Hur man gör en chokladganaché som rinner snyggt

 
Jag har fått flera e-mail och många frågor via min instagram (tartspecialisten) om hur man gör för att få chokladen "...att rinna sådär snyggt nedför tårtan", och tänkte härmed förklara i ett inlägg hur man gör.
 
Detta moment är väldigt enkelt att göra och kallas för chokladganaché. Man kan göra detta med ljus, mörk- eller vitchoklad. Jag tror även att det skall fungera bra att göra en ganaché med choklad som t ex också innehåller nötter. Det är dock inget som jag har testat själv, men jag kan inte tänka mig att det INTE skulle fungera.
 
Första gången jag testade att göra en chokladganaché följde jag ett recept som innehöll hela 1,5 dl grädde till cirka 150 gram choklad. Det gick helt åt skogen, för det var alldeles för stor mängd grädde och det gjorde ju ganachén alldeles för lös. Resultatet som man (...eller åtminstone som JAG) vill uppnå är ju att man skall kunna "styra" hur mycket chokladen skall rinna. Det är ju det som är poängen med det hela. Nästa gång jag testade att göra chokladganaché så tog jag en mycket mindre mängd grädde, och resultatet blev så mycket bättre! Mitt bästa tips är att prova sig fram, försiktigt, med mängde grädde tills man uppnår det resultatet man själv har tänkt sig.
 
Tårtfatet kommer från La Shelf.se.
 

 
Det enda man behöver göra för att skapa en rinnande choklad är tre ingredienser:
 
Chokladganaché
- räcker till att täcka den översta delen på en normalstor tårta 
 
100-200 gram choklad
1-3 dl flytande grädde (vispgrädde)
1-3 msk smör
 
Gör såhär:
Smält chokladen direkt i en kastrull (vattenbad behövs inte) på mycket låg värme. Se till att stå vid kastrullen hela tiden och rör om, så att inte chokladen fastnar/bränner vid i bottnen. Så fort chokladen har smält helt, börja med att hälla på en liten mängd grädde och se hur konsistensen blir. (Man får ju själv avgöra hur tjock/tunn man vill ha sin ganaché). När du har uppnått rätt konsistens, häll i några klickar smör och låt det smälta. Smöret gör att ganachén får en blankare finish. Bred sedan över tårtan och var försiktig när den börjar komma åt kanterna. Den ska bara aningen närma sig kanten! Sedan "petar" man ner chokladen lite försiktigt (med t ex en sked) där man önskar att den skall rinna ner.
 
Tips!
Tänk på att arbeta snabbt om din tårta redan är kall/kyld. Ganachén stelnar snabbare om underlaget/tårtan är kall. För bredare "ränder" nedför tårtan så skall man använda mindre mängd grädde. Konsistensen på ganachén skall alltså vara mer trögflytande. Vill man däremot ha tunnare "ränder" nedför tårtan så skall man ha en lite tunnare ganaché - d vs lite större mängd grädde! Men var förstiktig när ni testar ut mängden grädde - ta bara lite åt gången, för det är inte roligt att få en ganaché som är tunnare än vad man tänkt sig!
1 Elin Karlsson:

skriven

Tack för tipset! Har länge funderat hur du gör detta :)

2 Mona:

skriven

Hej, jag funderar på att göra denna chocolayganachen till en chokladmoussetårta, och jag undrar hur man ska bre på chocolatganachen på den kalla Tårtan? Kommer inte chokladgräddeb under att smälta?
Tacksam för svar!
Med vänliga hälsningar
Mona

3 Emma:

skriven

hej! kan man täcka hela tårtan med detta eller är det något annat som gäller då?=)

4 Aidai:

skriven

Superbra guide!! Precis det jag sökte efter. Ska testa imorgon, nervöst! :)

Kommentera här: