Recept: Marockansk kyckling med bönor

 
 
 Jag har flera vänner som är marockaner och jag älskar marockansk matlagning! För ett tag sedan skaffade jag en tagine (från Cookstore) som jag använt flera gånger. De första gångerna jag använde min tagine så fastnade köttet i bottnen utav grytan när jag använde den. Jag visste inte riktigt varför, men en utav mina marockanska vänner sa att man måste hälla vatten + lite olja i sin tagine över natten, kvällen innan man ska använda den. Och maten skall också helst tillagas på ganska låg värme, 2:an-3:ans värme på spisen. Tagine är nämligen ett redskap tillämpat för slow-cooking. Den påminner lite om en lergryta (...fast ändå inte riktigt, hehe) och maten blir verkligen jättegod, saftig och smakrik i den.
 
Denna maträtten innehåller i huvudsak kyckling och vita bönor (sådana man kan köpa färdiga på burk, tetrapak eller sådana man sväller och kokar själv), och förstås en massa typiska marockanska kryddor. Bl a innehåller grytan lite saffran och det känns på smaken, men alldeles lagom! Så gott! Det smakar typiskt nordafrikanskt och därmed alltså lite annorlunda än det jag nuförtiden är van vid = pakistanska kryddor, haha. Kan dock verkligen rekommendera denna maträtten. Det är ett ihopkok utav ett engelskt recept jag kom över, blandat lite med min egna fantasti och helt enkelt med de ingredienser som fanns hemma för tillfället.
 
En variant utav denna marockanska kycklingen innehåller egentligen också oliver, vilket skall vara en väldigt typisk ingrediens i liknande recept. Det hade jag dock inte hemma så jag körde helt enkelt utan det. Denna maträtt går lika bra att tillaga i en vanlig gryta, liksom i en tagine. (Smaken blir förstås absolut godast i tagine, men utav egen erfarenhet vet jag att det inte är alla som har det hemma...).
  
  
Till vänster: Färdig gryta innehållandes bl a kyckling, bönor, pinjenötter och färska örter. Till höger: Sista momentet är att hälla över färskhackad bladpersilja- och korianderblad, rostade pinjenötter och stora vita bönor (färdiga från paket/burk, denna gången).
 
 
 
 Marockansk kyckling med bönor
 
2 kg kycklinglår 
1 gul lök
1 citron
3 msk olivolja + en klick smör
3-6 vitlöksklyftor
1/2 g saffran
2-3 tsk kummin (pulver)
1-2 tsk svartpeppar, finmalen
1-2 tsk ingefära (färskriven, eller från pulver)
3 msk paprikapulver
1 kycklingbuljong
salt efter smak
100-150 g stora, vita bönor
 
Till garnering/servering:
1 litet knippe finhackad, färsk bladpersilja
1 litet knippe finhackad, färsk koriander
3-4 msk torrostade pinjenötter
skivade citronbitar
 
 Gör såhär:
Ta bort skinnet från kycklinglåren och dela varje lår i tre delar. Lägg i olivolja + smör i en panna och hetta upp. Finhacka löken under tiden och tillsätt sedan i pannan och fräs tills löken blivit mjuk. Riv skalet från hela citronen och häll i grytan Riv/pressa vitlöksklyftorna och stek dem litegrann. Häll sedan på alla kryddorna (förutom kycklingbuljongen) och häll sedan i kycklingbitarna. Bryn dem i cirka fem minuter. Tillsätt sedan ca 5 dl vatten och buljongtärningen, samt citronsaften. Låt koka i cirka 40 minuter på medelvärme och häll i de vita bönorna fem minuter innan kycklingen kokat färdigt. Tillsätt slutligen bladpersilja, färsk koriander, pinjenötter och citronbitar innan servering. Ät gärna tillsammans med couscous eller ris.
 
Tips!
Jag tillsatte också 4-5 stycken soltorkade tomater i grytan.
1 Chokladfreak:

skriven

Åh det såg himla gott ut!

2 Chokladfreak:

skriven

Åh det såg himla gott ut!

3 Ewelina:

skriven

Åh vilken härlig höstgryta, skall definitivt prova. :)

4 Helenas Söta:

skriven

Jag lagade den här rätten i min lergryta i veckan. Den blev mycket, mycket god. Istället för kycklinglår använde jag mig av filé (fanns i frysen) och blandad bönmix.
tack för ett bra recept:)

Kommentera här: