljan är tillräckligt varm att börja fritera i när du kan sticka ned en träslev i oljan och det börjar att "bubbla" omkring den! 
Dela upp degen i cirka 8-10 stycken bollar och forma tunna bröd (använd mjöl om degen fastnar i bordet), cirka  1/2 cm i tjocklek, och fritera en i taget tills de har blivit gyllene, vänd och gör samma sak på båda sidor. Jag personligen gillar när langosen har fått lite mer "färg" men det är förstås en smaksak.
När de är färdigfriterade, låt dem rinna av lite på papper. Pensla eventuellt langosen med smält smör/olivolja med pressad vitlök i, om du vill äta dem med salta tillbehör. Servera langosen varma tillsammans med valfria tillbehör.
 
Tips!
Det går förstås också bra att göra langos med färsk jäst, men då får man istället fingervärma mjölken. Det går också bra att äta langos som en dessert, då tillsammans med t ex grädde, glass, sylt, färsk frukt, chokladsås o sv.

Dadelmilkshake med jordnötssmör

 
 
Något som jag tycker om att dricka är "milkshake" gjord på enbart dadlar och mjölk. Detta var något som jag fick lära mig (när jag var gravid med min andra son) att det skulle vara bra att dricka under tiden man ammar, då dadlar främjar mjölkproduktionen. Jag hade faktiskt en kompis - som på den tiden hade en liten bebis - som hade mixat dadlar och mjölk och förvarade detta i ett mjölkpaket hemma. När jag och mina vänner var på besök en gång blev vi lite förvånade när hon hällde upp ett glas mjölk och mjölken såg väldigt tjock och lite brunaktig ut... hmm! Sedan fick vi ju förstås veta vad det egentligen var.

Strax därefter så testade jag själv att göra det som jag kallar för "Dadelmilkshake", d vs att mixa dadlar med mjölk. Det är verkligen helt ofattbart gott! Kombinationen ett glas, kall mjölk tillsammans med färska dadlar smakar verkligen fantastiskt.
 
Dadlar i sig är också väldigt nyttiga. De innehåller en massa näringsämnen, bl a magnesium, järn, C-vitamin, B-vitamin och mer än tjugo olika typer av aminosyror. De är en bra källa till kostfibrer och innehåller dessutom en MASSA protein! Alltså ett perfekt och nyttigt "godis" för träningsfreaks också. Trots att de innehåller mycket kolhydrater så förbränns de extremt snabbt i kroppen. Detta beror på aminosyrorna som underlättar matsmältningen. Dadlar är också bra för tarmarna men har man en väldigt känslig mage ska man inte äta för mångat (har jag läst) då de kan vara lite laxerande.
 
Se recept på min dadelmilkshake med jornötssmör (det sista kan förstås uteslutas om man inte gillar jordnöttsmör eller är allergisk mot det) efter bilderna.
 
  
Till vänster: Denna gången testade jag att göra dadelmilkshake med 2 tsk ekologiskt jordnötssmör i (fritt från tillsatt socker) , från <Fitnessguru>. Jag tillsatte också 1 tsk ekologisk kokosnötsolja. Blev jättegott faktiskt, kul med lite variation + att man får i sig lite extra protein. Till höger: Dadlarna jag använde denna gången är ajwa-dadlar, men det optimala är att använda mjuka, färska dadlar (sådana man hittar i rektangulära askar i mataffären) då de blandar sig lättare med mjölken.
 
 
 
Dadelmilkshake med jordnöttsmör
- 1 portion
 
3 dl mjölk (valfri sort, jag föredrar 3 %-ig mjölk)
3-5 färska dadlar (efter smak)
1-2 tsk jordnötssmör
1 tsk kokosnötsolja
 
Gör såhär:
Öppna dadlarna och ta bort kärnorna. Lägg dem i en skål och häll i en liten mängd mjölk. Mixa (antingen i mixer/blender, eller med mixerstav) tills dadlarna har löst upp sig ordentligt. Tillsätt de övriga ingredienserna - och resten av mjölken - och mixa tills det skummar ordentligt. Häll sedan upp i ett glas tillsammans med isbitar och drick! 
 
Tips!
Ju fler dadlar man har i milkshaken, desto sötare blir det. Gillar du inte att det smakar så sött så testa med en mindre mängd från början och tillsätt fler efteråt om du vill.

Snabba rulltårtsbakelser

 
Igår när vi fick gäster gjorde jag också tio stycken snabba rulltårtsbakelser. Jag hade fuskat och köpt färdig rulltårta - något som jag faktiskt tycker är gott! Jag personligen tycker ganska sällan att ärdigköpta, mjuka kakor är goda men jag gillar den konstgjorda krämen i färdigköpta rulltårtor (...låter ruskigt, men sant). Som ni förstår är det ju inget tidskrävande - eller svårt - att göra rulltårtsbakelser likt dessa. Dessutom blir de ganska fina i slutändan och det är ju ett litet plus i kanten. ♥
 
Allt du behöver till att göra snabba rulltårtsbakelser är detta:
Färdigköpt rulltårta (valfri smak)
Grädde/fluff/smörkräm (eller valfri topping)
Färsk frukt - t ex körsbär, jordgubbar, hallon, blåbär o sv.
Strössel
 
  
Till vänster: Jag använde "Milda Visp" smaksatt med vaniljsocker. Denna grädden/vispen blir väldigt lös i konsistensen så jag brukar låta den stå i kylen ett tag innan jag använder den - då blir den lite fastare. Jag använder alltid den när jag ska fylla en rulltårta, för den blir aldrig sådär "grynig" i konsistensen som vanlig grädde annars kan bli, typ dagen efter. Till höger: Strössel och sugrör kommer från <Little Dessert>.