Recept: Langos (basrecept)

 
Första gången jag testade att göra hemmagjorda langos var för ungefär tre månader sedan. Då bjöd jag mina föräldrar och min syster Jennie på denna goda maträtten. Det är en ungersk maträtt som består av en jäst deg (som oftast innehåller potatis) som man sedan friterar som ett slags bröd. Oftast serveras detta tillsammans med gräddfil/cremé fraîche, räkor, stenbitsrom och riven ost. En riktigt klassisk langos brukar också serveras penslad med vitlökssmör (eller olja). Ni som någongång varit på en marknad eller festival har säkert sett att det oftast brukar finnas langos till försäljning, och då finns det ofta också dessertlangos som serveras med t ex grädde, sylt och jordgubbar. 
 
Det klassiska för mig är dock att äta langos som en "maträtt", d vs med salta tillbehör. Smakerna påminner ju lite om smörgåstårta (fast detta är ju snarare en snabbvariant) och det är bara för gott. Men jag har också testat att äta langos med vaniljgrädde (spraygrädde från burk) tillsammans med jordgubbar, banan och karamelliserad sås. Det var också gott, men jag föredrar som sagt langos med de salta tillbehören.

Har ni smakat langos någongång? :-)
Jag kan verkligen rekommendera er att testa detta receptet, det är verkligen jättelätt att göra och resultatet blir jättebra!
 
  
Till vänster: Langos med vitlöks- crémefraiche, räkor, stenbitsrom, gurka, rödlök och lite salladsblad samt gräslök. Salt och gott! Till höger: En annan typ utav langos - dessertlangos med jordgubbar, banan, vaniljgrädde och karamelliserad sås.
 
 
Langos (basrecept)
- cirka 10 stycken bröd
 
3 st potatisar
1/2 paket torrjäst (motsvarar 25 g färsk jäst)
4 dl mjölk
3-4 msk florsocker
1/2 tsk salt
5-6 dl vetemjöl (mer kan behövas)
olja att fritera i
 
Förslag på fyllningar/tillbehör:
Gräddfil eller cremé fraîche med pressad vitlök i + lite salt
Räkor och kräftstjärtar
Färsk dill och färsk gräslök
Stenbitsrom - svart eller röd
Rödlök
Riven ost
Gurka och färska salladsblad
Smält smör (eller olivolja) med pressad vitlök i
 
Gör såhär:
Skala potatisen och koka dem tills de blir mjuka. Häll av vattnet och häll potatisarna i en skål, mosa dem ordentligt med en gaffel. Värm mjölken tills den blir varm (lite varmare än "fingervarmt" - men den skall inte koka!) och tillsätt jästen, florsockret och salten. Häll mjölet i en skål och tillsätt vätskan. Blanda i den mosade potatisen och knåda till en slät deg. Tillsätt mer vetemjöl om det behövs. Degen skall vara mjuk och smidig, men inte fastna i bordet. Låt degen jäsa i 45-60 minuter. Häll sedan olja i en fritös/panna med höga kanter (eller vad du nu använder när du friterar) och hetta upp ordentligt. OBS! Oljan är tillräckligt varm att börja fritera i när du kan sticka ned en träslev i oljan och det börjar att "bubbla" omkring den! 
Dela upp degen i cirka 8-10 stycken bollar och forma tunna bröd (använd mjöl om degen fastnar i bordet), cirka  1/2 cm i tjocklek, och fritera en i taget tills de har blivit gyllene, vänd och gör samma sak på båda sidor. Jag personligen gillar när langosen har fått lite mer "färg" men det är förstås en smaksak.
När de är färdigfriterade, låt dem rinna av lite på papper. Pensla eventuellt langosen med smält smör/olivolja med pressad vitlök i, om du vill äta dem med salta tillbehör. Servera langosen varma tillsammans med valfria tillbehör.
 
Tips!
Det går förstås också bra att göra langos med färsk jäst, men då får man istället fingervärma mjölken. Det går också bra att äta langos som en dessert, då tillsammans med t ex grädde, glass, sylt, färsk frukt, chokladsås o sv.