Snabbtårta med lättvisp

 
 
 Idag var det tänkt att jag skulle få lite besök utav några vänner och jag bestämde mig för att göra en chokladrulltårta, fylld med lättvisp och jordgubbsbitar. Just rulltårta är något jag upptäckt ganska nyligen (...ja, tro det eller ej - men min första rulltårta bakade jag för ungefär en månad sedan) och jag har blivit lite besatt utav detta busenkla och snabbgjorda bakverk. Jag har också upptäckt att Mildas visp med 20 % fett är helt underbar (nu låter detta säkert lite sponsrat men det är det INTE, haha) i sin konsistens och passar perfekt till att t ex fylla en rulltårta med.
 
Vanlig grädde har ju - efter en viss tid - en tendens att bli grynig och inte särskilt god efter några timmar i kylskåp. Mildas visp har däremot hållt sig jättefin och fräsch i flera dagar i kylskåp och den är väldigt mjuk, len och helt enkelt jättegod i konsistensen! Den blir som sagt inte alls sådär "grynig" som vanlig vispgrädde ju annars kan bli efter några timmar. Gillar den skarpt och rekommenderar den mycket varmt, testa i - eller till - bakverk om ni inte redan har gjor det!
 
Idag var det alltså meningen att jag skulle göra en rulltårta men när smeten redan var klar att stjälpas upp i en ugnsform så insåg jag att mitt bakplåtspapper var slut... jäklar! Fanns inte så mycket mer att göra än att hälla smeten rätt upp och ner i en smord och bröad bakform. Istället blev min rulltårta en liten snabbtårta med chokladbotten, fylld med endast EN fyllning (hade nämligen inte så mycket mer att välja emellan i skafferiet...) bestående utav en riktigt snabb chokladmousse! Chokladmoussen gjorde jag genom att smaksätta gräddvispen med vaniljsocker, lite florsocker och några matskedar O'boypulver. Det blev faktiskt riktigt gott och fräscht! Tårtan spacklades med vaniljvisp och dekorerades med lite färska jordgubbar.
 
Lätt och smidigt, och faktiskt riktigt gott! 
 
  
 Till vänster: Tårta... och några fusktulpaner. Håller sig garanterat lika fina året runt. Jag har inte så jättegröna fingrar, tyvärr. Till höger: Det röda tårt/kakfatet i plåt kommer från La Shelf. Det blev ju fin kontrast med denna (och jordgubbarna) till den i övrigt vita tårtan.
 
  
Tårtan innehöll: Chokladtårtbotten (egentligen smet till chokladrulltårta, men det är nästan samma mängd ingredienser så det blev i princip samma sak), ett lager enkel chokladmousse/visp och vaniljvisp. Dekorerad med jordgubbar.

Vinnaren i SweetHome's tävling!

 
 
Nu är tävlingen i samarbete med SweetHome.se avslutad!
Ett stort grattis säger jag till Maud Sundgren, som vunnit den fantastiskt fina skärbrädan och en tillhörande superläcker keramisk kniv!
 
Kontakta mig (tartspecialisten@live.se) med adress- och kontaktuppgifter så skickar jag dem vidare till SweetHome så att de kan skicka dig din vinst! :-)

Grattis återigen!
 
 
 
 

Kaffetårta med kaffekräm

Förra veckan fick jag för mig att baka något med kaffe och valet föll på att göra en enkel, mjuk kaffekaka utan krusiduller och glasyr. Konstigt nog (...) blev det inte enbart en kaka, utan istället en hel tårta med smak utav kaffe. Det är svårt att sätta gränser för bakandet när man väl är igång - det är ju trots allt att dekorera sina bakverk som är det allra roligaste!
 
Det kaffetårtan egentligen består utav är en helt vanlig, hederlig sockerkaka med mycket kaffesmak. Det jag gjort för att få fram kaffesmaken är att helt enkelt smaksätta smeten med valfri mängd starkt kaffe. När själva kakan var färdiggräddad delade jag den i två delar, och fyllde sedan tårtan med ett lager naturell marängsmörkräm (se recept här). Resterande marängsmörkräm som blev över, smaksatte jag med "kaffepasta" (jag har en liten burk hemma med en kaffesmaksättning i geléform). Det går säkert lika bra att använda vanligt, starkt kaffe och tillsätta i marängsmörkrämen för att få fram smaken.
 
Men när tårtan väl var färdigspacklad såg den alldeles för tråkig och sorglig ut. Nästa steg blev att dekorera med Jelly Belly's gelébönor med smak utav cappucino. Dessa gelébönor är en utav mina favoriter (för godis som smakar kaffe är ju typ det bästa godiset som finns...) men i efterhand tyckte jag nog att all denna kaffesmak blev aningen för mycket. Gelébönorna är redan goda att äta bara som de är.
 
När väl detta moment var klart såg tårtan ändå lite lagom fattig ut. Det slutade med att jag dekorerade med lite jordgubbar och blåbär också. Med detta kändes tårtan fullföljd och de färska frukterna gjorde att tårtan kändes fräsch i smaken, trots all kaffesmak och sötma. Jag gillade denna tårtan skarpt och den gick också hem hos barnen! Gillar man inte kaffesmak i vanliga fall så tror jag att man ändå skulle tycka om en tårta/kaka utav detta slag. Det blir inte samma sak som att dricka en kopp kaffe - trots allt...