Cakepops-tårta

 
Idag gjorde jag en "Cakepops"-tårta utav överblivna cakepops från gårdagens test-bakning. Jag hade lite annat som låg och skräpade i kylskåpet som jag försökte få användning utav - chokladganaché (så smidigt att man bara kan värma upp den i micron och använda den igen, om det blviit över) och grädde. Jag gav bort tårtan till några vänner till familjen, men troligtvis lär det bli mer tårtbakning igen i veckan då jag får lite gäster på bebisbesök. Blir nog skoj!

Vi hörs tills dess!

  
Till vänster: Tårtfat från serien "Mynte", IB Laursen. Tårtbrickan i guld kommer från Siluett. Till höger: Tårtan är spacklad med Nöt-Créme.

Tårtan innehåller en saftig chokladsockerkaka med pekannötter (med överdrag utav 70%-ig choklad). De hackade nötterna (naturella valnötter) och chokladhasselnötterna (längst upp på grädden) komer från Exotic Snacksliksom pekannötterna.

Test av Cakepop-maskin

 
 
Ni kommer väl ihåg när jag skrev om/nämnde att jag infört en ny kategori - Test & recension? Idag är det alltså dags igen för lite uppdatering igen, i denna kategorin!

Jag har fått tillfälle att komma över en Cakepop-maskin (eller kanske popcake-maskin - som faktiskt är den riktiga benämningen utav denna hushållsapparat) från C3 Scandinavian Lifestyle. Ni som både bakar själva (eller som bara läser bakbloggar) har säkert varit bekanta med cakepops redan för länge sedan! Cakepops är ett fantasifullt litet bakverk, och översätts till svenska ungefär som "kaka på pinne". Jag har faktiskt inte gjort cakepops sådär jätte-jättemånga gånger tidigare, kanske tre gånger? Då har jag dock inte gjort dessa med hjälp utav en smet som behöver in i ugnen, eller liknande, utan med ett recept som inte kräver någon gräddning. Ballerinakex, färskost och florsocker är allt som behövs. Allt krossas och blandas till en härlig smet, som rullas till en boll och placeras på en pinne - för att slutligen doppas i smält choklad. Hur gott som helst!
 
Idag var det alltså första gången som jag testade att göra "gräddade" cakepops, och då med hjälp utav Cakepop-maskinen. Maskinen finns i två olika färger - lila och rosa - och jag valde förstås... rosa! Ett lätt val. Favoritfärgen just nu! (Och det har jag min 2-månaders dotter att tacka för, så bedårande hon är, mitt lilla hjärta).
 
Att göra smeten och sedan grädda cakepops'en var hur smidigt som helst. Det tog nästan på pricken fem minuter att få mina cakepops färdiggräddade. När cakepopsen är färdiga så kan de ha lite ojämn färg - den undre halvan utav kakan blir mörkare än den övre delen. Antingen kan man vända på dem efter halva gräddningstiden, eller bara låta det vara som det är. Det är ju ändå inget som märks sedan när man doppar dem i glasyren!
Har man hällt i för mycket smet i formen så blir det en liten "kant" (ett slags överskott, alltså) utav smet i mitten utav cakepopsen. Detta kan man bara skrapa bort när de är färdiga! Det hände mig på några stycken, men det gick lätt bort. Det stod faktiskt några bra och tänkvärda tips i den medföljande receptboken som jag fick nytta utav, bl a att man skulle doppa klubbpinnen i glasyren INNAN man stoppade på en cakepop. Detta resultarade i ett cakepop'en fäste bättre på pinnen och gled inte runt. Smart faktiskt!
 
Jag personligen tycker faktiskt att detta var en lite rolig hushållsapparat, som höll vad den lovade. Inte en enda cakepop blev misslyckad! Denna maskinen är särskilt bra för dem som föredrar att äta cakepops i gräddad form, och som vill lägga minimalt med tid på att baka och hålla på att rulla för hand. Så denna "Cakepop/Popcake-maker" får 4/5 stjärnor utav mig.
 
 
  
Till Cakepop/Popcake-maskinen ingick klubbpinnar, ett klubbställ och en liten kokbok. Jag använde det färdiga receptet på cakepop-smet som fanns med i kokboken, och det fungerade utmärkt! Smeten var precis som vilket vanlig muffinssmet som helst, så jag tror att man inte behöver använda något specifikt "cakepoprecept" när man gör cakepops i maskinen. 
 
 

Mjuk cola-kaka

 
Häromdagen testade jag att göra en mjuk cola-kaka, det är alltså en kaka som innehåller Coca-Cola (eller annan, motsvarande coladryck). Det blev en väldigt god och saftig kaka med speciell smak. I övrigt innehåller kakan kakao och därför har den ju främst smak utav choklad. Jag dekorerade min cola-kaka med gräddsmörkräm och lite chokladganaché. Nuförtiden blir det ofta att jag piffar upp mina mjuka kakor på det sättet - är man ändå i farten och bakar kan man likaväl fortsätta att dekorera, haha. Hoppas ni inte är trött på mina bak-idéer! ;-)

Hoja till om ni är intresserade utav receptet!
 
  
Tårtfatet utav märket IB Laursen finns att köpas hos Lilla Fabrik
 
Nötterna (chokladdoppade hasselnötter) kommer från Exotic Snacks.