Recept: Kycklingwok med Fitnessnudlar®

Här kommer ytterligare ett matinlägg som hamnar under den nyttiga kategorin (...och jag hoppas innerligt att ni inte tröttnat totalt på detta - för det kommer att komma mer utav denna varan i fortsättningen också)! Idag bjuder jag på ett jättenkelt - och egentligen inte alls märkvärdigt - recept på en kycklingwok tillsammans med Fitnessnudlar! Jag har gjort ett snarlikt recept tidigare - då med strimlat nötkött - men detta är förstås ett nyttigare alternativ då det innehåller kyckling och kalorifria nudlar istället.
 
 
Kanske har ni någongång hört, läst om - eller t om smakat fitnessnudlar någongång? Det är en fiberrik produkt som har ätit i Asien i tusentals år. Den kommer från Konjacu-roten och är helt fri från kalorier (0 % kalorier!), kolhydrater, fett och andra tillsatser. Nudlarna finns att köpa hos <Fitnessguru>. Jag minns att jag läste en recension för ett tag sedan om fitnessnudlar där någon skrivit att de skulle vara rätt "slemmiga" i konsistensen och att de inte tagit upp någon smak alls utav den övriga maten.
 
Men efter att ha själv ha använt och tillagat nudlarna kan jag ju säga att jag absolut INTE håller med på den punkten! Nudlarna kan tyckas se slemmiga ut (?), och visst är de lite slemmiga när de kommer ut från förpackningen. Jag sköljde av nudlarna (som det faktiskt står på förpackningen att man skall göra...) och lät dem sedan stå och "droppa av" i ett durkslag i ungefär 10 minuter innan jag rörde ner dem i kycklingwoken.
 
Jag kan inget annat säga än att jag verkligen ÄLSKADE de här underbara nudlarna! De var helt klart över förväntan och jag kände att jag fick verkligen cravings på mer efter att ha ätit en portion. Wiho. Det är så uppenbart kul när man hittat ett nyttigt alternativ som man verkligen gillar på alla tänkbara sätt! Jag tyckte att nudlarna tog upp smak utav maten hur bra som helst! 
 
Läs mer under bilderna nedan för mer information! Recept finner ni längre ned.
 
   
Till vänster: Såhär ser nudlarna ut när de kommit ut från förpackningen. De påminner nästan lite om små bläckfiskar. Det jag gillade lite extra med dessa nudlar var att de - som ni kan se på bilden - är förpackade som små "knutar". Är man försiktig när man rör ner nudlarna i maten så löser inte knutarna upp sig. Jag tyckte att det var jättegott att låta dem vara såhär, och det gjorde det lätt att äta dem också! Personligen så tycker jag det kan bli lite "slabbigt" ibland med superlånga nudlar i wok, så detta var ju helt perfekt! LOVE IT! (Man kan ju förstås om man vill röra ut dem så att det blir som en vanlig nudelwok också). Till höger: Såhär ser förpackningarna ut. Nudlarna är färdiga att äta precis som de är, de behöver inte heller värmas om man inte vill. Jag använde två förpackningar nudlar (sammanlagt 400 gram) till denna maträtt, beräknat till cirka 4-5 portioner.
 
Woken är klar och nudlarna precis tillsatta. (Jag rörde om lite mer i efterhand så att de fick lite bättre färg och smak, vilket ni också kan se på bilderna nedan).
 
  
Till vänster: Kycklingwok + fitnessnudlar med en färsk sallad gjord på salladsblad, gurka och rostade pumpa/solrosfrön. Till detta serverade jag en liten vitlökssås vid sidan utav. Såsen är gjord utav kvarg, lättmajonnäs, vitlök och kryddor. Man kan använda vanlig yoghurt också om man vill istället för kvarg. Till höger: Supergoda nudlar och kycklingwok! :-)
  
 
Kycklingwok med fitnessnudlar
cirka 4-5 portioner
 
1-2 paket "Fitnessnudlar ®", á 200 gram / st
1 röd paprika
1 dl hackad purjolök
1 förpackning färska minimajs
400 gram valfria, frysta wokgrönsaker
kycklingfilé (mängd efter egen smak) + salt och peppar
1 grönsaksbuljong eller kycklingbuljong
3-5 msk fisksås
2-3 msk kinesisk soya
1-2 dl vatten + 1 tsk maizena
 
Gör såhär:
Tina kycklingfiléerna och stek dem (gärna i kokosnötsolja) och krydda lite lätt på båda sidorna. Hacka paprikan  och purjolöken i tunna strimlor. Dela minimajsen i mitten och stek/woka alla grönsakerna (inklusive de frysta wokgrönsakerna) i en wokpanna. Blanda i fisksåsen och soyan och tillsätt en buljongtärning. Späd ut maizena i vatten och tillsätt sedan i wokpannan. Rör om ordentligt och krydda efter smak. Skölj fitnessnudlarna i ett durkslag och låt dem rinna av/torka till i ungefär 10 minuter. Tillsätt slutligen nudlarna och rör om ordentligt så att de får lite färg. Låt woken puttra i några minuter så att nudlarna hinner dra åt sig smak. Servera gärna tillsammans med sallad och/eller andra valfria tillbehör.
 
Tips!
Vill man göra det helt lätt för sig så kan man ju bara köpa en förpackning valfria wokgrönsaker (cirka 400-600 gram) och strunta i de extra grönsakerna i listan. Vill man göra maten riktigt nyttig så rekommenderar jag att man steker både kycklingfiléerna och grönsakerna i lite kokosnötolja istället för smör eller vanlig olja. Detta finns också att köpa hos <Fitnessguru>.

Recept: Smoothiedessert

 
 
Jag är barnsligt förtjust i smoothies sedan min mamma gjorde en till mig, för några år sedan. Jag var gravid då och hon tyckte att jag minsann behövde få i mig lite extra vitaminer (hihi). Det smoothie-receptet som min mamma alltid gör består utav fryst frukt (valfri sort - men oftast jordgubbar, hallon eller blåbär), en banan samt lite naturell yoghurt och juice. Jag tycker att det kan klassas som nyttigt så länge man väljer en färskpressad juice, eller pressar en apelsin själv.
 
 
Oftast när jag gör smoothie brukar jag dock ösa på lite extra med fryst frukt, så konsistensen blir tjockare och påminner om en sorbét - fast lite lösare i konsistensen! Som en smoothiedessert. Det är väldigt gott och simpelt! En hel banan i en smoothie blir förstås väldigt mättande så ibland kör jag något så enkelt som endast fryst frukt och lite färskpressad juice till. Något jag dock upptäckt senaste tiden som jag tycker är jättegott är att använda en skvätt "Aloe Vera"-dryck istället! Ni är säkert många därute som smakat <Aloe Vera drycken> och det har inte direkt undgått mig heller... jag älskar nämligen dessa, och då särskilt "originalsmaken" (finns ju en med gojibär också) med bara aloe vera.
 
Den med smak utav gojibär tycker jag dock passar lite extra bra till att göra en smoothiedessert. Den är lite mer syrligare i smaken och det tycker jag gör sig fint i en smoothie. Fördelen med att använda lite utav Aloe Vera-drycken i en smoothie är att de dels innehåller (...som ju sägs innehålla en massa näringsämnen, mineraler och vitaminer), och dels att den innehåller lite kalorier (35 kcal/100 ml - d vs mindre kalorier i än färskpressad juice). Sen är det ju fruktansvärt GOTT också men det tillhör ju en annan kategori, haha.
 
Gillar ni Aloe Vera-dryckerna? 
Min favorit är som sagt originalsmaken, men gillar också den med gojibär.
 
   
 
 
Smoothiedessert
cirka 1-2 portioner 
 
2,5 dl Aloe Vera "Gojibär"
2 dl frysta hallon
1 dl frysta/halvtinade jordgubbar
färska myntablad (kan uteslutas)
 
Gör såhär:
Mixa hallonen och jordgubbarna i en blender/mixer. Tillsätt vätskan och några färska myntablad. Mixa igen tills det blir en lite tjockare (men slät) konsistens. Servera i dessertglas/höga glas och garnera med färska myntablad.
 
Tips!
Vill man vara lite extra nyttig så kan man tillsätta lite fryst spenat i blandningen och mixa det slätt. Tack vare att det redan är så mycket frukt i smoothien tar inte spenaten över den söta smaken! På så sätt får man en ännu nyttigare smoothiedessert.

Proteinbrownies med jordnötssmör

 
 Idag har jag testat på att göra proteinbrownies, som verkligen är ett nyttigt alternativ till vanliga brownies. Jag har senaste tiden fått så mycket förfrågningar om nyttiga recept (som också lämpar sig för dem som t ex tränar) så jag kände att det var dags att i fortsättningen också börja att uppdatera med detta, lite då och då. Min man tränar mycket och är allmänt sett ganska nyttig utav sig (han gillar knappt sötsaker, överhuvudtaget), så för hans del tror jag också att detta kan bli lite lagom intressant och roligt.
 

 
Jag har fått möjlighet att testa på lite produkter från <Fitnessguru> och till dessa brownies använde jag särskilt två utav deras produkter:
 
"One Bake" - som är ett proteinpulver anpassat för höga temperaturer utan att denatureras. Det är alltså perfekt till bakning, om man vill göra något lite nyttigare.
 
"One Whey" - proteinpulver med snabbt upptag och god smak. Smaken jag använde till dessa denna gången var "Chocolate Hazelnut", som till viss del är sötad och alltså bidrog till lite sötma i dessa brownies.
 


Min vision - åtminstone när det gäller mig själv - är väl inte alltid att skapa 100 % nyttiga bakverk - men att göra bakverken nyttigare...
 
Men visst är det roligt om man kan skapa ett bakverk som verkligen är supernyttigt och gott samtidigt! Det är en riktig utmaning. Dessa brownies nedan innehåller inget vetemjöl och inget socker, men en mycket liten mängd osaltat smör. Smöret skulle jag nog säga är det enda onyttiga i dessa brownies. Istället för socker använde jag 1 dl "Stevia", som är ett naturligt sötningsmedel. Jag hade detta hemma och tänkte att det kunde bli bra, men sedan tidigare har jag inte varit förtjust i stevia överhuvudtaget och trots att det inte var en stor mängd så tog det över smaken lite för mycket. Den där eftersmaken är verkligen inget att leka med - i negativ bemärkelse, tyvärr.
 
I övrigt var brownies'en goda men jag tror att det hade blivit mycket godare att t ex använda mixade, naturliga dadlar så jag kommer att göra dessa brownies igen och istället använda dadlar för att söta kakan. Därför lägger jag inte ut något recept i detta inlägg, utan uppdaterar istället med det senare när jag hunnit uppgradera receptet utan äckligt stevia i! I övrigt är jag nöjd med mina brownies och min man tyckte att de var goda - vilket jag INTE trodde att han skulle tycka, tack vare stevia-eftersmaken! Men han kanske inte är lika kräsen som jag så länge det är übernyttigt... ;-)
 
Som sagt: JA TACK till nyttiga och proteinrika alternativ, men NEJ TACK till Stevia i fortsättningen!
 
  
Till vänster: I receptet till mina proteinrika och nyttiga brownies använde jag bl a "One bake", kokosnötolja och lite hackade proteinbar's (med smak utav "Chocolate crisp") som jag strödde över glasyren på brownies'en. Alla produkterna kommer från <Fitnessguru>. Till vänster: Glasyren innehåller till 90 % jordnötssmör utav fitnesstyp. Nyttigt alltså!
 
  
Till vänster: Färdiga proteinbrownies! Till höger: Såhär ser "One bake"-pulvret ut. I konsistensen påminner det om malda nötter - fast pulvret är förstås neutralt/smaklöst! Har någon utav er provat detta innan? Vad är erat favoritrecept i sådana fall? På förpackningen står det att man skall byta ut 1/3 av det vanliga vetemjölet emot detta för att göra bakverket nyttigare och mer proteinrikt. Låter bra tycker jag, oavsett om man är ett träningsfreak eller inte.
 
Överst på mina brownies (ovanpå glasyren) hackade jag två stycken "One Whey"-proteinbars med smak utav chokladkrisp. Dessa bars har väldigt högt proteininnehåll.