Recept: Amerikanska bullar med glasyr

 

Idag tänkte jag dela med mig utav ett recept som inte är mitt eget, utan som jag har hittat på min bloggkompanjon <Sockerrus> hemsida. Jag har kikat på detta recept redan för lääänge sedan och haft det i tankarna en massa gånger... men det har liksom aldrig riktigt blivit av, förrens nu. Det är ett recept på typiskt amerikanska bullar (Cinnamon rolls, som de kallas) med glasyr som består utav bl a färskost. Det kanske låter kanske annorlunda mot pärlsockret vi är vana vid, men glasyren är faktiskt jättegod. Bullarna blir verkligen saftiga - på gränsen till kletiga - och den absolut största fördelen är att de inte blir sådär trista och torra dagen efter! 
 
Bullarna kanske ser normalstora ut på bilderna nedan men de är verkligen gigantiska! Storleken är väl ungefär som två stora bullar. Degen ger 12 stycken bullar och de passar verkligen perfekt till fikat. Jag orkade faktiskt bara en halv och kände mig belåten med det. De är väldigt maffiga, men som sagt väldigt goda också! Rekommenderas varmt!
 
I originalrecept står det att bullarna skall gräddas i ugnen i ca 10 minuter, så räds inte utav att de verkar "undergräddade" för det är lite så de skall vara! Det är det som gör att de blir sådär saftiga efteråt. I originalreceptet stod det också 35 gram torrjäst (vilket motsvarar 3 paket färsk jäst i en enda deg), jag tyckte det lät lite mycket så jag körde på bara ett paket (12 gram, för söta degar) torrjäst istället. Blev fint resultat.
 
Tack för inspirationen Lisa! ♥
 
    
Stort fat (cirka 50 cm i diameter) från <Gerbera>.
 
 
Amerikanska bullar med glasyr
- 12 stycken stora bullar
 
35 gram torrjäst (jag använde bara 12 gram - 1 paket)
2,4 dl varm mjölk (cirka 45 grader)
1, 1/4 dl socker
80 gram rumsvarmt smör
1 tsk salt
2 ägg
9,5 dl vetemjöl
 
Fyllning:
150 gram farinsocker (motsvarar 2,5 dl)
2, 1/2 msk kanel
80 gram rumsvarmt smör
 
Glasyr:
125 gram rumsvarmt/halvsmält smör
3,5 dl florsocker
80 gram färskost (jag tog 100 gram)
1/2 tsk vaniljessens (jag tog 1 tsk vaniljsocker)
1 krm salt
 
Gör såhär:
Lös upp jästen i den varma mjölken. Blanda socker, smör, salt och ägg. Tillsätt mjöl och blanda väl. Knåda ihop till en del och låt jäsa 1h. Blanda farinsocker och kanel tillsammans i en skål och vänta tills degen jäst klart. Kavla ut degen till en rektangel på ca 53×40 cm (ca 0,6 cm tjock). Smeta ut smöret med en slickepott och strö över sockerblandningen (använd allt). Rulla ihop och skär 12 stycken (ca 4,5 cm breda) skivor och lägg 6 st på varje plåt. Låt jäsa i 30 min under en bakduk. Blanda ihop alla ingredienser väl till glastyren, den ska nästan vara lite rinnig. Är den inte det så kan man stoppa in den i micron en liten stund. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 10min. OBS! De ska nästan vara ”undergräddade”.
 
Häll på glasyren så fort bullarna kommit ut ur ugnen, eller låt de svalna lite först.
 
Tips!
Det går också bra att frysa in bullarna, gör det gärna när de är nygräddade så behåller dem den färska smaken när du tinar dem. 

Mjölkchokladpannacotta + Tävling

 
 
 
Här kommer ett recept på en väldigt enkel pannacotta (utan gelatin) med smak utav mjölkchoklad. Denna toppade jag med glittrig karamellsås (och ja, det finns sådana haha... frågan är bara hur nyttigt det kan vara egentligen?), hackade nötter och ett chokladkex utav märket Caprice, från leverantören Papadopoulos. Du kan läsa mer om kexen <här>, ni känner säkert igen dem från mataffären. 
 
 
I samband med att jag fått testa dessa kex, Caprice, så har jag också fått tillfälle att lotta ut fem stycken burkar (den lilla storleken) till några läsare. Alla kan vara med och tävla. Det enda ni behöver göra är att svara på frågan:
 
Vilken är den klassiska fyllningen i kexet Caprice?
 
Lämna ditt svar i en kommentar med ditt namn, glöm inte att fylla i din e-postadress (bara jag som kan se den). Nästa lördag - den 30:e november - presenterar jag de fem vinnarna i tävlingen. Du behöver inte ha blogg eller FaceBook för att vara med och tävla - alla kan delta!
 
  
 
Mjölkchokladpannacotta
5 dl grädde
100 gram mjölkchoklad
1 dl gelésocker/multisocker
 
Till garnering:
Karamellsås (valfri sort)
Hackade nötter/choklad
Rullrån (eller kex, valfri sort)
 
Gör såhär:
Värm grädden och gelésocker i en kastrull och blanda ner chokladen (gärna hackad). Värm den till sjudande i cirka 1/2-1 minut, rör om ofta. Häll sedan upp pannacottan i glas (eller valfri form) och ställ sedan i kylskåp i 3-4 timmar. Innan servering, ringla över karamellsås och hackade nötter och garnera med ett rullrån/kex.

Recept: Vegetarisk äggsoppa

 
Som alltid när hösten kommer blir jag totalt insnöad på att äta soppor utav alla de slag. Jag är ganska frusen utav mig när det blir kallt ute och då är det ju lite extra gott att äta en varm soppa.
 
Detta receptet, äggsoppa, blev jag tipsad om från en utav mina bästa vänner. Vi har exakt samma smak när det gäller maträtter, och hon har alltid tjatat på mig och sagt att "Du måste testa denna soppan, den är så god!". Och det är den verkligen. Väldigt lättlagad (tar sammanlagt 5-10 minuter att göra) och innehåller mycket få ingredienser. Denna soppan skall man äta med några droppar ättika i, som gör en stor del utav smaken och matupplevelsen. Man ska förstås inte ha några stora mängder ättika i soppan, utan bara väldigt lite. Som ni vet kan det annars bli för syrligt.
 
Mina barn älskar denna soppan och jag funderar på att bege oss ut i skogen någondag, med en termos fylld av äggsoppa. Denna soppan slinker ju ner så lätt så det går bra att "dricka" den också. :-) Gott, värmande och fullt av energi. Jag skall försöka att dela med mig utav recept på olika slags soppor i framtiden också, så jag hoppas att ni gillar soppor lika mycket som jag gör... 
 
  
Assiett, kopp (modell större) och sked i porslin från <IB Laursen>.
 
 
Äggsoppa
4 portioner
 
2-3 msk smör eller naturell olja
4-6 vitlöksklyftor
3 msk paprikapulver
1-2 buljongtärningar (grönsaksbuljong, kycklingbuljong eller köttbuljong)
1,5 liter vatten
4 ägg
salt/peppar efter smak
 
Till servering:
Ättika
 
Gör såhär:
Hetta upp smör eller olja i en kastrull. Riv/pressa vitlöksklyftorna och stek dem i kastrullen cirka 1-2 minuter eller tills det börjar att dofta lite vitlök. Häll på paprikapulvret och rör om snabbt, häll sedan på vattnet och lägg i buljongen. Låt soppan koka upp och stäng sedan av värmen på plattan. Knäck äggen i en skål och vispa med en gaffel. Ta av soppan/kastrullen från spisen och häll på "äggsmeten" i soppan (vattnet skall INTE koka när du gör detta, men vattnet skall vara varmt) , små mängder åt gången. Det skall liksom bli stora bitar utav äggen som påminner om strimlad kyckling.
 
Smaka av soppan med salt/peppar och häll i några droppar ättika - efter egen smak - innan servering. Man kan antingen hälla ättika direkt i hela soppan och blanda runt, eller i den egna skålen.
 
Tips!
För en starkare matupplevelser välj starkt paprikapulver (brukar ju finnas i både milda och starka varianter). Detta är en perfekt och lätt soppa att t ex ta med sig i termos, som snabblunch i lekparken en förmiddag. Perfekt och värmande energitillskott en höstdag.