Recept: Custardpudding

 
 
Här ekar det tomt på både mat- och bakfronten... jag vet! Men jag skyller på att jag har för mycket annat kul att göra om dagarna - fullt upp med både familjeliv och allt annat som bara "måste" göras, helt enkelt! ;-)
 
Idag tänkte jag dock dela med mig ett recept som jag från allra första början åt hemma hos en kompis, nämligen en custardpudding. Har ni smakat custard någon gång? Det är så himla gott.
En fördel med detta recept är att man kan göra en egen variant och "tag vad man haver", med ingredienser hemifrån. Istället för t ex riktig custard, så kan man ju t ex ta vaniljkräm istället. (Jag har dock testat båda varianterna men föredrar lätt custard framför vaniljkräm, custard har en annan, helt mjuk konsistens...). 
 
Denna puddingen gör jag oftast efter att jag gjort en tårta, och haft fyllning över. Ett jättelätt och smidigt sätt att t ex rädda en "kraschad" tårtbotten, för mycket fyllning över o sv. Och desserten går dessutom att variera i det oändliga! Är man riktigt lat kan man ju använda "halvfabrikat" av allt. Färdigköpt tårtbotten, färdig chokladmousse, spraygrädde, o sv...
 
 Rekommenderar er verkligen att testa på detta recept. Det är något utav det godaste jag vet, och många utav mina vänner älskar det också! :-)
 
    
 
 
 
 
Custardpudding:
- 10 personer
 
Custardpulver från paket (finns ofta i orientaliska mataffärer)
1 paket färdig tårtbotten
1 paket Ballerinakakor
1 paket jelly i valfri smak
5 dl grädde
200-300 gram mjölkchoklad
3 dl grädde
Vaniljsocker
Färska jordgubbar
 
Gör såhär:
 
4-6 timmar innan:
 Följ anvisningarna på jellypaketet och ställ sedan jellyn i kylskåpet och låt den stelna helt.
Följ anvisningarna på custardpaketet (alla har olika måttsatser) och gör cirka 1 liter färdig custard. Ställ den i kylen och låt den bli helt kall. Ta 5 dl grädde och smält mjölkchokladen i den. Ställ den svalt i kylskåpet i 5-6 timmar.
 
Nästa moment:
Ta fram en stor gratängform och placera ut tårtbotten så att det täcker hela bottnen (det gör inget om du måste "riva sönder" den - bara allt är täckt så är det bra!). Bred över all custard på nästa lager. Använd 1/2 av den färdiga jellyn och sprid ut stora bitar jelly med jämna mellanrum, över custarden. Dela ballerinakorna på mitten och strö också över dem.Nu kan du - om du vill - lägga på ännu ett tunt lager tårtbotten. (Detta moment kan också uteslutas om man inte vill ha så mycket tårtbotten i sin pudding). Vispa "fluffen" (mjölkchokladsmeten) så att den blir halvfast, ungefär som lättvispad grädde i konsistensen. "Strö" över resten av jellyn i mitten utav formen. Vispa 3 dl grädde och tillsätt vaniljsocker i smeten. Smaka av efter egen smak. Spritsa ut grädde längs kanterna på gratängformen och garnera eventuellt med färska jordgubbar. Ställ i kylen gärna några timmar innan servering så alla smaker hinner blanda sig.
 
Tips!
När du vispar fluffen/mjölkchokladsmeten, vispa den inte för hård! Det är mycket godare om den är lite lös i konsistensen. Det går också bra att garnera puddingen längst upp med t ex hackade chokladbitar (jag använde Kit Kat-liknande choklad som jag delade i mindre bitar), strössel eller något annat kul.
Tänk på att man kan variera fyllningen i puddingen. Det behöver nödvändigtvis inte vara chokladfluff... kanske geléhallonfluff om man hellre vill det?
1 Nalliiz:

skriven

Otroligt fint! Ser otroligt gott ut ^^

2 Gustav Lagerträd:

skriven

Detta måste jag bara testa, hur ofta gör man inte för mycket tårtfyllning som bara slängs! SuperB. Super fin blogg :)

3 Frida:

skriven

Åh herre min skapare vad mycket gott! :)

Kommentera här: