Dadelmilkshake med jordnötssmör

 
 
Något som jag tycker om att dricka är "milkshake" gjord på enbart dadlar och mjölk. Detta var något som jag fick lära mig (när jag var gravid med min andra son) att det skulle vara bra att dricka under tiden man ammar, då dadlar främjar mjölkproduktionen. Jag hade faktiskt en kompis - som på den tiden hade en liten bebis - som hade mixat dadlar och mjölk och förvarade detta i ett mjölkpaket hemma. När jag och mina vänner var på besök en gång blev vi lite förvånade när hon hällde upp ett glas mjölk och mjölken såg väldigt tjock och lite brunaktig ut... hmm! Sedan fick vi ju förstås veta vad det egentligen var.

Strax därefter så testade jag själv att göra det som jag kallar för "Dadelmilkshake", d vs att mixa dadlar med mjölk. Det är verkligen helt ofattbart gott! Kombinationen ett glas, kall mjölk tillsammans med färska dadlar smakar verkligen fantastiskt.
 
Dadlar i sig är också väldigt nyttiga. De innehåller en massa näringsämnen, bl a magnesium, järn, C-vitamin, B-vitamin och mer än tjugo olika typer av aminosyror. De är en bra källa till kostfibrer och innehåller dessutom en MASSA protein! Alltså ett perfekt och nyttigt "godis" för träningsfreaks också. Trots att de innehåller mycket kolhydrater så förbränns de extremt snabbt i kroppen. Detta beror på aminosyrorna som underlättar matsmältningen. Dadlar är också bra för tarmarna men har man en väldigt känslig mage ska man inte äta för mångat (har jag läst) då de kan vara lite laxerande.
 
Se recept på min dadelmilkshake med jornötssmör (det sista kan förstås uteslutas om man inte gillar jordnöttsmör eller är allergisk mot det) efter bilderna.
 
  
Till vänster: Denna gången testade jag att göra dadelmilkshake med 2 tsk ekologiskt jordnötssmör i (fritt från tillsatt socker) , från <Fitnessguru>. Jag tillsatte också 1 tsk ekologisk kokosnötsolja. Blev jättegott faktiskt, kul med lite variation + att man får i sig lite extra protein. Till höger: Dadlarna jag använde denna gången är ajwa-dadlar, men det optimala är att använda mjuka, färska dadlar (sådana man hittar i rektangulära askar i mataffären) då de blandar sig lättare med mjölken.
 
 
 
Dadelmilkshake med jordnöttsmör
- 1 portion
 
3 dl mjölk (valfri sort, jag föredrar 3 %-ig mjölk)
3-5 färska dadlar (efter smak)
1-2 tsk jordnötssmör
1 tsk kokosnötsolja
 
Gör såhär:
Öppna dadlarna och ta bort kärnorna. Lägg dem i en skål och häll i en liten mängd mjölk. Mixa (antingen i mixer/blender, eller med mixerstav) tills dadlarna har löst upp sig ordentligt. Tillsätt de övriga ingredienserna - och resten av mjölken - och mixa tills det skummar ordentligt. Häll sedan upp i ett glas tillsammans med isbitar och drick! 
 
Tips!
Ju fler dadlar man har i milkshaken, desto sötare blir det. Gillar du inte att det smakar så sött så testa med en mindre mängd från början och tillsätt fler efteråt om du vill.
1 Denise lager:

skriven

Sjukt gott! Testat imorse :)) blev sådär lagom mätt i magen innan träningen.

2 Veronika:

skriven

Ser mumsigt ut.
Fin blogg du har!

Kram

3 KARRO:

skriven

Så gott det verkar! och fräscht!

4 Anonym:

skriven

Var köper man ajwa dadlar?? ??
- fin ide, man blir inspirerad av dig :)

Kommentera här: