Kaffetårta med kaffekräm

Förra veckan fick jag för mig att baka något med kaffe och valet föll på att göra en enkel, mjuk kaffekaka utan krusiduller och glasyr. Konstigt nog (...) blev det inte enbart en kaka, utan istället en hel tårta med smak utav kaffe. Det är svårt att sätta gränser för bakandet när man väl är igång - det är ju trots allt att dekorera sina bakverk som är det allra roligaste!
 
Det kaffetårtan egentligen består utav är en helt vanlig, hederlig sockerkaka med mycket kaffesmak. Det jag gjort för att få fram kaffesmaken är att helt enkelt smaksätta smeten med valfri mängd starkt kaffe. När själva kakan var färdiggräddad delade jag den i två delar, och fyllde sedan tårtan med ett lager naturell marängsmörkräm (se recept här). Resterande marängsmörkräm som blev över, smaksatte jag med "kaffepasta" (jag har en liten burk hemma med en kaffesmaksättning i geléform). Det går säkert lika bra att använda vanligt, starkt kaffe och tillsätta i marängsmörkrämen för att få fram smaken.
 
Men när tårtan väl var färdigspacklad såg den alldeles för tråkig och sorglig ut. Nästa steg blev att dekorera med Jelly Belly's gelébönor med smak utav cappucino. Dessa gelébönor är en utav mina favoriter (för godis som smakar kaffe är ju typ det bästa godiset som finns...) men i efterhand tyckte jag nog att all denna kaffesmak blev aningen för mycket. Gelébönorna är redan goda att äta bara som de är.
 
När väl detta moment var klart såg tårtan ändå lite lagom fattig ut. Det slutade med att jag dekorerade med lite jordgubbar och blåbär också. Med detta kändes tårtan fullföljd och de färska frukterna gjorde att tårtan kändes fräsch i smaken, trots all kaffesmak och sötma. Jag gillade denna tårtan skarpt och den gick också hem hos barnen! Gillar man inte kaffesmak i vanliga fall så tror jag att man ändå skulle tycka om en tårta/kaka utav detta slag. Det blir inte samma sak som att dricka en kopp kaffe - trots allt...
  
  
1 Alice:

skriven

Wow. Denna tårtan är så fin, jagvtycker personligen inteom kaffe så tänkte jag skulle testa den med choklad istället.. Dvs chokladsockerkaksbotten och chokladmarängsmorkräm., vet att den kommer blir fin frågan är om de blir god, men älskar choklad så de blir den nog :)

2 Izabella:

skriven

Hej, superfin och väldigt inspirerande sida!
Denna tårta måste jag absolut testa!
Sen tänkte jag fråga vart tårtfatet kommer ifrån? verkligen jättesnyggt :)

3 Anonym:

skriven

Har fu glömt bort oss från tävlingen??:(

4 Marie Bergman:

skriven

Vilken underbar blogg du har och vad duktig du är! =)

5 Nina "från Hela Sverige Bakar". :

skriven

Hej! Hittade hit via instagram!

Nina heter jag och driver en blogg på FEMME.SE, man kanske också känner igen mig ifrån programmet "Hela Sverige Bakar".

Just nu har jag en stor bakutmaning på min blogg som jag ville tipsa dig om, du verkar vara grymt duktig. Du hittar den här: http://www.femme.se/niiinis/2013/03/18/den-stora-bakutmaningen/

Det vore jätteroligt om du ville vara med!

Ha det fint så länge! // Nina Hermansen

6 Malin Olofsson:

skriven

Jättefin! :)

Kommentera här: