Recept: Amerikanska bullar med glasyr

 

Idag tänkte jag dela med mig utav ett recept som inte är mitt eget, utan som jag har hittat på min bloggkompanjon <Sockerrus> hemsida. Jag har kikat på detta recept redan för lääänge sedan och haft det i tankarna en massa gånger... men det har liksom aldrig riktigt blivit av, förrens nu. Det är ett recept på typiskt amerikanska bullar (Cinnamon rolls, som de kallas) med glasyr som består utav bl a färskost. Det kanske låter kanske annorlunda mot pärlsockret vi är vana vid, men glasyren är faktiskt jättegod. Bullarna blir verkligen saftiga - på gränsen till kletiga - och den absolut största fördelen är att de inte blir sådär trista och torra dagen efter! 
 
Bullarna kanske ser normalstora ut på bilderna nedan men de är verkligen gigantiska! Storleken är väl ungefär som två stora bullar. Degen ger 12 stycken bullar och de passar verkligen perfekt till fikat. Jag orkade faktiskt bara en halv och kände mig belåten med det. De är väldigt maffiga, men som sagt väldigt goda också! Rekommenderas varmt!
 
I originalrecept står det att bullarna skall gräddas i ugnen i ca 10 minuter, så räds inte utav att de verkar "undergräddade" för det är lite så de skall vara! Det är det som gör att de blir sådär saftiga efteråt. I originalreceptet stod det också 35 gram torrjäst (vilket motsvarar 3 paket färsk jäst i en enda deg), jag tyckte det lät lite mycket så jag körde på bara ett paket (12 gram, för söta degar) torrjäst istället. Blev fint resultat.
 
Tack för inspirationen Lisa! ♥
 
    
Stort fat (cirka 50 cm i diameter) från <Gerbera>.
 
 
Amerikanska bullar med glasyr
- 12 stycken stora bullar
 
35 gram torrjäst (jag använde bara 12 gram - 1 paket)
2,4 dl varm mjölk (cirka 45 grader)
1, 1/4 dl socker
80 gram rumsvarmt smör
1 tsk salt
2 ägg
9,5 dl vetemjöl
 
Fyllning:
150 gram farinsocker (motsvarar 2,5 dl)
2, 1/2 msk kanel
80 gram rumsvarmt smör
 
Glasyr:
125 gram rumsvarmt/halvsmält smör
3,5 dl florsocker
80 gram färskost (jag tog 100 gram)
1/2 tsk vaniljessens (jag tog 1 tsk vaniljsocker)
1 krm salt
 
Gör såhär:
Lös upp jästen i den varma mjölken. Blanda socker, smör, salt och ägg. Tillsätt mjöl och blanda väl. Knåda ihop till en del och låt jäsa 1h. Blanda farinsocker och kanel tillsammans i en skål och vänta tills degen jäst klart. Kavla ut degen till en rektangel på ca 53×40 cm (ca 0,6 cm tjock). Smeta ut smöret med en slickepott och strö över sockerblandningen (använd allt). Rulla ihop och skär 12 stycken (ca 4,5 cm breda) skivor och lägg 6 st på varje plåt. Låt jäsa i 30 min under en bakduk. Blanda ihop alla ingredienser väl till glastyren, den ska nästan vara lite rinnig. Är den inte det så kan man stoppa in den i micron en liten stund. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 10min. OBS! De ska nästan vara ”undergräddade”.
 
Häll på glasyren så fort bullarna kommit ut ur ugnen, eller låt de svalna lite först.
 
Tips!
Det går också bra att frysa in bullarna, gör det gärna när de är nygräddade så behåller dem den färska smaken när du tinar dem. 
1 Matskafferiet:

skriven

Har alltid velat testa såna, ser så goda ut!

2 Helena:

skriven

Sååå gott med nybakta bullar men aningen stora tycker jag. Jag kan tänka mig att glasyren är jättegod (älskar den på mjuka kakor) och bullarna blir sådär kladdiga och saftiga. Som du vet har jag nästan alltid bakat bullar när jag varit på besök hos Matilda. Det är något typisk "mamma-bak" över bullar...haha:)

Massa kramar till dig<3

3 Sahra:

skriven

Tack för det fina receptet syster, jag undrar om det går bra att dubbla receptet? Då jag har en väldigt stor familj, och mina barn älskar nästan alla sorters bullar :P

4 Tant Otto:

skriven

Hej Malin!
Vilka goda bullar du bakat..smaskigt värre.
jag Ska baka lussebullar i dagarna 3 satser om jag hinner..för det är många som vill ha ..

kram från otto

Kommentera här: