Recept: Hemmagjord "Lyxshake"

 
 Om ni någongång de senaste ett-två åren har ätit på Max hamburgerestaurang så har ni säkert inte missat att de har en milkshake i sitt sortiment som kallas för "Lyxshake", som tydligen skall vara en handgjord milkshake. Jag blev introducerad till denna underbara skapelse utav min svägerska för något år sedan, jag tror att det var sommaren 2011 - om jag inte minns helt fel. Hur som helst så var vi båda totalt förtjusta i denna läckra milkshake, men bara den varianten med smak utav jordgubbar! De andra varianterna som fanns då (finns några nyheter för i år också, har jag sett) var dock inget särskilt, tyckte vi. Men jordgubben var verkligen jättegod.
 
 
Häromdagen när jag och familjen var ute på en roadtrip (eller rättare sagt; på väg hem från huvudstaden efter att ha besökt min svägerska och hennes familj) så körde vi förbi Max och jag skulle beställa en lyxshake. Förra året kostade en lyxshake 29 kronor men i år har de höjt priset till 37 (!) spänn! Känns kanske lite saftigt för en milkshake på en hamburgerkedja?
 
Som ni vet är det ju ingen större konst att göra milkshake's hemma själv. Huvudingredienserna är ju faktiskt mjölk och glass. För ungefär en-två månader sedan försökte jag göra en hemmagjord variant, och den blev faktiskt väldigt lyckad! Den smakade precis som den "Lyxshake Jordgubb" som finns att köpa hos Max. Hemligheten är att använda frysta jordgubbar (....och inte färska, som man gärna vill tro), som man sötar lite genom att sockra dem.
 
Som många utav er säkert redan är bekanta med så har Livsmedelsverket gått ut med en varning om att man skall vara försiktig med frysta bär. Det är rekommenderat att koka dem innan man använder dem. Det går ju dock inte riktigt ihop till detta receptet då poängen är att det skall vara lagom stora bitar utav jordgubbar i milkshaken! Det är väl nästan det som gör hela "grejen". Därför rekommenderar jag att man använder frysta jordgubbar från en säkert leverantör - eller att man köper/plockar färska jordgubbar själv och sedan fryser in dem. Det går såklart också bra att använda färska jordgubbar till detta receptet, men jag tvivlar starkt på att Max själva använder färska jordgubbar för de är ganska sura i smaken... = antagligen frysta! Jag personligen gillar dock att det är lite syrligt, blandat med den söta milkshaken i övrigt.
 
Hur som helst tycker jag att Max kan fetglömma det där med att betala nästan 40 kronor för EN skruttig (men visserligen god) liten milkshake! Lägger du till ungefär en tia - om ens det - får du ingredienser till många, många fler milkshakes hemma istället. Snabbt och smidigt.
 
Hoppas att ni gillar receptet! ♥
 
  
Till vänster: Färdig lyxshake med jordgubbsmak. Hade sett fint ut med ett körsbär på toppen, visst? ;-) Hade dock inget sådant hemma så det får vänta tills säsongen kommer... TIll höger: Sugröret kommer från <Little Dessert>, och det söta spetspappret (egentligen till ändamål för bakelser och sånt) kommer från <Kitsch>.
 
 
Lyxshake Jordgubb
cirka 1-2 portioner
 
en näve frysta jordgubbar (4-8 st, beroende på storlek och smak)
1-4 tsk socker 
2-4 skopor vaniljglass
2-3 dl mjölk + en skvätt grädde
spraygrädde
 
Gör såhär:
Halvtina jordgubbarna och mosa dem (bara lite - det ska fortfarande vara lagom stora bitar!) försiktigt. Strö över valfri mängd strösocker och blanda runt bären litegrann. Mixa (jag använde stavmixer) vaniljglass, mjölk och grädde i en separat skål. Blanda tills det blir en tjock, slät smet. Mixa jordgubbarna lite lätt om det behövs, och tillsätt sedan milkshake-blandningen och mixa allt igen tills det blandas ordentligt. Obs! Mixa dock inte för länge så att jordgubbarna går sönder helt, det ska fortfarande vara lite större bitar i milkshaken! 

Servera milkshaken i höga glas och spraya över valfri mängd spraygrädde.
 
Tips!
Som ni vet finns ju dessa "Lyxshakes" i en mängd olika smaker, bl a choklad, blåbär och nyheterna hallon samt "Cookies 'n' Cream". Vill man göra någon utav dessa varianter så gör man på samma sätt, bara att man byter ut jordgubbarna mot den frukt man vill ha istället. Vill man göra en chokladmilkshake så använder man förstås O'boypulver eller kakao istället. Jag själv har också testat "Cookies 'n' Cream" och den smakade precis som en vanlig vaniljmilkshake, med typ krossade Oreo's-kakor i. 
1 Pia:

skriven

Nä tycker du verkligen om Max shake. Jordgubb finns inte längre, nu är det hallon el blåbär. Fört när dem blrjade sälja dem gick dem att äta senare vet jag inte vad dem har gjort för dem är numera bara blaskiga. Jag håller med dig om priset, hytlöst att höja så mkt. Ja altid bäst att laga sin egna :-) //tjing Pia

2 fm:

skriven

guuud vad perfekt, tack för receptet, värt att testa då jag också tycker att priset var på tok för högt för en milkshake :D

3 Malin Olofsson:

skriven

vad gott :D

4 Make the seconds count:

skriven

Tack, tack, tack! Är helt kär i lyxshaken från Max, men det är sanslöst dyrt, särskilt när man är som jag och köper de konstant. Ska testas!

5 Paulina:

skriven

Det går med sylt också, vilket som nästan blir billigare.
Icas jordgubbs sylt är lik i smaken :)

Kommentera här: