Recept: Superbröd 2.0

 
För ungefär två år sedan (om inte mer, t om) så lade jag upp ett recept på ett så kallat "Superbröd" <se originalreceptet här> som faktiskt också är ett utav mina absoluta favoritbröd, någonsin! Det är ett jättegott, oerhört saftigt och ett riktigt lättbakat bröd som man rör ihop på ynka fem minuter. Dessutom är det ganska nyttigt (...bortsett från att det innehåller lite brödsirap, men det är ingen större mängd och dessutom fördelas det på två stycken limpor) och man kan själv bestämma lite utav innehållet.
 
 
Jag fyller ofta brödet med krossade linfrön, havregryn, hasselnötter/solrosfrön och russin samt hackade aprikoser. Sedan går det såklart att variera hur man vill och jag har använt all möjlig slags torkad frukt och nötter i detta bröd! Att tillsätta torkade fikon är också en utav mina favoritkombinationer. Vätskan i brödet består utav 1 liter standardfilmjölk, detta är alltså ett filmjölksbröd.
 
Jag har tänkt lite på hur man skulle kunnna göra brödet lite nyttigare (trots att det visserligen redan är rätt nyttigt, som sagt), och har därför provat att byta ut vissa delar utav innehållet till lite nya ingredienser. Bl a så har jag bytt ut standardfilmjölken till lättfilmjölk, och ersatt en del utav mjölet med "One bake" (= ett proteinpulver anpassat för höga temperaturer, perfekt till bakning och ett nyttigare alternativ - finns att köpa hos <Fitnessguru>). Jag har också testat att ersätta brödsirapen med honung, och också tillsatt lite organiskt jordnötssmör i brödsmeten. Resultatet blev superbra och jag tycker nog faktiskt att brödet blev lite fluffigare än vanligt! Funderar om det kan bero på "One bake"-pulvret, kanske...? Har ingen aning, men gott blev det i alla fall!
 
Hur som helst så tycker jag absolut att ni MÅSTE testa att baka detta brödet, för det är verkligen jättegott och troligtvis rätt omöjligt att misslyckas med. Testa, testa! :-)
 
  
Till vänster: Såhär ser "One bake"-pulvret ut. Påminner om mandelmjöl tycker jag. Men "One bake" är dock smak- och doftfritt, så man kan använda det till både sötade och icke-sötade bakverk. Perfekt som sagt både till bakverk och bröd! Till höger: Organiskt jordnötssmör med lite havssalt, från <Fitnessguru>.
 
Rör ihop filmjölk, bikarbonat, salt och honung (eller brödsirap) i en stor skål. Tillsätt de övriga ingredienserna -mjöl, nötter, frön och torkad frukt - och blanda till en lös smet.
 
Stjälp upp smeten och fördela den jämnt i två stycken brödformar. Strö över valfria nötter/frön och in i ugnen i ungefär 75-85 minuter.
 
  
Till höger: I brödformen innan gräddningen. Till vänster: Klart bröd. Första dagen är brödet lite "hårt" på ytan, men ju längre och fler dagar brödet får stå, desto saftigare blir det! Eftersom det blir två limpor utav detta recept så fryser jag alltid in en utav dem.
  

 
 Superbröd 2.0
2 limpor
 
1 liter lättfilmjölk
1,5 dl flytande honung
1,5 tsk bikarbonat
1-2 tsk salt
3,5 dl vetemjöl
3,5 dl grahamsmjöl
3 dl grovt rågmjöl
3 dl "One bake"
1 dl solrosfrön och/eller pumpakärnor
1 dl linfrön
1 dl russin
1 dl valfria nötter (t ex valnötter, hasselnötter jordnötter o sv...)
1 näve torkad frukt (t ex aprikos, fikon, torkade hallon o sv...)
2 stora skedar organiskt jordnötssmör
 
Gör såhär:
Häll filmjölk, bikarbonat och brödsirap i en skål. Blanda ordentligt med en slev. Blanda sedan ner vetemjöl, grahamsmjöl, grovt rågmjöl och "One bake". Blanda igen (se till att det verkligen har blandats ordentligt!) och tillsätt sedan solrosfrön och/eller pumpakärnor, linfrön, russin, nötter/frukt och jordnötssmör. Blanda till en härlig smet. Obs! Smeten skall vara lös.
 
Smörj två stycken avlånga brödformar (cirka 1½ liter á styck) och fyll dem med lika stor mängd utav degen.
Strö gärna över lite nötter och eventuellt flingsalt om du vill! Grädda sedan bröden i 175 grader i mitten utav ugnen i 1½ timme. Jag personligen brukar ha inne bröden i ungefär 75 minuter, d vs lite kortare gräddningstid.
 
Tips!
Lägg över ett aluminiumfolie eller bakplåtspapper över bröden efter ungefär 50-60 minuter utav gräddningstiden.

Låt brödet svalna av ordentligt innan du skär upp det. Med fördel kan man också låta brödet ligga i en plastpåse över natten, då det gärna får stå och "dra" i rumstemperatur. Frys in brödet så fort det har svalnat av, det ger ett saftigt bröd (och precis som färskt) när du tinar det igen.

Kommentera här: