Recept: Vegetarisk äggsoppa

 
Som alltid när hösten kommer blir jag totalt insnöad på att äta soppor utav alla de slag. Jag är ganska frusen utav mig när det blir kallt ute och då är det ju lite extra gott att äta en varm soppa.
 
Detta receptet, äggsoppa, blev jag tipsad om från en utav mina bästa vänner. Vi har exakt samma smak när det gäller maträtter, och hon har alltid tjatat på mig och sagt att "Du måste testa denna soppan, den är så god!". Och det är den verkligen. Väldigt lättlagad (tar sammanlagt 5-10 minuter att göra) och innehåller mycket få ingredienser. Denna soppan skall man äta med några droppar ättika i, som gör en stor del utav smaken och matupplevelsen. Man ska förstås inte ha några stora mängder ättika i soppan, utan bara väldigt lite. Som ni vet kan det annars bli för syrligt.
 
Mina barn älskar denna soppan och jag funderar på att bege oss ut i skogen någondag, med en termos fylld av äggsoppa. Denna soppan slinker ju ner så lätt så det går bra att "dricka" den också. :-) Gott, värmande och fullt av energi. Jag skall försöka att dela med mig utav recept på olika slags soppor i framtiden också, så jag hoppas att ni gillar soppor lika mycket som jag gör... 
 
  
Assiett, kopp (modell större) och sked i porslin från <IB Laursen>.
 
 
Äggsoppa
4 portioner
 
2-3 msk smör eller naturell olja
4-6 vitlöksklyftor
3 msk paprikapulver
1-2 buljongtärningar (grönsaksbuljong, kycklingbuljong eller köttbuljong)
1,5 liter vatten
4 ägg
salt/peppar efter smak
 
Till servering:
Ättika
 
Gör såhär:
Hetta upp smör eller olja i en kastrull. Riv/pressa vitlöksklyftorna och stek dem i kastrullen cirka 1-2 minuter eller tills det börjar att dofta lite vitlök. Häll på paprikapulvret och rör om snabbt, häll sedan på vattnet och lägg i buljongen. Låt soppan koka upp och stäng sedan av värmen på plattan. Knäck äggen i en skål och vispa med en gaffel. Ta av soppan/kastrullen från spisen och häll på "äggsmeten" i soppan (vattnet skall INTE koka när du gör detta, men vattnet skall vara varmt) , små mängder åt gången. Det skall liksom bli stora bitar utav äggen som påminner om strimlad kyckling.
 
Smaka av soppan med salt/peppar och häll i några droppar ättika - efter egen smak - innan servering. Man kan antingen hälla ättika direkt i hela soppan och blanda runt, eller i den egna skålen.
 
Tips!
För en starkare matupplevelser välj starkt paprikapulver (brukar ju finnas i både milda och starka varianter). Detta är en perfekt och lätt soppa att t ex ta med sig i termos, som snabblunch i lekparken en förmiddag. Perfekt och värmande energitillskott en höstdag.
1 Sarah:

skriven

Vad spännande det lät. Tror du det går att halvera receptet rakt av? Bor själv så vill inte göra 4 portioner. =)

2 Tårtspecialisten - svar till Sarah:

skriven

Ja, jag tror absolut det går bra att halvera receptet! :-)

Lycka till! Kram!

/Tårtspecialisten

3 Helena:

skriven

Jag gillar soppa och ska prova denna nu i veckan. Perfekt att ta med sig på lunchen men jag får nog byta ut vitlöken mot gul lök, annars svimmar nog mina elever av min andedräkt...haha:)

Hoppas det är bra med dig och familjen! Jag saknar verkligen mina turer till Jönköping men hoppas det snart blir av igen. Under jullovet ska jag resa till Pakistan och hälsa på Tilda.
Massor av kramar<3

4 Citroncest - matblogg från Italien:

skriven

Äggsoppa låter så knasigt att jag måste testa det! Tror du man kan ersätta ättikan med vitvinsvinäger? Jag har svårt att få tag på ättika här i Milano!

5 Tårtspecialisten - svar till citroncest:

skriven

Jag kände precis samma sak första gången min vän berättade om receptet - tyckte det lät sjukt konstigt (men intressant, på samma sätt) och kände att jag var tvungen att testa! Men det är riktigt gott!

Kolla först om du kan hitta samma typ av ättika i välsorterade affärer, där du bor? Borde ju finnas någon motsvarighet (tycker man, haha!) :-)

Jag vet faktiskt inte om man kan ersätta ättika med vitvinsvinäger, men testa bara annars? :-)

Kram!

Kommentera här: